O
altă rețetă îndrăzneață, colorată, rapidă, economică, practică,
hrănitoare, delicioasă. Inspirată la celelalte rețete de risotto
ce am publicat (le găsești în meniul din prima bară de sus, stânga,
OREZ).
În
ultima perioadă am înlocuit ceapa cu prazul pentru că prazul este
detoxifiant, conținând fier, magneziu, calciu, siliciu, potasiu,
vitamina B6, etc. etc.etc. Am mai zis.
Studenţii
şi începătorii în arta „bucătăritului” vor aprecia
simplitatea, rapiditatea şi economicitatea acestei reţete.
Optimă idee
pentru celiaci (intoleranții la gluten care vor spăla orezul în
câteva ape înainte de a-l pune în mâncare. Dacă este posibil,
dați-i un clocot separat, apoi folosiți-l normal).
Grad de dificultate: redus
Porţii: 2
Ingrediente
- 250 g orez bob rotund
- 1 cartof mai măricel; roşu sau alb, nu contează
- 1/2 morcov
- 1/3 de praz (50 g), sunt bune și numai frunzele, sau ceapa galbenă
- 50 g mazăre conservă/congelata (3-5 linguri)
- 5 boabe de coriandru (nu pune mai mult, schimbă gustul complet, și nu cred că poate plăcea)
- Opțional: 50 ml vin roșu (1/2 pahar)
- 1 +1/2 cană apă/supă (caldă/fierbinte 300 ml circa)
- 2 linguri ulei măsline
- 1 linguriţă praf de curry
- 1 căţel de usturoi sau 1/2 linguriță praf
- Indicat/recomandat 1 ardei iute/1 linguriță boia de ardei (arde grăsimile, îmbunătățește circulația, ajută la digestie și este AFRODIZIAC. :p)
Mod de preparare
- Taie prazul mărunt (rondele sau cuburi)
- Spală, curăță morcovul (eu nu o fac pentru că sunt de cultură biologică, de-ai miei), și taie-l cubulețe
- Curăţă, spală cartoful, taie-l cubuleţe (1 cm circa diametru)
- Prepară germenii de soia, mazărea. Spală bine în mai multe ape, scurge
- Varsă uleiul într-o cratiță, pune boabele de coriandru strivite, lasă câteva sec (30-40) apoi pune la călit foarte puţin (5 min circa, cât să se înmoaie) prazul, morcovul. cartoful, foc slab. Dacă pui usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l, striveşte-l cu dosul cuţitului, pisează-l. Ai grijă să nu cumva să se ardă. Dacă-i uscat/praf îl pui la sfârșit
- Pune orezul (dacă ești intolerant la gluten ar fi indicat să-l speli înainte de folosință, în 2 ape, cel puțin) amestecă foarte bine vreme de 1 min
- Dacă pui vin acum e momentul. Toarnă-l în cratiță. Măreşte focul şi amestecă până se evaporează (cam 2 minute, depinde de focul tău). Dacă nu pui, adaugă apa, supa și sari pasul următor, evident.
- După ce vinul s-a evaporat pune supa/apa caldă atât cât să acopere orezul. (ai grijă că s-ar putea să-ți mai trebuiască, dar NU recomand să o pui toată imediat, citește mai sus de ce) Amestecă. După ce a început să fiarbă, lasă focul slab/minim, acoperă şi dă-i voie să se facă în pace. Cam 10 min. Verifică din când în când, și dacă ți se pare că a scăzut apa/supa, mai pune câteva linguri (5-10, depinde EXCLUSIV de gusturile tale) Eu nu stau lângă foc, dar sunt atentă să nu se ardă
- Adaugă boabele de mazăre, germenii de soia, verifică de sare,
- Când e gata, depinde de gustul tău (mie îmi place „al dente”), stinge focul, lasă acoperit alte 2-3 minute.
- Porţionează şi pune curry în farfurie, poate nu place tuturor. Personal cred că-i conferă o aromă exotică greu de rezistat
Menţiuni
Cum am spus la început, este o rețetă
potrivită pentru o cină în doi. Oricine, cu puțină răbdare, poate să o facă. Dacă ai nevoie de
asistență/ajutor, știi unde mă găsești.
**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț), daca nu gasesti, incearca fara.
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț), daca nu gasesti, incearca fara.
Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.