
Focaccia este un o pâine de origine italiană. Cea mai populară este focaccia cu rozmarin, urmează focaccia cu ceapă, cu măsline etc etc etc. Foarte uşor de făcut. Un aperitiv perfect pentru petreceri cu servire la bufet, dar nu numai. Îndrăzneşte.

Timp de preparare: Variabil 10 (frământatul + 30 crescut + 20 min copt)
Porţii: 2
Am făcut doar puţină, de probă. Este foarte pufoasă. După două zile este la fel de bună.
Ingrediente pentru aluat:
1. 1 cană de făină albă

3. 2 linguri făină de mălai (eu am avut alb)
4. 1 lingură fulgi de secară (pot fi şi de ovăz)
5. 1/2 plic drojdie (3-4 g)
6. 1/2 cană apă
7. 1 linguriţă mică mică de sare
8. 1 crenguţă de rozmarin
9. câteva măsline, de preferinţă fără sâmburi

1. 3 linguri ulei de măsline
2. 2 linguri apă
3. 1 linguriţă mică sare groasă
Eu am pus ardei iuţi.. ca de obicei. Nici nu mai notez că ştii deja pasiunea mea.
Mod de preparare:

2. Se pune făina (toate 3 tipurile), cerealele într-un lighean
3. Se dizolvă drojdia în 1/2 cană apă călduţă (NU fierbinte. Opăreşti drojdia şi nu mai creşte)
4. Se toarnă apa (nu o turna toată odată, poate ai altfel de făină) se frământă până faci un aluat elastic nu foarte tare.
5. Se acoperă ligheanul cu un prosop

7. Se întinde coca, (poate să fie înaltă şi 2-3 de cm (Alina, mulţumesc pt. observaţie, abia acum mi-am dat seama, mă refeream la mm :)) dar NU mai mult. Decât dacă îţi place aşa. Va fi o pâine.:)) Se pune în tavă. Se lasă la crescut alte 15-20 minute
8. Cu vârful degetelor se fac găuri foarte adânci deasupra. Cu amândouă mâinile.
9. Pune acele (frunzuliţele) de rozmarin rupte peste, adaugă şi măslinele, bagă-le în aluat cum poţi de bine. Fă cât de multe găuri poţi. Uită-te la imagini
10. Se amestecă uleiul, apa şi sarea şi se toarnă peste pâine (focaccia).
11. Se dă la cuptor pentru 20 minute, foc mediu (200 grade), treapta a doua.
Menţiuni
1. Se serveşte caldă sau rece
2. Este pufoasă şi deosebit de gustoasă
3. Poţi pune şi salam deasupra după ce ai scos-o din cuptor.
Menţiuni speciale:
Dacă probezi reţeta te rog, din inimă, să laşi o mărturie scrisă. Scurtă, scurtă. Uneori nu realizăm cât de mult contează o singură apăsare pe butonul „îmi place”. Mulţumesc pentru vizită şi te mai aştept cu noi reţete inovative, simple, rapide şi gustoase.
A...şi.... poate vrei să completezi sondajul aflat în dreapta paginii. E important să ştiu ce gândesc cititorii mei. Îţi ia doar 2-3 secunde. E şi distractiv. Destinde-te puţin. :) Haide să dăm puţin credit celor care lucrează la un blog. Nu e chiar o joacă de copii sau lipsă de ocupaţie. Discurs general. Mulţumesc.
4 Comentarii
Fantastica reteta ta, o sa o incerc si eu. Imi place foccacia de nu mai pot. Am facut si eu de cateva ori, doar ca eu o lasam sa creasca in etape, de vreo doua ori si imi lua o groaza de timp. Asa ca o sa incerc si reteta ta.
RăspundețiȘtergereEu am doar câteva reţete care au un timp de preparare foarte lung (chişca, sarmalele, cozonacul). Detest să pierd juma' de zi la o singură mâncare. Nu prea mă dădeam în vânt după focaccia dar asta mi-a plăcut nemaipomenit.
RăspundețiȘtergereFocaccia este una din slabiciunile mele, din pacate. :(
RăspundețiȘtergereEhehe... de când am „dezvoltat” rețeta asta m-am îndrăgostit și eu... Fir-ar ele de kilograme-n plus! Amu-s la dietă. ;(( Să văd cât rezist. :-d
ȘtergereRESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.