Ultimele postări
Loading...

Risotto cu căpşuni, lobodă, leuştean

Reţetă de primăvară/vară foarte îndrăzneață.
De inspiraţie italiană, exclusiv pentru curajoşi şi cei deschişi la minte.
Arome diferite ce se combină perfect dând naştere unui deliciu unic!

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii: 4 - 5

Ingrediente
 1. 250 g orez
 2. 200 g cârnat afumat (sau orice fel de carne doreşti) – al meu era de casă (amestec porc-vită)
 3. 3-4 plante de lobodă roşie. În piaţă cred că se vând la legături. O legătură ajunge, mă gândesc; nu ştu sigur: nu cumpăr niciodată şi nici nu mă uit
 4. 10-15 căpşuni maturi (ai mei nu era foarte, dar cu cât sunt mai copţi, cu atât rezultatul final este mai aromat
 5. 2 legături de ceapă verde (7-8 cepe tinerele, cu tot cu foi)
 6. 1/2 legătură usturoi verde. Numai foile verzi = 10 sau un căţel de usturoi/ 1 linguriţă praf
 7. 1/4 legătură leuştean
 8. 2 linguri ulei
 9. Sare după gust
 10. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
 11. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute
 12. Opţional: 1 bucată mică de unt (cât o nucă) şi 20-30 g caşcaval ras (mozzarella, etc. brânză care să nu aibă un gust pronunţat, ca să nu acopere parfumul de primăvară). Bineînţeles că dacă ţii post sau eşti vegan/vegetarian nu pui cârnat, unt nici caşcaval. Logic.
Mod de preparare
 1. Curăţă, spală şi taie mărunt ceapa, usturoiul, loboda. Pune la călit (în ulei) uşor; cam 1 min. 
 2. Taie cârnatul felii, adaugă-l în cratiţă/ceaun, amestecă, pune câțiva căpşuni tăiaţi în 4. Foc slab, vreme de 2 min, amestecă
 3. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 4 ori), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă
 4. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi se lasă la foc domol circa 10 minute după care verifică dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 minute după care se verifică din nou
 5. Când consideri că este gata, punem leuştenaul tăiat mărunt, opreşte focul şi dacă pui unt şi/sau caşcaval, acum este momentul; pune, amestecă foarte bine să se topească untul şi caşcavalul şi apoi porţionează servind fierbinte. Adaugă, eventual, câteva bucăţi de căpşuni abia tăiate. 
(Următoarele precizări/instrucţiuni le găseşti la toate reţetele mele de orez)
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coptură, riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Personal, am făcut greşeala asta de multe ori. Dar cu timpul am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D Pentru un orez demn de mari chefi italieni, urmează paşii ce găseşti la link-ul de mai sus.

Menţiuni
 • Este o reţetă simplă şi la îndemâna oricui, mai ales dacă locuieşti la ţară. Usturoiul nu se simte aproape deloc. Foarte delicat. 
 • Extrem de plăcut la gust, toate aromele combinându-se absolut perfect.
 • Pentru mai multe variante de acest gen sau de post, vizitează prima bară din meniul de sus (stânga) - Orez. 
 • Am pus căpşuni şi lobodă în diferite etape, dar este ok să le pui din prima. Sunt probe ce fac, nu sunt necesare. Dau reţeta care consider că este mai practică, simplă. 
**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Vezi ca sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete, daca nu ai observat.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț), daca nu gasesti incearca fara.
Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer