Ficat fraged şi gustos


Ficat (pui) cu ceapă şi vin alb - cu mămăligă şi mujdei (usturoi)

Ficat fraged şi gustos pentru orice mofturos. :). O... dar ce poetă am devenit peste noapte.
Trebuie să recunosc că Nu sunt mare amatoare de ficat... pun pariu că mulţi dintre voi simt la fel. Este înecăcios şi are un gust prea „tare”. Reţeta de azi este inspirată de la „mâncarea de carne” pe care ne-o făcea mama sâmbătă seara, când eram mici. Ea tăia pui de casă... ce minunăţie făcea. Ne lingeam pe degete. Mi s-au umplut ochii de lacrimi amintindu-mi acele vremuri.

Procedând ca mai jos va rezulta o mâncare deloc înecăcioasă, parfumată şi fragedă. Un deliciu. 

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 25 minute
Porţii: 2-3-4 (depinde de apetit:))

Ingrediente
  1. 4 cepe galbene (au gustul mai pronunţat)
  2. 400-500 g. ficat (în cazul meu, de pui dar merge şi de curcan/porc/vită etc.)
  3. piper negru
  4. 2 linguri ulei
  5. 30 ml vin alb/roşu (se poate şi cu apă dar eu îl prefer aşa. Sau bere, e bună şi berea chiar dacă e stătută; poate ai vreo sticlă de 2,5 l deschisă de mult şi nu mai poţi să o bei)
    Poţi pune şi 2-3 căţei de usturoi pisat (sau praf), dacă nu faci mujdei.
Mod de preparare:
  1. Se taie ceapa cuburi (destul de mari/grosolan) sau peştişori. Dacă pui usturoi acum e momentul.
  2. Se pune uleiul într-i tigaie sau oală, la alegere şi se pune ceapa la călit foarte puţin. Foc slab să nu se ardă deloc. Lasă acoperit 4 minute amestecând din când în când
  3. În caz de vrei mămăligă poţi să pui deja pe foc. Le vei face pe amândouă, concomitent. Au acelaşi timp de preparare.
  4. Se pune ficatul spălat în prealabil
  5. Se adaugă vinul/berea/apa (1/2 pahar)
  6. Se amestecă, se acoperă şi se lasă la foc domol pentru 10 -15 minute. Se amestecă din când în când.
  7. Cu 5 minute înainte să fie gata, măreşte flacăra, ia capacul (lasă descoperit să se evapore vinul/apa/berea). Pune piperul/sarea. Amestecă bine.

Menţiune
1   Se serveşte cu mămăliguţă şi mujdei. Delicios. Foarte aromat, DELOC ÎNECĂCIOS, fraged.
2   Eu nu am copii dar mi s-a spus că până şi copii adoră ficatul făcut în această manieră (fără vin şi curăţat de ceapă)

Menţiuni speciale:
Dacă probezi reţeta te rog, din inimă, să laşi o mărturie scrisă. Scurtă, scurtă. Uneori nu realizăm cât de mult contează o singură apăsare pe butonul „îmi place”. Mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu noi reţete tradiţionale moldoveneşti sau inovative, simple, rapide şi gustoase.

2 A...şi.... poate vrei să completezi sondajul aflat în josul paginii. E important să ştiu ce gândesc cititorii mei. Îţi ia doar 2-3 secunde. E şi distractiv. Relaxează-te puţin. :) Haide să dăm puţin credit celor care lucrează la un blog. Nu e chiar o joacă de copii sau lipsă de ocupaţie.
Nu, nu mă pune nimeni să o fac... dar o fac şi pentru tine, cu drag. Discurs general. Mulţumesc.

3 Poţi deveni prietenul paginii Facebook „De gustibus non est disputandum” apăsând pe butonul „îmi place” aflat în dreapta paginii.

4 Dacă îţi plac poveştile şi vrei să râzi cu lacrimi vizitează blogul meu Carpe Diem. Clic pe nume şi te va duce direct la ţintă. :) Te aştept cu mare drag. Ciao.

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

  1. Ca o moldoveanca sadea ce sunt, ador aceste retete si pana la varsta mea deja le-am preparat de nenumarate ori, sunt delicioaseeeeeeee....cjiar acum am la cuptor o tigaie de cornulete cu marmelada ...yamiiiiiiii...abia astept sa devorez cateva....felicitari pt blog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ador tradiţiile în general. Mulţumesc. (f) Mi-ai făcut poftă! Trebuie să fie tare bune! :)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.