Ultimele postări
Loading...

Risotto cu ştevie, lobodă, leuştean, cârnat

Reţetă personală de o simplicitate unică şi de sigur efect. Gusturi, culori şi arome care te vor cuceri INSTANT! Absolut de încercat!

Inspirat la risotto primavera (italiană = primăvară). 
Optimă idee pentru celiaci.

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2-3 persoane

Ingrediente
 1. 200 g orez (1 cană circa)
 2. 200 g cârnat afumat/bacon/kaiser etc. Iese super cu orice fel de carne, chiar şi pui. Bineînțeles, iese grozav şi fără
 3. 1 ceapă mică galbenă sau 1 legătură de ceapă verde
 4. 3-4 plante de lobodă roşie (sau de care vrei. Mie asta îmi palce că-i dă o culoare grozavă). În piaţă cred că se vând la legături. O legătură ajunge, mă gândesc; nu ştiu sigur: nu cumpăr niciodată şi nici nu mă uit. Cam 40 g
 5. 5 frunze de ştevie
 6. 1/2 legătură usturoi verde. Numai foile verzi= 10 sau un căţel de usturoi/praf
 7. 1 crenguţă de leuştean
 8. 2 linguri ulei
 9. Sare după gust
 10. Opţional: 50 ml vin roşu
 11. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. (cam 350 ml). Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
 12. Indicat: 1 ardei iute sau 1/2 boia de ardei iute (îmbunătăţeşte circulaţia, arde grăsimile, etc.)
 13. Opţional: 1 bucată mică de unt (cât o nucă) şi 20-30 g caşcaval ras (mozzarella, etc. brânză care să nu aibă un gust pronunţat, ca să nu acopere parfumul de primăvară). Bineînţeles că dacă ţii post sau eşti vegan/vegetarian nu pui nici unt, nici caşcaval, nici carne, logic, nu?!
Mod de preparare
 1. Curăţă şi spală ceapa, loboda, usturoiul, ştevia. Taie mărunt ceapa şi usturoiul
 2. Taie 3/3 (trei sferturi) lobodă şi ştevie cum vrei tu (mai micuţ, nu ca la raţe, cum fac eu :D). La fel faci şi cu cârnatul
 3. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine). Varsă uleiul şi încălzește-l nițel. Adaugă ceapa, usturoiul la călit uşor (foc foarte slab), + cârnatul tăiat cum vrei tu; cam 2 min. Pune ştevia şi loboda tăiate mărunt, amestecă şi lasă alte 3 min
 4. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 4 ori sau o cană), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă. Dacă pui vin, acum este momentul. Varsă-l, măreşte flacăra şi amestecă până se evaporă (nu pleci de lângă el!)
 5. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi lasă la foc domol circa 10 min, după care verifică dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 minute după care se verifică din nou (orezul se umflă, se ştie bine)
 6. Când consideri că este gata (eu îl prefer "al dente", adică nu copt de tot), opreşte focul şi dacă vrei să pui unt/caşcaval, acum este momentul, punem, amestecă foarte bine să se topească untul şi cașcavalul, porționează şi împresoară deasupra leușteanul mărunțit bine (după gust şi chef :D)
Menţiuni
 • Absolut DELICIOS şi trebuie neapărat încercat!!!
 • Usturoiul nu se simte tare, este foarte delicat.0 comentarii:

Post a comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer