
Sincer... NU AM CUVINTE să exprim
bunătatea acestor legume. Deseori fac combinații de mirodenii
bizare. Aceasta nu e bizară decât pentru faptul că noi, românii,
nu folosim des chimionul ca mirodenie de bază în rețete.
Eu, în schimb, folosesc foarte des în
diferite rețete (sărate) și sunt extrem de mulțumită de savoarea
delicată pe care o dăruiește preparatelor.

FUNDAMENTALĂ este macerarea.
Fără, nu va avea aceeași savoare. Am probat de mai multe ori.
Acesta-i secretul tuturor preparatelor la cuptor.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 10 min prepararea +
2 ore macerat + 30 min copt = 2 ore și 40 min
Porţii: 2 (depinde)
Ingrediente
– Toate
legumele se pot alege după gust/necesități/posibilități, DAR
vinetele vor fi primele, cum am scris mai sus.
- 1 vânătă de mărimea care vrei tu
- 3 - 4 cartofi roşii (de preferat)
- câțiva morcovi (eu am ales din acei micuți cam vreo 100 g)
- 2 cepe galbene de mărime medie
- 10 căței de usturoi (NU AI IDEE ce buni ies la cuptor după ce i-ai lăsat la macerat. Voi scrie o rețetă numai cu ei)
- 1 lingură chimion
- 3-5 linguri ulei de măsline sau unt topit
- 1 lingură boia de ardei iute (opțional, dar indicat)
- 1 linguriţă sare
- Curăță usturoiul, ceapa și taie-o în două dacă-i mică. Dacă e mare taie-o în 4-6, depinde
- Soală vânăta,taie-o în felii de circa 1 cm pe care apoi o vei tăia în 4 (sau 6, depinde de cât de mare/grasă e). Uită-te la imagini
- Spală morcovii (eu nu îi curăț de coajă că sunt bio, adică eu i-am „crescut”). Ca să-i curăț de pământ folosesc un burete de plastic (ca ăla pentru spălat cratițe)
- Taie-i pe lung felii subţirele (3 mm), sau rondele de circa 3-4 mm (mai puțin decât 1 cm)
- Spală și taie ardeiul fâșii sau cum vrei tu
- Curăță și spală cartofii, taie-i cuburi de circa 2 cm
- Pune toate legumele într-un bol (inclusiv cățeii de usturoi), adaugă CHIMIONUL, sarea, boiaua, uleiul, Amestecă foarte bine, acoperă şi lasă la macerat vreo 2 ore. Cu cât lași mai mult, cu atât vor ieși mai bune. Nu am încercat să las mai mult de 4 ore
- După care torni/aşezi totul ordonat, într-un singur strat pe o tavă tapetată cu hârtie
- Dai la cuptor cu foc deasupra și dedesubt (Eu am folosit un cuptor electric), treapta mijlocie vreme de 30-35 de min/ sau pe treapta de jos dacă-i cuptor pe gaz numai cu foc dedesubt vreme 20 min după care amesteci întorcând totul cu partea neprăjită în jos. Pentru a se coace integral. Lasă alte 10 min. Verifică apoi dacă ai foc deasupra, mută tava pe treapta de sus şi aprinde focul (deschis) vreme de 5 min.circa. Aşa devin puțin crocante.
Menţiuni
- Gust divin, ABSOLUT deosebit. Merită o încercare!!!
- Poţi servi ca garnitură la diferite fripturi sau pur şi simplu aşa, că sunt tare hrănitori.
Dacă-ţi
place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativă: un
like/share la postări sau pagina Facebook
(click
şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus)
(sau un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.