Risotto costiță, stafide, sos de soia

Cum zice toată lumea mereu: carnea de porc nu este sănătoasă. Afumătura nici atât... dar ce bună e!!!
De câte ori mănânc mă minunez de gustul aromat. Sunt legată sentimental de această „trăire”.
Apoi suntem în post, dar nu toți țin. Iar oamenii care fac munci fizice au nevoie de carne. Așa că această rețetă este pentru ei și pentru iubitorii de arome exotice combinate la aromele tradiționale. Adică pentru curajoși!
Reţetă personală de inspirație exotică, aromată, colorată. De o simplicitate unică şi de sigur efect. Optimă idee pentru celiaci.

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii: pentru 2-3 persoane

Ingrediente
  1. 250 g orez. Eu am pus Venere (sălbatic. Cel mai bun orez pe care l-am folosit vreodată), dar tu pune de care vrei, de preferat un orez de calitate
  2. 1 ceapă galbenă

  3. 4 căţei de usturoi
  4. 1 lingură stafide
  5. 2 linguri sos de soia
  6. 1 lingură de bulion sau 4 de sos/suc de roșii. În alternativă ketchup-ul merge perfect
  7. Opțional: 1/2 pahar vin roşu = 50 ml
  8. 2 linguri ulei
  9. Sare după gust (ai grijă la carne, poate să fie foarte sărată. A mea era de casă)
  10. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul – cam 250 ml. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
  11. Tot opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute
Mod de preparare:
  1. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine, diametru 20 cm). Sau orice recipient ai
  2. Taie carnea/costița în bucăți de mărimea care vrei tu
  3. Curăţă şi taie mărunt ceapa și usturoiul. Pune la călit (în ulei, foc domol) uşor, întâi usturoiul, apoi ceapa = cam 3 min. Amestecă foarte bine și ai grijă să nu se ardă deloc
  4. Adaugă carnea, amestecă,
  5. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 2-3 ori= porţie), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă, toarnă sosul de soia, stafidele, amestecă și dacă pui vin acum este momentul. Mărește flacăra, amestecă constant, lasă să se evaporeze 
  6. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire), foc domol, circa 10 minute după care verifici dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Se lasă alte 5+5 (depinde de gusturi) minute după care verifici din nou
  7. Cu 3-5 min înainte de final adaugă bulionul/sosul de roșii (boiaua de ardei iute), amestecă și servește (fierbinte) cu mare poftă!
Următoarele precizări/instrucţiuni le găsești la toate reţetele mele de orez/risotto. Esențiale pentru reușita unei mâncări demne de un adevărat CHEF!
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coptură, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar cu timpul am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D Uite aici mai multe detalii: Trucuri

Menţiuni

  • Gustul sărat al cărnii și al sosului de soia + gustul ușor acru al bulionului/sosului de soia se combină armonios cu dulcele de la stafide. Rezultatul final este de-a dreptul surprinzător: gust delicat, deosebit de aromat. Culoarea este brună/arămie.
  • Pentru alte rețete similare, vizitează meni-ul din bara de sus SUS „Orez. (mulți nu o observă).
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii