Ultimele postări
Loading...
Friday, 9 May 2014

Risotto bacon, masline, ceapă verde

O altă rețetă îndrăzneață, rapidă, economică,  practică, hrănitoare, delicioasă. Inspirată la celelalte rețete de risotto ce am publicat (le găsești în meniul din prima bară de sus, stânga, OREZ).

Studenţii şi începătorii în arta „bucătăritului” vor aprecia simplitatea, rapiditatea şi economicitatea acestei reţete.
Optimă idee pentru celiaci (intoleranții la gluten care vor spăla orezul în câteva ape înainte de a-l pune în mâncare. Dacă este posibil, dați-i un clocot separat, apoi folosiți-l normal).

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15-20 min
Porţii: 2

Ingrediente
  1. 250 g orez
  2. 100 g bacon/kaiser
  3. 1 cartof mai măricel; roşu sau alb, nu contează
  4. 1 legătură de ceapă verde
  5. 50 g măsline naturale (eu am folosit cu tot cu sâmburi)
  6. Opțional: 50 ml vin roșu (1/2 pahar), caşcaval ras, 1 cub de unt
  7. 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte 300 ml circa)
  8. 2 linguri ulei măsline
  9. 1 linguriţă praf de curry
  10. 1 căţel de usturoi sau 1/2 linguriță praf
  11. Indicat/recomandat 1 ardei iute/1 linguriță boia de ardei (arde grăsimile, îmbunătățește circulația, ajută la digestie și esteAFRODIZIAC. :p)
Mod de preparare: Citeşte aici cum se face un pilaf/orez/risotto perfect
  1. Curăţă, spală şi taie ceapa mărunt (rondele), la fel faci cu cartoful, taie-l cubuleţe (1 cm circa diametru)
  2. Taie bacon-ul/kaiserul cum vrei
  3. Varsă uleiul într-o cratiță, pune la călit foarte puţin (5 min circa, cât să se înmoaie) ceapa, cartoful, bacon-ul, foc slab. Dacă pui usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l. Ai grijă să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat/praf îl pui la sfârșit. Adaugă şi măslinele
  4. Pune orezul (dacă ești intolerant la gluten ar fi indicat să-l speli înainte de folosință, în 2 ape, cel puțin) amestecă foarte bine vreme de 1 min
  5. Dacă pui vin acum e momentul. Toarnă-l în cratiță. Măreşte focul şi amestecă până se evaporează (cam 2 minute, depinde de focul tău). Dacă nu pui, adaugă apa, supa și sari pasul următor, evident.
  6. După ce vinul s-a evaporat pune supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. (ai grijă că s-ar putea să-ți mai trebuiască, dar NU recomand să o pui toată imediat, citește mai sus de ce) Amestecă. După ce a început să fiarbă, lasă focul slab/minim, acoperă şi dă-i voie să se facă în pace. Cam 10 min. Verifică din când în când, și dacă ți se pare că a scăzut apa/supa, mai pune câteva linguri (5-10, depinde EXCLUSIV de gusturile tale) Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă
  7. Când e gata, depinde de gustul tău (mie îmi place „al dente”), stinge focul, lasă acoperit alte 2-3 minute. De vrei să pui unt, acum trebuie să-l adaugi, amestecă până se încorporează bine.
  8. Porţionează, eventual pune curry în farfurie şi caşcaval după gust, poate nu place tuturor.
Menţiuni
Dacă ţi-a plăcut şi ţi-am dat o idee, un like/share la pagina Facebook ar fi apreciat. Mulţumesc.

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer