Chiftele-piftele cu mazăre


Piftele de post sau/şi pentru vegani/vegetarieni. 

Fac piftele de când mă ştiu. Cu carne, cartofi, ciuperci, legume varie dar nu făcusem niciodată cu mazăre şi sfeclă. Oul era nelipsit pentru că fără „nu se leagă aluatul, se împrăştie”. Ei bine, nu e adevărat! Se poate fără ou, chiar foarte bine. Făina este aceea care ţine totul împreună. Cu cât pui mai multă cu atât se leagă mai bine.
Absolut delicioase. Au avut un succes incredibil la italieni. Multora le este greu să creadă că sunt fără carne şi ouă.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 50 minute
Porţii: multe (18 mari şi vreo 40 mici)

Ingrediente:
  1. 3-4 cartofi roşii (de preferinţă, dar sunt buni şi acei albi)
  2. 2 morcovi
  3. 100 g mazăre fiartă
  4. 50 g sfeclă roşie (eu am avut de la borcan)
  5. 3-4 felii de pâine uscată (poţi să pui câtă vrei; depinde de gusturi)
  6. 1 cană făină grâu
  7. pătrunjel verde sau uscat
  8. piper negru, alte mirodenii: boia de ardei iute, praf de usturoi (căţei). Sau/şi chimion
  9. sare după gust
  10. 200 ml ulei de floarea soarelui/măsline pentru prăjit
  11. Opţional seminţe de susan. Eu am avut doar de in
  12. Eu am pus 2 linguriţe de hrean în oţet. Dar nu s-a simţit DELOC gustul, aşa că, e inutil. Poţi să pui dacă vrei dar e păcat să-l strici aşa. Mai bine pune-l deasupra, după ce le-ai prăjit.

Mod de preparare:
  1. Pune pâinea la înmuiat în apă
  2. Trage morcovii pe răzătoarea mare
  3. Sfărâmă/mărunţeşte grosolan mazărea cu o furculiţă (dacă e fiartă bine)
  4. Pune totul într-un recipient: morcovii, cartofii, usturoiul, făina, pâinea scursă de apă (strânge-o între mâini foarte bine), piperul/mirodeniile, sarea
  5. Curăţă cartofii şi trage-i pe răzătoarea mare. Scurge-i foarte bine (cu ambele mâini). Pune în lighean. Amestecă foarte bine. Aluatul trebuie să se lege. Dacă nu se leagă mai adaugă făină. Chiar dacă ţi se pare multă, nu contează. Dacă nu se leagă nu le poţi prăji.
  6. Pune uleiul într-o tigaie (sau alt vas la alegere). Începe să faci biluţe sau alte forme plate. Poţi să le dai orice formă vrei: rotundă, plată, de mici etc.
  7. Trece-le prin seminţele de susan/in. Ai grijă că se pierd multe dintre ele (seminţe); adică rămân în tigaie.
  8. Lasă-l să se încingă, dar să nu iasă fum că nu e bine. Încercă cu un pic de aluat, dacă sfârâie e încins destul. Foc nu foarte tare.
  9. Pune bilele/formele în tigaie. Întoarce-le şi pe o parte şi pe alta până prind o crustă aurie/cărămizie (depinde de gusturi). Cam 2 minute pe fiecare parte. Scoate-le, pune-le pe un şervet de hârtie să se absoarbă uleiul în exces. Sau le poţi face la cuptor. Mult mai sănătos.
  10. Serveşte calde sau reci cu mujdei, hrean, murături etc. etc. Optime ca aperitiv la petreceri. 
Menţiuni: 
  1. Poţi face forme plate mărişoare să le foloseşti pe post de pâine (sandviş). Poţi pune la mijloc zacuscă/alte umpluturi sau castraveţi muraţi, roşii crude, castraveţi proaspeţi, gogoşari/ardei (la oţet sau proaspeţi). Delicios şi original.
  2. Le poţi prăji şi la cuptor. 
     Mult mai sănătoase.
  3. În aşa mod poţi „păcăli” copiii să mănânce legume (mazăre mai ales, şi sfeclă). Chiar dacă nu ştiu câte proprietăţi îşi menţin prin prăjire. Oricum schimbi mâncarea. :)   

    Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp şi chef) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

  1. Meatballs :X...arata foarte bine !! stii la ce ma gandeam zilele astea...!?pate de casa :D , eu zic ca e o idee buna pentru blog .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pate de casă am făcut de foarte mult când aveam porci. Mai ţii minte. Ideea e super. E simplu de făcut dar are un gust diferit de acela din comerţ. Pronunțat. Mie-mi plăcea mai mult.

      Ștergere
    2. Tin minte si stiu ca imi placea, era chiar foarte bun..avea gust. Asta din comert parca nu are gust a nimic.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.