Reţete fără gluten, pentru celiaci

Cunosc multe persoane care sunt intolerante la gluten (celiaci). Este teribil pentru că simptomele se manifestă cu mare severitate şi nu ştii exact de ce îţi este rău. Pot să treacă ani lungi înainte să descoperi ce anume ai de nu-ţi este bine. Pot să te naşti cu această intoleranţă sau poţi să o dezvolţi pe parcursul vieţii fără niciun motiv.

Glutenul se găsește în mare parte în:
  • grâu, 
  • secară, 
  • orz, 
  • ovăz, etc.

Produse permise în dieta celiacilor: 
  • porumb (mălai), 
  • cartofi, 
  • mazăre, 
  • linte, 
  • tapioca, 
  • hrişcă, 
  • miei, 
  • roşcova,
  • năut, etc.

Pentru o listă mai lungă citeşte aici: http://www.i-medic.ro/diete/dieta-fara-gluten-pentru-boala-celiaca-sau-celiachia


Printre simptome se numără şi acestea: dureri osoase, meteorism, crampe abdominale/musculare, erupţii pe piele, vărsături. Deci o stare generală proastă care afectează întreg organismul, inclusiv psihologic, şi ne controlează viaţa.

Personal consider că e destul de greu să trăieşti cu orice fel de intoleranţă/alergi. M-am gândit să vin în ajutorul acestor persoane şi să fac o pagină conţinând linkurile la reţetele mele fără gluten. Sunt specialistă în reţete pe bază de orez/cartofi/fasole aşa că, încearcă cu încredere!
Dacă ai întrebări, nu ezita.
O viaţă bună să ai.

Ps. Controlează şi secţiunea "salate". Sunt aproape toate gluten free. Orezul la fel.
În privința pastelor ideea ar fi să folosești paste din orez, soia, porumb, etc.
Nu ezita să arunci o privire.
TOATE chiftelele se pot face înlocuind făina de grâu cu făină de soia/hrișcă/fasole, etc. Verifică secțiunea în meniu (bara a doua de sus): APERITIVE.

***
Țin să te anunț că sunt pe cale să public 3 volume în 3 variante diferite a celei mai mari colecții de rețete ale bunicii intitulată: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama - Carte de Bucate Tradiționale Românești Transmise din Generație în Generație - Obiceiuri de Odinioară.

Această carte se adresează generațiilor de azi și de mâine, indiferent de unde locuiesc și ce limbă vorbesc acum. Orice român ar trebui să o aibă în casă.

Am în plan să o ofer GRATIS multora dintre citirii mei prin intermediul unor concursuri.

Dacă vrei afli secunda-n care iese pe piață, te invit să mă urmărești pe bloguri (22 cred), platforme de socializare (6), Amazon, dar mai ales, să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Te voi contacta numai în ocazii super speciale.
Promit. Nu-mi place să plictisesc oamenii. 
                                                                            ***




  1. Aripioare picante la cuptor
  2. Carne cu salvie
  3. Carne de pui în sos de roșii
  4. Carne pui miere, rodii
  5. Carne de pui cu vin, lămâie, la cuptor
  6. Cartofi hrean la cuptor
  7. Cartofi Cristina
  8. Cartofi cu praz
  9. Cartofi cu vară în sos de bulion
  10. Cartofi NOI cu mărar
  11. Cartofi cu varză
  12. Chili cu linte
  13. Chişcă cu ficat de pui
  14. Ciuperci cu ceapă
  15. Cotlet de por în sos de rodii
  16. Curcubeu de legume (mazăre, soia, etc)
  17. Goulash vegetarian
  18. Fasole cârnat, praz, chimion
  19. Ficat fraged, delicios
  20. Ficăței cu must
  21. Frico cu ardei, ceapă, cârnat
  22. Frico - deliciu italian
  23. Frico cu ceapă
  24. Frico cu ceapă și cartofi
  25. Legume la cuptor
  26. Mixt de legume la tigaie
  27. Mămăligă de ciuperci
  28. Mâncărică parfumată de legume
  29. Mâncărică de legume cu cârnat
  30. Mâncare de urzici
  31. Muşchi aromat
  32. Muşchi de vită cu piper
  33. Pacheţele de primăvară
  34. Paste de orez cu sos de roşii
  35. Păstăi cu usturoi
  36. Pipote în sos de coriandru
  37. Piure cartofi cu ghebe 
  38. Piure roşu cu cârnat
  39. Sardine în sos tomat picant
  40. Sarmale cu jumări și praz
  41. Sarmale cu ciuperci
  42. Sarmale vegetariene cu crupe
  43. Urca/chisca.
  44. Varză murată călită
  45. Varză flăcău
  46. Varză murată călită cu carne
  47. Vinete (ardei, ceapă, usturoi) cu chimion la cuptor
OMLETE/FRITTATE - Dacă în rețetă scrie fulgi de ovăz sau late cereale cu gluten, nu pune PUR și SIMPLU (va fi la fel de bună).

  1. Omletă picantă cu mușchi
  2. Omletă/fritatta cu carne de porc, sfeclă roșie
  3. Omletă/frittata cu cârnat, ceapă
  4. Omletă îndrăzneaţă
  5. Omletă cu ceapă
  6. Omletă cu dovleac
  7. Omletă cu lobodă
  8. Omletă praz
  9. Omletă ciuperci
  10. Omletă cu mac şi mărar
  11. Omletă cu varză, pătrunjel, cârnat, legume varie
  12. Omletă cu vinete, ardei
  13. Omletă cu jumări
OREZ/PILAF/RISOTTO





O precizare ce mi se pare importantă (deși eu nu o respect întotdeauna) valabilă în special pentru celiaci (intoleranții la gluten).
Se zvonește că orezul ar fi toxic dacă nu este spălat de câteva ori înainte de a fi folosit. Acum îmi dau seama de ce mama îl spăla întotdeauna.
În plus, dacă ții orezul la umflat pentru 1 oră (ori mai mult), acesta este gata în mai puțin de 10 minute. Da, exact ca la fasole și oricare alt bob.
Ține minte asta când faci orez data viitoare.
Poate nu la sarmale... La sarmale orezul trebuie să fie tare altfel îți ies terci.


  1. Orez cu inimi, măsline, sos de roșii
  2. Orez/risotto cu afumătură, vin roşu, lobodă
  3. Orez/risotto cu dovlecei+măsline
  4. Orez/risotto primavera (lobodă, ceapă verde, mărăr). Unul dintre cele mai bune risotto-uri pe care le-am gustat vreodată
  5. Orez/risotto cu urzici şi coriandru
  6. Orez/risotto cu căpşuni
  7. Orez/risotto cu praz şi mărar
  8. Orez/risotto cu lobodă, leuştean
  9. Orez/risotto cu afumătură-costiţă
  10. Orez/risotto cu cartofi
  11. Orez/risotto cu ghebe/ciuperci
  12. Orez/ Risotto cu ghebe, roșii, măsline 
  13. Orez/Risotto cu dovleac
  14. Orez/Risotto cu varză, curry, vin roşu
  15. Orez cu măsline
  16. Orez/Risotto cu roşii şi coriandru.
  17. Orez/Risotto cu roşii şi curry
  18. Orez/risotto pescăresc (cu roșii și fructe de mare)
  19. Risotto curcubeu de legume (cu cartofi şi mazăre)
  20. Riostto cu varză, fasole, praz
  21. Risotto linte, praz, germeni de soia
  22. Risotto cu hribi și praz
  23. Risotto picant cu must
  24. Risotto cu praz, morcov, varză, cuișoare
SALATE - 90% din salatele mele sunt gluten free
  1. Salată cu sfeclă, nuci, sos de iaurt
  2. Salată verde cu nuci, mere
  3. Salată de cartofi, cu ciuperci, brânză, ouă
  4. Salată veselă cu pui, ouă
  5. Salată cu păstăi, măsline
  6. Salată grecească cu rodii și nuci
  7. Salată de gulii cu ceapă verde, mărar
  8. Salată de cartofi cu fistic
  9. Salată morcovi, gulii, susan
  10. Salată de varză murată, morcov, mere
  11. Salată cu piept de pui, iaurt
  12. Salată de orez cu ton, capere, porumb
  13. Salată de spanac cu ficăței, sos de rodii
  14. Salată verde cu păstăi
  15. Salată estivă (lobodă, ceapă verde, etc) - row
  16. Salată ştevie cu cartofi
  17. Salată, ceapă verde cu năut - row
  18. Salată de orez cu mentă - row
  19. Salată cu nuci - row
  20. Salată de boef
  21. Salată grecească
  22. Salată ton
  23. Salată crudităţi - row = cruda
  24. Salată de fasole
  25. Salată varză cu mac - row = cruda
SUPE/borșuri/ciorbe - dacă găsești paste, elimină-le sau pune orez, cartofi, fasole, linte, naut, etc.
  1. Borș de pui cu praz și cartofi
  2. Borş de linte
  3. Borș de rață cu sfeclă, gulii
  4. Borş cu carne de porc afumată (elimină pastele/fideaua pune ÎN LOC cartofi/orez/năut)
  5. Borş de pui cu sfeclă (la fel, elimină fideaua/pastele; pune cartofi în loc)
  6. Borş cu fasole şi orez
  7. Borş cu păstăi
  8. Cremă de ceapă cu ciuperci
  9. Cremă de gulii și carne
  10. Cremă de dovleac
  11. Cremă de ciuperci
  12. Supă de chimion
  13. Supă de cartofi cu usturoi
  14. Supă de varză cu pui
  15. Supă/ciorbă cu ciuperci, pui și iaurt
  16. Supă de ştevie cu leuştean
  17. Supă de lobodă cu praz
  18. Supă de ceapă
  19. Supa varza
  20. Supă de varză cu linte
  21. Supă de legume/cereale
  22. Supă de verdeţuri cu porumb, orez
  23. Supă de năut
  24. Supă picantă de păstăi cu praz
  25. Supă de roșii cu praz și orez
  26. Supă de varză cu carne, varie legume, cimbru
  27. Supă de cartofi cu mazăre
DULCIURI

Nu uita să vorbești prietenilor tăi care suferă de celiachie de acest blog. Îi vei ajuta enorm, că-i greu să trăiești cu o astfel de intoleranță. 


**
Dacă ai apreciat, te rog da un like, share, lasă un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alătură-te la formidabila pagina de Facebook. O găsești tu pe undeva pe aici. Se plimbă aiurea. Nu știu ce-i cu ea.
Dacă nu ai observat, sunt două meniuri sus pline cu fel de fel de rețete.
Când cauți ceva pe blog, folosește diacritice (ă, â, î, ș, ț), dacă nu găsești, încearcă fără.

Nu uita să mă urmărești sau să-mi citești cărțile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. buna ziua. Ma numescu Aura si am descoperit acest site de curand si este foarte interesant si de ajutor pentru ca am un baietel de 2.5 ani care este foarte alergic la gluten( inca nu a fost declarat celiac).
    Am o intrebare : exista vreo reteta de bors de umplut fara tarate de grau?

    Multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciao. Îmi pare bine să te cunosc, Aura (ce nume FRUMOS!). Sincer, nu ştiu de aşa ceva. Prin logică tărâţea dă borşului gustul de acru. Cum mai toate cerealele conţin gluten... nu prea văd soluţie, din nefericire. Ai putea totuşi să încerci cu tărâţe de mazăre sau năut, dar nu am încercat niciodată, nu ştiu dacă funcţionează. Probează cu foarte puţin o dată şi poate... cine ştie. Mi-ar plăcea să aud că funcţionează. Părerea mea este că borşurile se pot înăcri şi cu suc de lămâie. Ai încercat? Mă bucur să-ţi fiu de folos. Mulţumesc pentru comentariu. (f) Greu trebuie să fii să trăieşti cu o asemenea intoleranţă. Îmi pare sincer rău.

      Ștergere
  2. Salut! Ma numesc Dana si am din nefericire boala celiaca. Iti pot oferi variante de acrit ciorbele : agurida, corcoduse verzi sau zeama de lamaie.Dupa mine sunt fenomenale,dau un gust excelent!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi face plăcere să te cunosc Dana. Îmi pare nespus de rău că suferi de celiachie. Mulţumesc în numele cititorilor mei pentru informațiile prețioase. Voi ţine cont. Numai bine, din suflet. (f)

      Ștergere
  3. Mulțumesc din inimă pentru această pagină! Sufăr de celiachie și mi-e foarte greu să găsesc rețete făr-ă gluten care să aibă gust. Mai cunosc câteva persoane, o să le vorbesc despre rețetele astea care îmi plac foarte mult. Am făcut (printre altele) acea mâncărică de legume și a fost delicioasă. A plăcut întregii familii. Nu știam că există paste fără gluten. Deși nu prea mă dau în vânt după paste, o să caut, cine știe, poate o să-mi placă. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciao Gabriela. Da, am prieteni care suferă de această boală, și știu că e greu. Pastele fără gluten sunt alea făcute din orez, porumb, soia (cred că mai sunt și alte tipuri, dar eu nu am mâncat niciodată). Alea din orez și soia sunt mai des întâlnite în China, Tailanda, Japonia. Acea din porumb o luam din Italia, dar știu că se găsesc în orice țară acum. Mulțumesc pentru vorbele frumoase și-ți doresc o viață senină și delicioasă. (f)

      Ștergere
  4. De recent am descoperit si eu ca sunt intoleranta la gluten. Site-ul tau imi ofera multe idei si inspiratie. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.