Lintea nu este foarte folosită în
România, cel puţin prin zonele astea sunt persoane care nu au
mâncat niciodată. Cred că depinde de cultură/obiceiuri/dispoziţie.
În Italia se mănâncă în noaptea de
Revelion... cică ai avea noroc tot anul care vine dacă iei chiar şi
numai o îmbucătură. Mda... sunt superstiţii evident, unii cred
alţii se conformează că.. na, aşa e datina la ei.
Mie îmi place lintea, are gust foarte
asemănător cu fasolea şi/sau cu soia. Este foarte sănătoasă, indicată pentru celiaci.
Reţeta următoare este EXCLUSIV pentru
amatorii de picant EXTREM. Pe gerul ăsta îţi garantez că după ce
ai mâncat o farfurie de chili... poţi să ieşi desculţ ... nud şi
să şi dormi în zăpadă că nu o să simţi decât HOT HOT HOT! :)
Curiozitate: Când am pus ardeii iuţi
la copt am început să tuşesc de mama focului şi m-am speriat
teribil pentru că eu nu tuşesc niciodată! „Ce-o fi frate?” Am
deschis fereastra (deşi viscolea) şi mi-a trecut instant. Mda.. era
de la ardei. Deci ATENŢIE! Este o reţetă pentru profesionişti NU
pentru amatori de picant. Arde cumplit... nu şi pe mine. Că am mai
pus o linguriţă de praf de chili la sfârşit. Parcă, parcă pişca
puţin. Glumesc! Ardea dar era tare bun şi sănătos!
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare. variabil
Porţii: 4
- 500 g linte
- 10 ardei iuţi sau mai mulţi (eu am uscaţi, vezi aici ..)
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 4-5 roşii sau 2 linguri bulion (ketchup)
- 2 linguri sos de soia ( e mai mult pt. culoare)
- 1-2 frunze de dafin
- 1 lingură făină de grâu. Celiacii pot folosi 2 cartofi fierţi făcut piure.
- 2 linguri ulei
- sare
- 2 cană de apă + 2 pahare
Mod de preparare:
- Se pune lintea la umflat de cu seară sau pentru câteva ore. De ce se face asta? Reduce cu 50% timpul de coacere!
- Între timp se taie ceapa, ardeii, se pisează usturoiul.
- Se dizolvă făina într-un pahar cu apă. Cum am zis şi mai sus: pentru CELIACI, sau pentru cine preferă, se pot fierbe 2-3 cartofi, îi faci piure şi pe urmă îi pui pentru a îngroşa mâncarea (sosurile)
- Se pune uleiul într-o oală. Adaugă ceapa, usturoiul, ardeii, chimionul, roşiile.
- Pune apa, sosul de soia, lintea, foile de dafin, sarea.
- Lasă să fiarbă pentru 10 minute.
- Făina dizolvată în apă se toarnă în oală plus 1 alt pahar de apă (dacă crezi că nu trebuie nu pune). Amestecă foarte bine şi stai lângă foc pentru că se va prinde de fund dacă nu eşti atent.
- Lasă alte 10 minute.
- Se poate servi simplu, mai ales acum cu gerul ăsta... te încălzeşti instant!!! Garantat!
- Se pot fierbe cartofi şi servi împreună
- Sau cum prefer eu: cu orez fiert simplu. Un DELICIU!
- Mai este şi varianta cu paste! Absolut de încercat. Îndrăzneşte
- Se pot reduce numărul de ardei pentru o reţetă mai puţin picantă dar EVIDENT nu va mai fi chili ci mâncare de linte. Bună şi aşa oricum. Am probat.
Menţiuni speciale:
Dacă
probezi reţeta te rog din inimă să laşi o mărturie scrisă. Cât
de scurtă. Uneori nu realizăm cât de mult contează o singură
apăsare pe butonul „îmi place”. Mulţumesc pentru vizită şi
te mai aştept cu noi reţete simple, rapide şi gustoase.
Şi....
poate vrei să completezi sondajul aflat în dreapta paginii. E
important să ştiu ce gândesc cititorii mei. Îţi ia doar 2-3
secunde. E şi distractiv. Destinde-te puţin. :) Haide să dăm
puţin credit celor care lucrează la un blog. Discurs general.
Mulţumesc.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.