Ultimele postări
Loading...
Thursday, 11 April 2013

Pocăneţi


Nu mă-ntreba de unde vine numele sau ce înseamnă. Nu ştiu. Probabil este un regionalism. M-a învăţat mama să-i fac, acum câteva zile. Ea a învăţat de la bunica şi tot aşa. Este o ereditate.

Numele se referă mai mult la formă decât la reţeta în sine. Zic asta pentru că pocăneţii pot fi făcuţi din orice aluat dulce (cozonac moldovenesc, în special).

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 25 min frământatul + 50 timpul de creştere + 40-45 min timpul de coacere
Porţii: depinde; din ingredientele de mai jos ar ieşi circa 12 -13 pocăneţi

Ingrediente
  1. 1 kg de făină de grâu albă
  2. coaja de portocale/lămâie rasă
  3. 1 cană zahăr
  4. 2-3 ouă
  5. 2 căni lapte/iaurt/zer/apă (oricum depinde de făina ta)
  6. 2 linguriţe scorţişoară
  7. drojdie cât o nucă
  8. 1 linguriţă sare
  9. 1 cană ulei (70 -100 ml)
  10. 1 ou pentru uns. Facultativ seminţe varie
  11. 1 lingură de miere + 5 linguri apă pentru uns după ce le-ai scos din cuptor
Mod de preparare
  1. Făina, ouăle, zahărul trebuie ţinute într-o încăpere călduroasă (Nu direct lângă sursa de căldura dar să nu fi ele rece) vreme de 6-7 ore. Eu le prepar de seara.
  2. Pune laptele/iaurtul la încălzit. SĂ NU FIE FIERBINTE!
  3. Cerne făina de vreo 3-4 ori
  4. Rade coaja de portocale/lămâie
  5. Poţi bate ouăle separat (cu zahărul) dar eu le-am pus aşa
  6. Pune totul într-un lighean (în afară de lapte şi drojdie),
  7. Drojdia pune-o la înmuiat cu sarea şi o cană de lapte (călduţ), apoi toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
  8. Adaugă laptele, pe rând, cât consider necesar pentru a face o cocă elastică, nu foarte tare
  9. Frământă circa 25 de minute
  10. Acoperă şi lasă la căldură (departe de sursa directă de foc) până creşte foarte bine (dublează volumul)
  11. Împarte aluatul în porţii egale de circa 100 de grame
  12. Ia o bucată. Frământ-o din nou şi începe să faci un rul de circa 25-30 cm (uită-te la imagini), după care împleteşti capetele de 2 ori, apoi le treci pe dedesubtul parţii rotunde care a rămas. Pui într-o tavă tapetată cu hârtie şi aştepţi vreo 30 să crească. Nu faci ambele tăvi odată (decât dacă îţi încap 2 tăvi în cuptor) pentru că una va creşte prea tare şi nu e bine. Le faci pe rând deci
  13. După 30 minute le ungi cu ou, ajutându-te de o pensulă. Poţi împresura sau nu seminţe de susan/mac/in/floarea soarelui
  14. Le pui la cuptor (foc mediu= 180°) pentru 35-40 min. Între timp mai verifici fără să deschizi cuptorul. Când sunt rumenite deasupra sunt gata.
  15. Le scoţi şi le stropeşti cu apă şi miere, le acoperi cu un şervet curat şi le laşi să se răcească cel puţin 15 min
Menţiuni
Sunt absolut delicioşi! Pufoşi şi parfumaţi.
Femeia din imagine este mama. Mi-a arătat cum se fac că nu mai auzisem niciodată de "pocăneţi". 

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer