Chiftele din vinete

E sezonul vinetelor și multă lume nu mai știe cum să le prepare. Fac salate, șnițele, zacuscă și varie, dar rețetele nu sunt multe. Am copt mai multe vinete și nu m-ai reușeam să mănânc salată (eu ador salata). Am încercat să fac chiftele (printre altele) și am rămas impresionată de textura și gustul delicat. Recomand tuturor.

Reţetă de post şi pentru vegetarieni, vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu. Optim aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet/self service.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 15 preparat + 15 prăjit= 30 min
Porţii: 24 chifteluţe = Cam pentru 3 persoane

Ingrediente
  1. 1 vânată coaptă-n foc/grătar/aragaz
  2. 1 ceapă de mărime medie
  3. 1 linguriţă boia de ardei iute (opțional, dar indicat)
  4. 1 linguriţă usturoi praf/deshidratat
  5. 1 linguriță piper negru 
  6. 2 linguri de fulgi de ovăz sau pesmet (pentru a absoarbe umiditatea)
  7. 3-4 linguri făină de grâu. Depinde, dacă nu se pot modela se pune făină cât este necesară. Celiacii pot elimina fulgii de ovăz și făina, o pot înlocui cu făină de soia/năut.
  8. 1 + 1/2 cană ulei de floarea soarelui pentru prăjit (se pot face și la cuptor)
  9. 1 linguriţă sare (după gust)
Mod de preparare
  1. Coace vânăta (cu tot cu coajă la cuptor) Cred că știi cum se face. Lasă-o să se răceasă
  2. Curăţă şi ceapa şi taie-o mărunt
  3. Când ce s-a răcit, curăț-o de coajă și taie-o cu un cuțit, sau cu ce folosești tu
  4. Pune într-un lighean, adaugă ceapa tăiată mărunt,
  5. Adaugă celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, ceapa, sarea) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela.
  6. Dacă nu, mai adaugă făină de grâu/soia până se leagă. Modelează ce forme vrei: rotunde, de mici, plate. Cum îţi vine la îndemână
  7. Le prăjești în ulei mult pe toate părţile, vreme de 4 - 5 minute. sau le dau la cuptor, dar necesită de mult mai mult timp. Mie nu îmi plac.
Menţiuni
  • Cu adevărat deosebite. Trebuie să-ncerci!
  • Sunt bune servite calde sau reci. Optime ca aperitive la petreceri.
**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Dar mai ales nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.

Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Copiii mei adora chiftelutele. Le fac din orice, dar la vinete nu m-am gandit. Trebuie sa incerc, arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Milioane de scuze pentru răspunsul întârziat. Din cauza sutelor de comentarii spam se pierd și cele la obiect.
      Personal, nu pun ouă în niciun fel de chiftele.
      Nu ouăle „leagă”, ci făina.
      În ultimii ani (10), toate prăjiturile și torturile pe care le fac sunt fără ouă.
      Nu sunt vegană, dar dacă se poate fără, de ce să le pun?
      Nu văd nicio diferență de gust.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.