Pâine cu borș, tărâțe, semințe, măsline,

Ador mirosul de pâine proaspătă. Îmi amintește de copilărie... când mama făcea pâine/colaci/cozonaci la cuptorul cu lemne în fiecare sâmbătă!
Amintiri de o valoare sentimentală inestimabilă...

Această rețetă este un mixt de rețete (pe care le găsești în meniul din bara de sus, în secțiunea: PÂINE + 1 altă rețetă tot cu măsline). Italienii au o rețetă de pâine cu măsline extrem de asemănătoare la gust cu aceasta. Deosebit de parfumată/aromată și delicioasă. Coaja este crocantă, cum îmi place mie.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil
Porţii: 4 pâinicele, 2 mai mărișoare= imagini.

Ingrediente
  1. 500 g făină de grâu albă (3 căni)
  2. 3 linguri târâte de grâu (iese bună și fără, sau poți pune fulgi de ovăz/secară)
  3. 150 g măsline FĂRĂ sâmburi. Tăiate deja e mult mai bine. Te scutește de o muncă în plus. Dar nu sunt așa de aromate alea din comerț. De aceea eu folosesc măsline naturale sau kalamata... Au un gust mult mai intens ca celelalte şi NU sunt procesate chimic. Cu cât pui mai multe cu atât pâinea iese mai bună
  4. 2 linguri semințe de floarea soarelui decojite (evident)
  5. 2 linguri semințe de mac
  6. 1 lingură semințe de dovleac decojite (evident)
  7. 1 lingură de semințe de in
  8. 1 lingură de boia de ardei iute
  9. 1 cub de drojdie proaspătă 25 g parcă are. Sau 1 plic (uscat)
  10. semințe de floarea soarelui/in
  11. borș călduț cât cuprinde. În cazul meu cam 1 cănă jumate. Depinde de făina ta.
Mod de preparare- Precizare: Am frământat fără măsline, apoi am scos 1/2 din aluat pentru că voiam să fac două feluri de pâine. Dar tu pune măslinele împreună cu celelalte ingrediente
  1. Pune borșul la încălzit (2 căni circa). Atenţie: E fundamental ca borșul/lichidul cu care frămânți să fie călduţ şi nu fierbinte. Dacă opărim drojdia NU mai creşte.
  2. Pune făina într-un lighean, adaugă toate celelalte ingrediente (inclusiv măsline, cu excepția drojdiei, borșului și sării)
  3. Într-un bol mai măricel amestecă drojdia (dacă e proaspătă) cu sarea şi pune o cană de borș călduţ, amesteci foarte bine până se dizolvă drojdia după care toarn-o peste celelalte ingrediente
  4. Frământă până se încorporează toată făina. (10 minute). Poţi face şi la maşina de pâine. Eu nu am aşa ceva. Adaugă borș călduţ cât este necesar să faci o cocă nu prea tare. Elastică şi consistentă. Evident nici moale pt. că va trebui modelată.
  5. Acoperă cu un șervet şi lasă la căldură (NU la soare!) până îşi dublează volumul. Timpul e variabil, dar nu lăsa mai mult de 2-3 ore pt. că se acreşte (dacă-i la căldură puternică)
  6. Când a crescut îndeajuns (după chiar 30 de minute dacă stă la cald. Sau 1 oră). Nu e necesar să aprinzi cuptorul să se încălzească. De fapt eu rar fac aşa ceva. Dacă nu e deja fierbinte cuptorul pâinea mai creşte în tăvi înainte de a se coace. E mult mai bine. Dar tu faci cum consideri că e mai bine pentru tine
  7. Modelează forme după plăcere ( Dacă aveţi prichindei luaţii lângă voi. Se vor distra de minune. Eu aşa am învăţat).
  8. Pune în tava/tăvile unse în prealabil (sau tapetate cu hârtie de copt).
  9. Unge cu apă dacă ești vegan/vegetarian (sau ou bătut) şi împresoară: seminţe de dovleac/floarea soarelui sau/şi de in, mac, etc.
  10. Dă la cuptor (al meu este electric, cu foc și su și jos deci. Treapta din mijloc. 200°) pentru 40 de minute verificând constant, să nu se ardă. Dacă folosești cuptorul pe gaz, știi tu cum să te organizezi. Treapta din mijloc, foc mai slab
Menţiuni
Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.
Pentru alte rețete de pâine, vizitează meni-ul din bara de sus SUS. 

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. o singura intrebare, daca se poate: drojdia nu se amesteca deloc cu zahar? stiam ca prima data trebuie amestecata prima data cu zahar pentru a se activa si apoi se adauga si sare, dar daca functioneaza fara zahar, cu atat mai bine! :) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur. Personal nu amestec niciodată cu zahăr, crește foarte bine și fără. Dar, bineînțeles că dacă doriți puteți pune și zahăr. Cu multă plăcere. Oricând. (f)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.