Paine cu măsline, făină albă +
integrală + faina de porumb, cereale, seminţe.
Ce parfum am în casă! Ador mirosul de
pâine. Să nu mai vorbim de gust . Demult voiam să pun mălai în
pâine să văd cum iese. Crocantă şi gust irezistibil!
O precizare iniţială importantă: făina neagră creşte
greu şi nu se coace bine aşa că se pune o cană maxim la 500-600 g
făina albă. Am experimentat îndelung cu ea şi nu am avut
întotdeauna un rezultat pozitiv pentru că puneam prea multă. Prima
dată am făcut doar din făină neagră şi nu a crescut deloc. Apoi
am redus doza dar tot nu creştea bine. Şi surorile mele au notat că
nu prea creşte pâinea când procentajul de făină neagră este
superior celui de făină albă. Astăzi sunt mulţumită.
Încearcă să nu cumperi făină deja
preparată pentru pâine. Acele pungi conţin aditivi mulţi, sincer
evit întotdeauna aşa ceva. Mai bine cumpăr pâine gata făcută.
Grad de dificultate: mediu

Timp de preparare: variabil
Porţii: 3 pâini de mărime medie -
mare. Ca în imagini.
Ingrediente
500 g făină de grâu alba (5
căni)
100 g integrală (1 cană)
50 g făină de porumb (1/2 cană;
ca în imagine)

100 g măsline FĂRĂ sâmburi.
Tăiate deja e mult mai bine. Te scuteţte de o muncă în plus.
Dacă ai folosi măsline naturale sau kalamata... hmm ar fi perfect.
Au un gust mult mai intens ca celelalte şi NU sunt procesate
chimic. Cu cât pui mai multe cu atât e mai bună.
5 linguri de fulgi de ovăz
integral

2 plicuri de drojdie uscată (7 g
unul). În imagine se vede doar unul... dar pentru că era unul sub
altul. Poţi pune un cub de drojdie proaspătă. Eu nu prea am în
casă aşa ceva.
seminţe de floarea soarelui/in
apă călduţă cât cuprinde sau
lapte/iaurt/zer. În cazul meu cam 2 căni jumate. Depinde de făina
ta.
Dacă nu ţii post poţi face şi cu
salam. 4 felii de salam. Recunosc că am luat idea de undeva de pe
net. Am văzut doar o imagine şi mi-a plăcut sistemul. Nu e deloc
simplu dacă habar nu ai cum se face. Eu am probat de mai multe ori
până am reuşit să obţin un rezultat acceptabil dar deloc pe
gustul meu (estetic vorbind). Voi mai face practică deorece gustul
m-a fermecat şi nu mă aştepta.!!!
Mod de preparare
Se pune apa la încălzit (2-3
căni). Atenţie: E fundamental ca apa să fie călduţă şi nu
fierbinte. Dacă opărim drojdia NU mai creşte.
Se pune făina într-un lighean,
se adaugă toate celelalte ingrediente.

Într-un vas mai măricel se
amestecă drojdia cu sare şi se pune o cană de apă călduţă
după care se toarnă peste făină
Se frământă până s-a
încorporat toată făina. (10 minute maxim, chiar mai puţin). Poţi
face şi la maşina de pâine. Eu nu am aşa ceva. Adaugăm
apă călduţă cât este necesar să facem o cocă nu prea
tare. Elastică şi consistentă. Evident nici moale pt. că va
trebui modelată.

Se acoperă cu un şervet şi se
lasă la căldură (NU la soare!) până îşi dublează volumul.
Timpul e variabil dar nu lăsaţi mai mult de 2 ore pt. că se
acreşte.
Când a crescut îndeajuns (după
chiar 30 de minute dacă stă la cald. Sau 1 oră). Nu e necesar să
aprindeţi cuptorul să se încălzească. De fapt eu rar fac aşa
ceva. Dacă nu e deja fierbinte pâinea mai creşte în tşvi
înainte de a se coace. E mult mai bine. Dar tu faci cum consideri
că e mai bine pentru tine.

Modelaţi după plăcere (Repet.
Dacă aveţi prichindei luaţii lângă voi. Se vor distra de
minune. Eu aşa am învăţat).
Puneţi în tăvile unse în
prealabil (sau tapetate cu hârtie de copt).
Unge cu apă (sau ou bătut) şi
împresoară: seminţe de dovleac/floarea soarelui sau/şi de in,
mac, etc.
Daţi la cuptor pentru 40 de
minute verificând constant, să nu se ardă.

Alte reţete de pâine aici:
http://reteteindraznete.blogspot.ro/2012/11/paine-cu-cereale-seminte-si-ardei-iute.html;
http://reteteindraznete.blogspot.ro/2012/10/paine-cu-mac-si-rozmarin.html
Menţiuni:
Toate reţetele pot fi
interpretate şi experimentate după plăcere. Imaginaţia şi
inspiraţia găsim la toto pasul. Fii ÎNDRĂZNEŢ!

Este delicioasă!!!
Menţiune specială: Vrei
să completezi sondajul meu, te rog? Este important pentru mine să
ştiu ce gândesc cititorii mei. Mulţumesc. Ah... Pentru cererile în
căsătorie folosiţi adresa de email în „contact us”.
GLUMESC!!!!
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.