Orez cu ghebe

Orez cu ghebe de post şi pentru vegani/vegetarieni

Pilaf/risotto/orez... oricum ai numi mâncarea asta tot bună rămâne. Aşa de simplă, rapidă , economică şi incredibil de gustoasă.... dacă ştii anumite trucuri.
Mama făcea pilaf... hmm. Nu mă dădeam în vânt. Era bun la gust dar prea fiert pentru mine. Apropo de „prea fiert”. Acum câţiva ani m-am lăudat că o să la fac un pilaf „de o să stea mâţa-n coadă”. (aşa se zice pe le noi când te referi la ceva SUPER :). Zis şi făcut. Iau nişte ghebe şi mă apuc de treabă. Sobă cu lemne... minunat. Le servesc porţiile şi aştept complimente. ... mda. Aşteaptă tu mult şi bine.. Ce complimente frate că niciunul n-a vrut să mănânce: ”e crud, mi se umflă în stomac, ai uitat cum se face mâncarea”. Ha?! După ce am lucrat cot la cot cu chefi italieni de renume?! Mda. Aveau dreptate părinţii mei, dar nu că nu era bun, era foarte bun doar că noi nu suntem obişnuiţi cu fiertura „al dente”. Voi scrie un articol separat despre asta pentru că e cu adevărat interesant.

Nu ştiu cum să spun dar detest falsa modestie aşa că o să o spun pe şleau: sunt expertă în arta orezului (şi nu numai). Sunt sigură că mai am de învăţat enorm dar ce ştiu acum e deja bine. Sunt mulţumită şi oaspeţii la fel. Părinţii nu prea, de aia evit să gătesc la ei. Mi se rupe inima când văd cum vine „distrus” orezul. Nu pot să suport aşa ceva. Le prepar ce le place lor dar orez never again!
Oricum are cine să le facă de mâncare. Nu e nevoie de intervenţia mea. :)

Rezultatul excelent depinde mult de calitatea orezului. În genere nu dau banii pe mărci faimoase dar în cazul acesta fac destule excepţii. În orice caz, caută un orez decent, cel care ţi se potriveşte ţie. Nu vreau să fac nume aici dar am în plan să fac un blog cu nume şi detalii. Fii pe fază.


Pentru vegani, acei care ţin post sau pentru acei care sunt intoleranţi la gluten (celiaci). 

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15 min
Porţii: 2

Ingrediente:

1. 250 g orez bob rotund
2. 1 ceapă galbenă
3. 100 g ghebe uscate sau proaspete sau la borcan/conservă
4. 50 ml vin alb (1/2 pahar) DE POST = elimină vinul
5. Opţional caşcaval şi 1 ardei iute
6. 1 cană apă/supă
7. 2 linguri ulei măsline
8. 1 căţel de usturoi/praf

Mod de preparare: Citeşte aici cum se face un pilaf perfect: http://reteteindraznete.blogspot.ro/2012/11/ideitrucurisugestii-in-bucatarie.html
1. Dacă ai ghebe uscate pune-le la înmuiat în puţină apă caldă. Nu arunca apa, îţi poate servi. Eu ţin cam 20 minute, chiar mai puţin, depinde de cât de repede vreau să-l fac. Cu cât stau mai mult la muiat cu atât se umflă mai mult.
2. După ce ghebele sunt gata, taie ceapa peştişori sau cubuleţe şi pune-o la călit foarte puţin (1-2 minute) pe foc slab. Dacă pui usturoi proaspăt acum e momentul. Taie-l/striveşte-l cu dosul cuţitului/pisează-l şi pune-l odată cu ceapa. Să nu cumva să se ardă.
3. Când ceapa devine aurie (1-2 minute) pune ciupercile scurse, orezul şi amestecă foarte bine vreme de 1 minut
4. Dacă pui vin acum e momentul. Toarnă-l în oală. Măreşte focul şi amestecă până se evaporă (cam 2 minute, depinde de focul tău)
5. După ce vinul s-a evaporat se pune supa/apa caldă (nu uit de aia de la ciuperci) atât cât să acopere orezul. Amestecă. Acoperă şi lasă focul slab. Cam 10 + 5 minute.
6. Eu nu stau lângă foc dar sunt atentă să nu se ardă.  Citeşte articolul despre orez ce am ataşat mai sus.
7. Când e gata, depinde de gustul tău, se stinge focul, se lasă acoperit alte 2-3 minute.
8. Se porţionează şi se pune caşcaval dacă nu ţii post. Sau se pune mozzarella. Nu pune grana padano că are gust foarte accentuat şi s-ar putea să acopere gustul ciupercilor.
9. Poţi pune nişte pătrunjel deasupra în farfurie. Eu pun rar pentru că şi acesta are gust puternic. Vreau să simt gustul ciupercilor nu a pătrunjelului.

Menţiuni:
1. Dacă nu ai ghebe poţi pune orice ciuperci doreşti dar trebuie să fie foarte parfumate. Alea din comerţ de la noi sunt INSIPIDE. Nici nu ştiu cum se numesc. Sincer doar dacă mi le dau de pomană le folosesc în bucătăria mea. Plus că sunt conservate în apă cu oţet. Offf. Oţetul distruge gustul multor alimente.
2. Dacă nu vrei să pui vin, nu pune, nu e esenţial dar dă o textură particulară tuturor reţetelor de orez.
3. Ai notat cred că orezul meu nu e chiar bob rotund. Dar e o marcă faimoasă italiană şi aşa arată orezul la ei. Nu toate, natural. :)

Menţiune specială:

Am probat/testat sute/mii de reţete inventate de mine şi sunt extrem de mulţumită de ele. Mi se pare egoist din partea mea să nu le împărtăşesc cu voi. Te rog, fă cunoscută reţeta asta prietenilor tăi. Mă vei ajuta şi pe mine dar şi pe ei. Mizez pe timpul scurt, preţ economic dar gustul este esenţial pentru mine.
Ştiu că sunt multe reţete pe web dar am notat că multe, prea multe, sunt copiate şi nici măcar testate. Eu postez doar reţete testate şi adaptări personale. Mulţumesc anticipat.
Ciao şi poftă bună.

Trimiteți un comentariu

8 Comentarii

  1. reteta asta imi face cu ochiul! si imi e atatttt de foameee :(( ghebe ghebe ghebe ! de unde fur ghebeeeee

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah... am văzut că ai făcut un risotto perfect! =p~ În Italia sunt ghebe la conserve micuţe. Absolut delicioase! La noi se găsesc uscate. Ştiu că era o întrebare retorică...dar poate ajută cuiva informaţiile astea. :p

      Ștergere
  2. Reteta e buna dar din fotografie tu nu ai pus ghebe, ai pus porcini sau cum se zice la noi hribi.Reteta e buna ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, cred că ai dreptate. Numai acum mi-am dat seama. Fiind uscate nici nu m-am gândit că-s porcini. (Plus că mi le-a dat cineva zicând că-s ghebe, şi la cât mă pricep eu.... Dar gustul era intens, pfff. Ghebele nu au gust aşa că doar mănânc foarte des ciupercile astea!!!) Îmi cer scuze. Oricum, acest risotto se poate face cu toate felurile de ciuperci (după gust). Multumesc frumos. (f)

      Ștergere
  3. Super papica. Nu sunt mare bucatar dar asta mi-a iesit bestial de bun. Adica nici macar eu nu ma asteptam. Esti tare. Multumesc mult si Dumnezeu sa te croteasca pentru ca faci lucruri bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur să aud asta! =p~ Mulţumesc tare, tare mult. Şi pe tine la fel.

      Ștergere
  4. Buna,
    In reteta de pilaf cu ghebe, ceapa se pune la calit 1-2 minute, iar in idei/trucuri/sugestii , la prepararea orezului/pilaf /risotto ceapa se caleste 30 secunde .Pana la urma cum ar trebui sa facem?
    Merci, Mirela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciao Mirela. Imi cer scuze, depinde de foc si de gusturi. In mod normal, ceapa este calita cand prinde o culoare aurie,dupa circa 1-2 minuti, insa multe persoane prefera sa o caleasca mai putin. Imi cer scuze pentru intarziere. Multumesc.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.