Canederli=găluşte italiene

Reţetă adaptată după gusturile şi ingredientele ce se găsesc la noi.
Este o bombă calorică din toate punctele de vedere.

Mă gândeam iniţial că seamănă cu chiftelele dar pe urmă mi-am dat seama că nu-i deloc aşa. Nu am făcut niciodată găluşte de griş sau altfel de aceea nu mi-am dat seama de asemănare. Această mâncare este originară din regiunea Trentino Alo Adige (munte) Italia. Era mâncarea săracilor şi mulţi nici nu să gândesc să încerce tocmai din acest motiv. Uite şi prejudiciile în bucătărie.
Când am mâncat prima dată eram hostess într-un restaurant din Cortina (care nu face parte din Trentino dar Veneto; regiunile sunt vecine). Am rămas încântată şi când mi-au spus care era ingredientul principal nu mi-a venit să cred. După care mi s-a mai adus la cunoştinţă că în acel restaurant nu a fost şi nu va fi servit niciodată aşa ceva pentru că, citez: „clienţii sunt prea cool să mănânce aşa ceva. Acestea sunt persoane bogate (extrem de bogate dacă-şi permiteau să dea 1000 de Euro pe o sticlă de vin) nu ţărănoi”. Şi atunci mi-am zis că dacă nu au încercat niciodată aşa ceva habar nu au ce-i bun.
Nu este prima dată când „încerc” reţeta. Şi trebuie să recunosc că mi s-a părut una dintre cele mai dificile ce am încercat până acum. Ar trebui să fie simplu dar nu am descoperit încă secretul acestei mâncări. Au ieşit bune la gust, foarte bune aş zice dar ca aspect sunt total nemulţumită.
Esenţială este răbdarea.

Grad de dificultate: mediu – înalt
Timp de preparare: 20 -30 minute +1-2 ore după reţeta originală. Eu am făcut totul în 40 de minute.
Porţii: pentru 5-6 persoane, depinde

Ingrediente:
  1. pâine veche (ESENŢIAL) dar nu uscată sau, Doamne fereşte, mucegăită. :) Cu tot cu coajă. Am pus cam jumătate de franzelă albă
  2. 100 ml lapte = 1 pahar
  3. făină 1+2 linguri (sau pesmet, eu nu am avut şi mi-a fost lene să fac)
  4. piper negru
  5. 1 ou (atât am avut, reţeta spune 2-3-4)
  6. 50 g caşcaval
  7. pătrunjel uscat/verde
  8. 1 ceapă galbenă mică
  9. 100 g kaiser = 80 g am prăjit + 20 g am pus crud
  10. 50 g unt (eu am pus margarină că nu aveam unt)
  11. ceapă verde (Erba cipollina) nu este esenţial
  12. În reţeta originală se pune: noce moscată, speck. Mie speck-ul nu-mi place şi nici nu ştiu de unde l-aş putea lua
  13. Coptul: ai 2 variante: le fierbi şi le mănânci în supă ca pe găluşte sau le fierbi şi le prăjeşti în unt cu frunze de salvie. Depinde de gusturi. Eu am făcut în ambele feluri şi sunt yum yum. Cui îi place supa le fierbe în, cui nu prea (ca mine) le fierbe în apă şi le prăjeşte. (puţin)
  14. Aşadar îţi mai trebuie şi o supă de carne. Aşa zice reţeta, eu nu am avut şi mărturisesc că am făcut o supă din mirodenii, din ăla fără glutamat
  15. Ca să le prăjeşti: 50 g unt + 3-4 frunzuliţe de salvie. Prepară deja. Pui untul (sau margarina, dar untul este mai indicat) laşi să se topească şi adaugi frunzuliţele de salvie lăsând cam 4 minute la foc slab. Stingi şi laşi să se odihnească. Gustul va deveni mai intens.
Mod de preparare: 

Precizare: m-am inspirat la reţete auzite prin bucătăriile italiene care diferă de la regiune la regiune.
  1. Se taie pâinea felii groase cam de 1 cm. Se fac fâşii şi apoi cuburi de 1 cm. Se taie cu atenţie să nu se sfărâme şi nu mai mici. La mine s-a sfărâmat un pic şi am ţinut-o deoparte. (am adăugat-o la final). Se pune într-un recipient mai mărişor 
  2. Se zbate oul, se pune laptele, piperul şi se toarnă peste cubuleţele de pâine. Se amestecă uşor să nu se sfărâme că altfel NU iese. Am păţit-o. Nu trebuie să se înmoaie şi să se sfărâme. Se amestecă cu grijă. Se acoperă şi se lasă la „macerat”. Eu am lăsat în jur de 30 de minute până am preparat celelalte ingrediente. Mulţi mi-au spus de 1- 2 ore. Eu m-am crucit şi-am zis că trebuie să fiu nebună. Cine are atâta timp? La final am ajuns la concluzia că nu este chiar aşa o mare idioţenie, dimpotrivă. Deci ar fi indicat să laşi să stea cel puţin 1 oră. Amestecă 1-2 ori dar nu de mai multe ori că se sfărâmă.
  3. Taie ceapa şi kaiserul (prosciutto sau chiar salam) cubuleţe mici, mici.
  4. Pune untul în tigaie să se topească. Adaugă ceapa, lasă 1 minut la foc foarte slab, adaugă kaiser-ul (salamul etc). Lasă 4-5 minute la foc slab să se înmoaie bine bine.
  5. Opreşte focul şi lasă să se răcească.  
  6. Taie caşcavalul cubuleţe mici (al meu era Edamer)
  7. Taie ceapa verde dacă ai (şi vrei să pui). Pătrunjelul dacă e proaspăt. Cât?: puţin = 7-8 frunzuliţe. Pune peste pâine, adaugă şi kaiserul crud (scrie mai sus că nu l-am pus tot la prăjit, dar nu este esenţial, faci cum îţi vine la îndemnă) şi făina (2 linguri) amestecă şi mai lasă să se odihnească.
  8. Prepară supa = 3 pahare de apă şi 1 lingură plină de mirodenia, dacă nu ai deja din aia cu carne. Am pus la fiert pentru 5 minute.  
  9. Dacă vrei să le şi prăjeşti prepară tigaia cu untul şi salvia.
    Apoi am terminat de preparat aluatul. Am adăugat „prăjeala”. Trebuie să se lege totul. Încearcă să faci o bilă şi pune-o în supă la fiert să vezi dacă se împrăştie. La mine s-a făcut praf din prima. Am mai adăugat altă lingură de făină şi una de griş, din disperare. Mi s-a părut că seamănă mai mult cu pesmetul. Dacă ai pesmet este mai bine. Pune făină până când se leagă bine şi nu se împrăştie la fiert. Deşi trentinii Doc te-ar ucide dacă ar vedea că pui mai mult de 30 g făină. Faci bilele ca piftele/chiftele. Dar mai mari. Ca în imagine. Eu am încercat mai multe mărimi. Merg toate dar originalul zice că trebuie să fie mărişoare. Cam 3 - 4 cm diametru. Acum ar mai trebui lăsate cel puţin alte 30 de minute. Eu m-am grăbit că aveam altele de făcut şi-mi era şi foarte foame. Nu le-am lăsat deloc, le-am făcut imediat dar la final am constat că cele ce au stat mai mult arătau mai bine.
  10. Se pun la fiert vreme de circa 15-20(poţi să le fierbi în apă simplă sau supă, eu am fiert în supă) pe rând 
    (câte încap în oală 5-6, depinde) Foc domol când au început să dea în clocot.
  11. Poţi să le prăjeşti în tigaia cu untul (margarină în cazul meu)
     şi frunzuliţele de salvie.
Se servesc calde!  

Am vrut să le fac crocante şi nu moi cum este reţeta originală aşa că le-am prăjit bine pe toate părţile. Un deliciu dar O BOMBĂ CALORICĂ din toate punctele de vedere. Are extrem de multe ingrediente calorice aşa că,  dacă eşti la dietă- nu încerca. Deloc. Eu ar trebui să fiu! După 2 +1/2 eram plină! Dar le-am mâncat pe toate 3 la prânz şi vreo 5 seara. Parcă erau şi mai bune! Că mi-a trecut prin minte să le încălzesc în sos de soia. Hmm. Numai canederli nu sunt ăştia... am transformat de tot reţeta. 
  1. Când am tăiat caşcavalul se înmuiase şi se întindea perfect! Gustul nu este aşa cum am mâncat în Italia dar nici ingredientele nu sunt aşa de apropiate. Pâinea nostră e foarte diferită de a lor. :)
  2. Sunt mai multe variante: cu speck sau/si caşcaval, spanac, prosciutto, măsline, etc.
  3. Dacă mergi în Italia (în munţi) şi ţi se serveşte aşa ceva nu cumva să te apuci să tai cu cuţitul că este vai şi amar. Foarte ofensiv pentru bucătarul ce a preparat. Sunt destul de moi aşa că poţi să le tai cu furculiţa sau lingura (supă).   

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Arata bine. Si stiu ca sunt mai bune decat par in realitate. Am facut si eu o versiune de sarbatori si am ramas uimita de cat de bune sunt la gust. Desi, la mine ingredinetele principale au fost painea, ceapa, oul, laptele. Eu am facut o rulada pe care am invelit-o intr-o folie de aluminiu, si am fiert-o in apa. As aprecia ca reteta e usor de facut. Mie nu mi s-a parut greu, si ieftina. Ptiu, ca mi s-a facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant! Vreau reţeta! Dacă se poate. Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.