Ultimele postări
Loading...
Monday, 19 May 2014

Mâncare cu orez, cartofi, ştevie, stafide

O altă rețetă îndrăzneață, rapidă, economică,  practică, hrănitoare, delicioasă. Gluten free şi cu tente exotice.

Studenţii şi începătorii în arta „bucătăritului” vor aprecia simplitatea, rapiditatea şi economicitatea acestei reţete.
Optimă idee pentru celiaci (intoleranții la gluten care vor spăla orezul în câteva ape înainte de a-l pune în mâncare. Dacă este posibil, dați-i un clocot separat, apoi folosiți-l normal).

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 min
Porţii: 2

Ingrediente
  1. 150 g orez
  2. 1 cartof mai măricel; roşu sau alb, nu contează
  3. 1 legătură de ceapă verde sau o ceapă mică galbenă
  4. 5 frunze de ştevie
  5. 20 g stafide
  6. 6 linguri suc de roşii/2 bulion – Eu am pus roşii la conservă
  7. 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte 300 ml circa)
  8. 2 linguri ulei măsline
  9. 1 căţel de usturoi sau 1/2 linguriță praf
  10. Indicat/recomandat 1 ardei iute/1 linguriță boia de ardei (arde grăsimile, îmbunătățește circulația, ajută la digestie și este AFRODIZIAC. :p)
  11. Opţional : mărar proaspăt sau uscat + seminţe de susan puţin prăjite (dacă vrei să îl prezinţi ceva „mai special”)
Mod de preparare: Citeşte aici cum se face un pilaf/orez/risotto perfect
  1. Curăţă, spală şi taie ceapa mărunt (rondele), la fel faci cu cartoful, taie-l cubuleţe (1 cm circa diametru)
  2. Spală, taie ştevia mărunt
  3. Varsă uleiul într-o cratiță, pune la călit foarte puţin (5 min circa, cât să se înmoaie) ceapa, cartoful, ştevia, foc slab. Dacă pui usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l. Ai grijă să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat/praf îl pui la sfârșit
  4. Pune orezul (dacă ești intolerant la gluten ar fi indicat să-l speli înainte de folosință, în 2 ape, cel puțin) amestecă foarte bine vreme de 1 min, adaugă sucul de roşii/bulionul, etc., adaugă stafidele
  5. Varsă supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. (ai grijă că s-ar putea să-ți mai trebuiască, dar NU recomand să o pui toată imediat, citește mai sus de ce) Amestecă. După ce a început să fiarbă, lasă focul slab/minim, acoperă şi dă-i voie să se facă în pace. Cam 10 min. Verifică din când în când, și dacă ți se pare că a scăzut apa/supa, mai pune câteva linguri (5-10, depinde EXCLUSIV de gusturile tale) Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă
  6. Când e gata, depinde de gustul tău (mie îmi place „al dente”), stinge focul, pune boiaua, lasă acoperit alte 2-3 minute.
  7. Porţionează, şi serveşte fierbinte, eventual pune mărar în farfurie şi caşcaval după gust, poate nu place tuturor.
  8. Dacă vrei să-l serveşti mai dichisit (pfffffffffffff) trebuie să-l fierbi până devine uscat. Prăjeşti seminţele de susan într-o tigaie acoperită (altfel sar, foarte puţin, încălzeşti doar tigaia, pui seminţele, acoperi şi opreşti focul)
  9. Pui seminţele pe fundul unui bol/cutie/pahar etc, adaugi mâncarea, prsezi bine şi laşi să se răcească puţin (30 min).
  10. Pui farfuria deasupra cutiei şi întorci vărsând cu putere. Arată super, nimic de zis, dar eu prefer să mănânc fierbinte!!!
Menţiuni
Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like/share la pagina Facebook ar fi apreciat. Mulţumesc.

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer