Probabil toţi ştim cum
se vopsesc ouăle de Paşte. Se fierb, se introduc în culoare roşie
(de obicei), se lasă 5-10 min, se scot şi sunt gata.
Acum sunt fel de fel de
culori: sidefate, mate, curcubeu etc. etc. Dar mie cel mai mult îmi
plac "cu model" şi o să-ţi spun una dintre metodele mele preferate, deocamdată.
Ai nevoie de ciorapi
(lycra sau din ce-or fi făcuţi; habar nu am) rupţi. Adică, na...
dacă vrei să strici o pereche de ciorapi noi, e treaba ta.
Apoi ai nevoie de
frunzuliţe de varie plante/flori. Se găsesc pe toate marginile de
străzi. Trebuie să fie micuţe, ca să NU acopere tot oul că nu prea
are sens, şi trebuie să aibă forme interesante.
Şi pătrunjelul are
frunzuliţe frumoase dar "cel mai cel" ar fi trifoiul cu patru foi.
NU?!
De data asta am folosit
rostopască. Altă plantă, care să aibă frunuzuliţe destul de
mari, nu am găsit la acel moment.
Dacă ai avea o bucaţică
de slănină (de circa 1 cm) să „ştergi” ouăle, după ce le-ai
colorat, ar fi grozav. Slănina îi dă un luciu aparte. Aşa m-a
învăţat mama de mică.
Mod de preparare
1. Fierbe ouăle cu sare
(circa 10-15 min). De ce cu sare? Se zice că cojesc mai uşor.
Câteodată da, câteodată nu. Nu ştiu ce să zic. Tu pune că
sarea-i ieftină.(1 lingură circa la 2 litri apă = 20 ouă).
Se scot, se lasă puţin
să se răcească.
2. Prepară culoarea cum
scrie pe pacheţel
3. Prepară funzuliţele
4. Taie o bucată din
ciorap cât să poate cuprindă un ou şi trebuie şi să-l poţi
lega. Orientează-te.
Pune un ou înăuntru,
aşează funzuliţa pe o parte de ou, (cu grijă, să nu o pui aiurea
că aiurea-ţi iese apoi), leagă ciorapul strâns (fără să crapi
oul) şi procedează în acelaşi fel cu toate ouăle ce vrei şi ai.
Poţi pune flori pe toate
părţile, dar să le aşezi bine.
5. Pune-le uşor în apa
colorată (care să aibă şi oţet) şi lase-le cam 10 min sau cât
scrie pe pachet.
6. Scoate-le, lasă puţin
să se răcească, ca să nu te frigi, dezleagă ciorapul, scoate oul
afară, dezlipeşte frunza/frunzele, şterge-l pe toate părţile
(uşor) cu slănină sau cu o cârpă îmbibată cu ulei. Procedeul
ăsta este pentru a le da luciu (să nu fie reci de tot altfel nu funcţionează). Aşează-le frumos pe un platou şi
sunt gata.
O altă metodă este aceea de a desena ouăle cu ceară. Le speli, le ştergi şi scrii/desenezi cu o lumânare ascuţită foarte bine la vârf. Cum vrei tu. Fii atent că nu este vizibil când desenezi, numai când le pui la colorat vei observa semnele. Dacă faci hieroglife, hieroglife vor ieşi. Nu se mai pot şterge odată ce l-ai mâzgâlit.
Eu nu le am cu desenatul. Am făcut o stea, am VRUT să fac o stea, şi a ieşit ceva nedefinit... Am stricat oul. Oricum de ronţăit a fost bun, foarte bun. Cu ceapă verde. Un deliciu.
O altă metodă este aceea de a desena ouăle cu ceară. Le speli, le ştergi şi scrii/desenezi cu o lumânare ascuţită foarte bine la vârf. Cum vrei tu. Fii atent că nu este vizibil când desenezi, numai când le pui la colorat vei observa semnele. Dacă faci hieroglife, hieroglife vor ieşi. Nu se mai pot şterge odată ce l-ai mâzgâlit.
Eu nu le am cu desenatul. Am făcut o stea, am VRUT să fac o stea, şi a ieşit ceva nedefinit... Am stricat oul. Oricum de ronţăit a fost bun, foarte bun. Cu ceapă verde. Un deliciu.
Aici găseşti metode vechi, tradiţionale. Cum se făcea în Moldova (poate şi-n
alte regiuni), când nu existau pe piaţă aceste mii de culori.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.