Ultimele postări
Loading...

Pâine cu mac si rozmarin


Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil
Porţii: multe

Ingrediente

1. 800 g făină de grâu alba + 100 g integrală
2. 100 g mac
3. 1 crenguţă rozmarin
4. un cubuleţ de drojdie proaspătă (ori 1 plic de 15 g)
5. sare după gust
6. apă călduţă cât cuprinde

Mod de preparare
 1. Se pune apa la încălzit. Atenţie: E fundamental ca apa să fie călduţă şi nu fierbinte. Dacă opărim drojdia NU mai creşte.
2. Se pune făina într-un lighean, se adaugă macul şi frunzuliţele de rozmarin mărunţite (cu mâna)
3. Într-un vas mai măricel se amestecă drojdia cu sare şi se pune o cană de apă călduţă după care se toarnă peste făina.
4. Se frământă până s-a încorporat toată făina. Adaugăm apă călduţă cât este necesar să facem o cocă nu prea tare. Evident nici moale pt. că va trebui modelată.
5. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la căldură (NU la soare!) până îşi dublează volumul. Timpul e variabil dar nu lăsaţi mai mult de 2 ore pt. că se acreşte.
6. Când a crescut îndeajuns aprindeţi cuptorul să se încălzească.
7. Modelaţi după plăcere (dacă aveţi prichindei luaţii lângă voi. Se vor distra de minune. Eu aşa am învăţat)
8. Puneţi în tăvile unse în prealabil (sau tapetate cu hârtie de copt).
9. Opţional ungeţi cu ou bătut şi împresuraţi: boia de ardei iute, seminţe de dovleac/floarea soarelui sau/şi de in, mac, etc.
10. Daţi la cuptor pentru 40 de minute verificând constant, să nu se ardă.

E pufoasă şi mirosul e absolut magnific. Să nu mai vorbim de gust. Puteţi sa puneţi şi dulceaţă pe ea. Când e încă călduţă ungeţi cu unt şi miere sau dulceaţă la plăcere... Este ceva ce nu se poate exprima în cuvinte. În Engleză se foloseşte termenul: AMBROSIAL; e cel mai apropiat. "Ambroziac" în Română.

 Menţiuni:

1. Poate vi se pare greu dar oricine poate face reţeta asta. Şi nici nu trebuie depus mare efort.
2. În loc de apă pentru frământat se poate folosi lapte/iaurt/zăr.
3. Puteţi adăuga şi fulgi de ovăz sau ce gândiţi voi. Toate reţetele pot fi interpretate şi experimentate după plăcere. Imaginaţia şi inspiraţia nu lipseşte nimănui. Fii ÎNDRĂZNEŢ!


0 comentarii:

Post a comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer