Sarmale ciuperci, dovleac, praz - de post

Suntem în post (unii) și ne este cam greu să găsim rețete care să nu conține alimente de frupt, dar să aibă ceva gust. Iar dacă ne plac sarmalele salivăm numai la gândul... dar nu putem mânca.
Această rețetă (personală) este foarte colorată, simplă, bogată și absolut DELICIOASĂ!!!
Exclusiv pentru prietenii mei celiaci, vegani/vegetarieni și diabetici.

Grad de dificultate: înalt
Timp de preparare: 50 + 80 minute
Porţii: depinde cât de mâncăcios eşti. Cam 30 bucăți destul de mari

Premiză: îmi plac sarmalele mari.
1. pt că nu am răbdare la invalatucit!
2. nu vreau să mănânc mai mult frunze!!!

Ingrediente
  1. 400 g orez bob rotund
  2. 250-300 g ciuperci (eu am pus ghebe de la saramură, dar sunt bune orice fel de ciuperci ai)
  3. 100 g crupe
  4. 1 praz
  5. 100 g dovleac plăcintar = o felie groasă (7 mm)
  6. 2 cepe galbene
  7. 2 morcovi
  8. 1 creangă mare de cimbru = 1 lingură praf
  9. sare după gust (1 lingură)
  10. 1 linguriţă piper negru/colorat
  11. 1 linguriță boia de ardei iute
  12. 1 lingură boia de ardei dulce
  13. 30 g ml ulei floarea soarelui/măsline = 1/2 pahar
  14. 1 varză înfoiată (special pentru sarmale) murată/proaspătă + 3-4 ardei graşi micuţi (mie nu-mi plac), sau iar poți pune frunze de viță (dac-ai avut la conservat)
Mod de preparare
  1. Curăță, spală, taie toate ingredientele: prazul, ceapa, dovleacul cubuleţe
  2. Curăță, spală, rad morcovii pe răzătoarea mică sau mare.
  3. Încălzește o tigaie, pune uleiul și adaugă ceapa tocată (lasă 3 min la foc slab), prazul (alte 3 min), morcovul+dovleacul (3 min). Amestecă, ai grijă să nu se ardă. ATENȚIE: se pot pune și crude. Eu fac când așa când invers = în ambele feluri. Depinde de mofturi. :) Mai sănătos să nu faci prăjeală, evident, nu?
  4. Pune orezul la umflat în apă fierbinte. Lasă să dea un clo
    cot, oprește focul și scurge
  5. Spală crupea în mai multe ape (până dispare ceea ce se ridică deasupra apei = pleavă)
  6. Toacă ciupercile
  7. Prepară frunzele: dacă sunt proaspete pune-le pentru 3-4 minute în apă fierbinte ca să se moaie. Rupe codiţele/cotoarele şi dă-le dimensiunea care vrei. Eu le rup foarte rar, dar văd că mulţi sunt fixaţi cu mărimea. Mie îmi plac foarte mari, cumnată-mea le face mici mici. Stă 3 zile la învârtit (ciucit :))

  8. Prepară oala punând cotoare/frunze de varză murată/proaspătă (tăiate) pe fundul oalei
  9. Toarnă orezul într-un lighean, crupea, prăjeala (sau nu = ceapa, prazul, ceapa, dovleacul, morcovul). Adaugă ciupercile scurse bine de apă, piperul, cimbrul, boiaua, sarea, amestecă foarte bine și începe să faci sarmalele
  10. Împachetează-le şi se pun într-o oală la plăcere. De lut/ceramică ar fi ideal. Nu am cum să explic cum se împachetează sarmalele dar am să fac un video când o să aibă cine să filmeze. :). Deasupra le vei acoperi cu frunze/cotoare. UN alt SECRET: dacă-ți rămâne oala goală, pune deasupra ceva greutate. Cum am pus eu un castronel din sticlă pt microunde. Asta pentru că orezul se umflă și dacă are spațiu sarmalele se vor desface. Dacă ai pățit vreodată asta și nu ai știut ce s-a-ntâmplat, acum știi. :D
  11. Adaugă 1 cană cu apă (200-300 ml) sau supă de verdețuri/legume. Adică cât să acopere sarmalele. NU MAI MULT. Pune oala pe foc sau la cuptor. Cum preferi și ai posibilitatea. Eu le prefer la cuptorul cu lemne... Mda, cine nu?

  12. Fundamental este ca sarmalele să fiarbă la foc lent pentru cel puțin 80-100 min (aproape 2 ore)
Menţiuni
  • Eventual se pot umple şi ardei.
  • Pentru cine nu ştie crupea este făină de porumb măcinată gros. Dacă nu ai și vrei totuși să pui, cerne din făina de mălai și pune ce rămâne în sită. Eu am pus chiar făină obișnuită când eram în Italia.
  • Nu cumva sa uiti sa pui un capac (sau farfurie mai greuta) deasupra sarmalelor (direct) inainte de a le pune la fiert. Asta pentru ca se vor umfla prea tare si se pot desface. Mai ales daca este spatiu mult in oala/cratita, etc. Daca ai patit-o si n-ai stiut de ce, acum stii.
  • În genere se fac mai multe sarmale ori pentru oaspeţi/prieteni ori la o sărbătoare. Eu fac multe o dată pentru că le ador. Pot să mănânc şi o săptămână doar sarmale: mic dejun, prânz, cină, gustare şi din nou... până le termin. Raiul pe pământ. Nebunie!!!  
  • Pentru alte rețete de post vizitează meni-ul din bara de sus SUS (Îndrăznețe). Bară pe care mulți nu o observă că e ascunsă parcă. 



Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.