Risotto cu praz şi mărar

Din seria: pentru orice mofturos.
Variantă personală, de post, optimă pentru vegani/vegetarieni, celiaci. Pentru mai multe reţete de primăvară vizitează meniul (bara de sus): orez sau/şi: Făinoase de post

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2 persoane
Ingrediente:
  1. 250 g orez
  2. 1 praz cu tot cu frunze
  3. 1 căţel de usturoi sau praf de usturoi (nu e fundamental)
  4. 1 legătură mărar
  5. 2 linguri ulei
  6. Sare după gust
  7. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
  8. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei
Mod de preparare:
  1. Spală prazul, taie-l mărunt
  2. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
  3. Pisează usturoiul, taie prazul mărunt şi pune-l la călit împreună cu usturoiul (3 min)
  4. Pune orezul, amestecă foarte bine vreme de 1 minut
  5. Adaugă apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Amestecă, acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi se lasă la foc domol circa 10 minute după care se verifică dacă mai are apă; în caz că nu e gata şi mai necesită apă, se mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Se lasă alte 5 minute după care se verifică din nou
  6. Când consideri că este gata, opreşte focul şi mai lasă acoperit 2-3 minute.(sau nu)
  7. Porţionezi şi adaugi mărarul tăiat foarte mărunt deasupra.
(Următoarele precizări/instrucţiuni le găsiţi la toate reţetele mele de orez, sunt fundamentale)
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coptură, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar, cu timpul, am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D

Menţiuni:
  1. Este o reţetă extrem de simplă şi la îndemâna oricui.
  2. Extrem de plăcut la gust. Am mai făcut alte variante: cu lobodă, ştevie. Toate foarte bune.
Dacă-ţi place, şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook este echivalent cu Mulţumesc.
Să ai poftă. :)

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii