Ultimele postări
Loading...
Wednesday, 20 November 2013

Mâncărică dovlecei, varză

Deși aceasta este o rețetă autumnală, de când cu supermarketurile avem legume proaspete în orice perioadă din an.
Inspirată la cealaltă reţetă cu legume (cred că se fac mai mult în Moldova). Parfumată, picantă, vesel colorată şi, nu în ultimul rând, delicioasă!
Optimă idee pentru celiaci. Da, așa cum am spus și la cealaltă mâncărică, nu servi foarte des.
Se știe că prăjeala nu face foarte bine... dar ce bună e!! Deşi, cum am mai spus, prăjelile mele sunt foarte light/uşoare/delicate. Le fac la foc foarte slab, punând un capac deasupra; în acest mod se formează vapori care curg în tigaie împiedicând ceea ce se află în tigaie să se ardă. Orice se arde devine amar şi influențează negativ gustul mâncării.
Dacă ții post sau ești vegan/vegetarian, ELIMINĂ carnea.
Această mâncărică poate fi servită ca atare, dar poarte reprezenta și un un sos DEOSEBIT pentru paste/cartofi. 

Grad de dificultate: redus – mediu (dacă nu ai nicio practică)
Timp de preparare: 20 min
Porţii: 4

Ingrediente
  1. 2 legături de ceapă verde sau 2 cepe galbene
  2. 1 dovlecel mic
  3. 1 bucată de varză albă proaspătă (1/4) = 200 g
  4. 2 ardei graşi/gogoşari (ai mei erau deja copți/de la congelator), dar merg perfect și ardeii proaspeți
  5. 1 ardei iute/1 linguriţă boia de ardei iute
  6. 3 linguri ulei de măsline (sau de care ai)
  7. 1 linguriţă piper negru
  8. sare după gust (1 linguriţă)
  9. Opțional: salam/cârnat picant
Mod de preparare
  1. Curăţă, spală și taie ceapa cubuleţe/peştişori
  2. Dacă nu ai ardei copți (de la congelator) spală și taie ardeii cubuleţe sau peştişori (cum îţi vine la îndemână)
  3. Pune tigaia pe foc, varsă uleiul, adaugă ceapa şi ardeii (dacă nu-s copți deja) lăsând să se călească (să se înmoaie de fapt) la foc foarte slab (2 min.circa.).
  4. Spală și taie dovlecelul feliuțe (în 4) sau cum vrei și pune-l în tigaie
  5. La fel faci și cu varza, spal-o și taie-o fideluță, toarnă în tigaie, peste celelalte ingrediente. Amestecă și pune un capac deasupra tigăii. Lasă să se coacă vreo 8 min. La foc slab
  6. Dacă pui salam/carne de orice fel, adaug-o cu 10 min înainte de a fi gata
  7. Verifică de sare, adaugă piperul, amestecă şi e gata
  8. Serveşte cu mămăligă (pentru pasionaţi) sau cu/pe pâine, crackers, etc. Eu am făcut paste cu ea. Au ieșit delicioase!
Menţiuni
  • Merită măcar o încercare! Și e la fel de bună fără salam/carne.
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.
    Pentru alte rețete de acest gen (fie vegane/vegetariene/de post), vizitează meni-ul din prima bară de sus (Îndrăznețe).

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer