Ultimele postări
Loading...
Friday, 26 April 2013

Metode tradiţionale de vopsit ouă

Metode naturale de vopsit ouăle
Am mai postat o metodă aici.
Aceste sunt câteva metode NATURALE (le ştiu eu de la mama) pe care le foloseau bunicii noştri, pentru a vopsi ouăle de Paşte/Înălţare. Cu "model" sau fără.

Prima metodă
Foloseau coji de ceapă roşie sau/şi galbenă. Bunicile se apucau să strângă toate cojile de ceapă cu luni înainte. Le conservau undeva la rece şi când trebuiau să vopsească ouăle le scoteau. Puneau un ceaun pe foc, 5 litri de apă, 2 linguri sare grunjoasă, cât mai multe coji de ceapă (cel mai mult colorează cojile de ceapă roşie, natural, Nu?!). Lăsau cojile înăuntru şi fierbeau ouăle în acel mixt vreme de 10-15 min. (Timpul se cronometrează pupă ce au început să fiarbă). Se scoteau şi se ştergeau imediat cu o bucată de slănină. Aşa le făceam eu când eram mică. Erau SUPER!!! Se pare că mama a cam uitat metoda asta, s-a modernizat şi mie nu-mi place. Sunt tradiţionalistă. Ah... te-ntrebi cumva dacă nu au gust de ceapă ouăle? NU, nu au. Îmi amintesc perfect. 

A doua metodă
Cu sfeclă roşie. O spălau foarte bine, o puneau la fiert circa10 minute, adăugau sare grunjoasă şi apoi veneau puse oăule. Ca mai sus, se lăsa sfecla în ceaun sau se scotea. Mai sigur este să rămână acolo. Se scoteau şi se ştergeau cu slănină. Imediat, altfel nu prindeau luciu.

A treia metodă pe care am probabt-o (dar nu prea am fost mulţumită) este cu mentă proaspătă.
Evident ar trebui să iasă verzi dar mie mi-ai ieşit un verde urâcios, maroniu parcă. Poate nu am folosit destulă mentă sau poate menta (mă refer la ramuri noi, proaspete) nu trebuie fiartă dar lăsată la macerat şi apoi ouăle se lasă câteva zeci de minute să prindă culoare.
Eu am pus o groază de rămurele proaspete (20-30) la circa 2 litri de apă. Am pus ceaunul pe foc, am adăugat ouăle, sare, şi le-am fiert împreună cu menta. Nu am poză să postez, dar nu am fost mulţumită. Poţi încerca, dacă eşti curios.

A patra metodă ar fi cu urzici, procedeul ca mai sus. Dar... hmm, la fel. Tu încearcă, dacă vrei. De curiozitate, cu puţine ouă.

Acum îmi vin în minte doar astea patru. Dacă-mi amintesc altele, te voi anunţa.

Ps. Ca să faci model citeşte acest articol: Ouă cu floricele

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer