Tiramisù cu brânză de vaci și mure

Tiramisù (tirami sù)= ridică-mă, înalţă-mă

Tiramisù este un dulce fără foc originar din Treviso/Veneto, Nord estul Italiei. (Am locuit 3 ani în această zonă). Am scris mai multe aici.

Rapid, uşor de făcut, delicios, dar incredibil de caloric. Oricum merită toată grăsimea ce pui pe tine. Atât de bun e. O spune una foarte atentă la siluetă.
Și această rețetă (interpretare personală de care sunt foarte mândră) ca și cealaltă nu are în comun cu Tiramisù-ul original decât pișcoturile (Savoiardi în italiană) și modalitatea de preparare.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 20-30 minute + 4 ore „odihna”
Porţii: depinde în cazul acesta: 4

Ingrediente
  1. 18 savoiardi (pişcoturi)= 3 pungi de câte 6 pişcoturi fiecare
  2. 500 g brânză dulce, proaspătă de vaci
  3. 400 ml smântână foarte grasă. Eu am cumpărat de la țăranii din piață. Este singura smântână demnă de o frișcă regească rapidă și consistentă
  4. 6 linguri zahăr (sau după gust. Recunosc că nu a fost foarte dulce, dar mie așa îmi place. Oricum dacă brânza e dulce și rezultatul final va fi mai dulce)
  5. 1 pahar (100-150 ml) cafea foarte concentrată, AMARĂ, adică neîndulcită
  6. 200 g mure, zmeură, căpșuni proaspeți
  7. Opțional, dar indicat 2 linguri de Inka (secară, orz și cicoare = solubilă)
Mod de preparare
  1. Fă cafeaua. Dacă ai moka este super. Deci ar fi cam 5 cafele espresso. Nu trebuie să aibă zaţ. Şi TREBUIE să fie rece. Fundamental! altfel se fac pişcoturile mămăligă (instant). Pune-o într-un recipient mai lărguţ să se răcească mai repede.
  2. Pune 3 linguri de zahăr în brânză și bate-o 5 min cu mixerul până devine spumoasă
  3. Prepară frişca: 3 linguri de zahăr + smântâna. Dacă smântâna e groasă (min 30% grăsime) atunci se va face în 3-4 min
  4. Amestecă frișca încet cu brânza. Scoate 1/3 din total și amestecă cu Inka (solubilă)
  5. Prepară toate ingredientele: desfă pungile cu pișcoturi, pregătește vasul  în care vei pune prăjitura (platou/farfurie/vas special sau pahare/boluri. Cum am făcut eu. Porții pt o persoană adică), spală fructele
  6. În general, această prăjitură are 3 straturi (dar pot fi şi 2-4)
  7. Pișcoturile absorb cafeaua foarte repede aşa că, ai grijă. Îl întorci pe o parte şi pe alta destul de repede şi îi aşezi unul lângă altul. Termini primul strat de pișcoturi apoi adaugi 1/2 din amestecul din frişcă+brânză. Apoi al doilea strat de pișcoturi + amestecul cu Inka, și apoi ultimul strat de pișcoturi + restul de amestec din brânză și smântână. ATENȚIE: Dacă primul strat este pus orizontal, al doilea strat trebuie să fie vertical, şi din nou orizontal.
  8. Deasupra pui fructele proaspete
  9. Dai la rece (frigider) cel puţin 4 ore. Este mult mai bun după o noapte.
Menţiuni
  1. UN DELICIU UNIC!!!!
  2. Pentru copii poţi însiropa pişcoturile în siropuri varie (portocale, zmeură, căpşuni, etc) sau compoturi.

    Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Wow!!! Nu m-am gândit niciodată la așa ceva. Voi încerca, mai ales că iubesc prăjiturile cu brânză. Mulțam fain. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehehe... eu îndrăznesc că, dacă nu iese, n-are cine să mi le izbească de cap. :D. De obicei experimentele sunt foarte reușite.... Alteori... mai puțin. Dar despre acelea nici nu amintesc. :D Baftă! (f)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.