Cornuleţe cu nucă și ghimbir – de post

E post și corpul îmi suspina grozav după ceva dulce. Fiindcă nu am încercat niciodată să fac cornulețe de post, am zis să văd ce iese. Că mulți susțin că-s la fel cu cele tradiționale. Este o rețetă persoanlă (ca aproape toate rețetele ce se găsesc pe acest blog).
Am adăugat scorțișoară și ghimbir ca să fiu în tema sărbătorilor de iarnă
Nu-s la fel de fragede ca cele cu untură (ba chiar sunt puțin crocante), dar satisfac multe gusturi/capricii.
Optime de făcut în weekend, servite cu ceai, cafea sau lapte. Idee genială pentru vegani/vegetarieni.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 50-60 minute
Porţii: circa 35 cornulețe - imagini

Ingrediente
  1. 3 linguri super pline cu margarină la temperatura ambientului
  2. 1 cană zahăr
  3. 1 linguriță scorțișoară
  4. OPȚIONAL – 1 linguriță de boia de ardei iute (nu se simte deloc!)
  5. 1/2 linguriță ghimbir praf
  6. drojdie cât 1/2 nucă (1 pachet uscat)
  7. făină de grâu cât cuprinde (cam 1 +1/2 cană = 300 g)
  8. Pentru umplutură: miez de nucă prăjit puţin sau/şi rahat/gem, etc.
  9. zahăr pudră pentru decor - poate fi amestecat cu scorțișoară+ghimbir 
Mod de preparare
  1. Scoate mai întâi margarina din frigider (acolo o ții, nu? Sau în cămară). Să fie la temperatura ambientului
  2. Dizolvă drojdia în puțină apă călduță (NU fierbinte)
  3. Pune într-un lighean margarina, zahărul, mirodeniile, adaugă făină și frământă până iese un aluat elastic nelipicios. 10 minute circa. Nu frământa mult, n-are rost
  4. Lasă puţin la rece . 15 min frigider (acoperit)
  5. Între timp prepară miezurile de nucă , rupându-le-n jumătate și prăjindu-le puțin (eu am folosit o tigaie, fără ulei)
  6. Întinde o foaie de circa 3 mm grosime. Nu o întinde prea groasă căci vor creşte la cuptor şi devin imense. Nu ar fi nimic rău în asta dacă nu s-ar coace greu. Rişti să rămână crude în interior
  7. Cu o rotiţă... sau cum naiba s-o fi numind obiectul ăla, se împarte foaia în rânduri (uită-te la imagine) iar apoi ori se fac pătrate ori triunghiuri. Cum îţi vine la îndemână
  8. Pune într-un capăt o bucăţică de nucă sau rahat tăiat în prealabil iar apoi se rulează şi ordonat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
  9. Dă-le la cuptor, treapta din mijloc, la foc domol (temperatura 180-200 grade) vreme de 10-20 minute. Depinde mult de cuptor şi de temperatură. Îţi sugerez să nu laşi focul la maxim că se pârlesc repede deasupra/dedesubt, dar rămân crude la interior. Mai bine lasă focul lent.
  10. Încerci rupând unul în două
  11. Scoate-le, pune imediat zahăr pudră deasupra. Zahărul pudră trebuie neapărat spulberat când sunt fierbinţi, altfel nu se mai prinde. Lasă-le puţin să se răcească şi yum yum.
Menţiuni
Pentru rețeta tradițională/originală cu untură și borș click aici.  
Verifică și a doua bară din menu „Dulciuri de post


Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.