Ultimele postări
Loading...

Orez cu afumăturăAdică: Orez cu costiţă (de porc) afumată! Sună tare a cacofonie şi
nu-mi prea place denumirea asta.

Cum am mai zis de multe ori, ador orezul şi cred că am probat vreo 100 de reţete diferite până acum. Sunt sigură ca o să mai experimentez şi altele. Unele mai bizare decât altele.
Această reţetă o făcea mama când eram mici şi tare bună mai era. Sunt sigură că mulţi o faceţi exact ca mine dar vreau să reamintesc. OK?
Am cumpărat costiţa dintr-un mare supermarket şi nu o să-ţi vină să crezi dar vânzătoarea a refuzat să-mi taie o bucată din costiţa ce voiam pentru că, citez: „are os, nu se poate tăia”. Pentru istoria completă citeşte articolul acesta de pe Carpe Diem: „afaceri în România".

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 -25 minute
Porţii: 2

Ingrediente:
 1. 300 g orez. În cazul meu parboiled (adică pre-fiert). Deşi e' mai mult pentru salate îl folosesc cu predilecţie şi la pilaf. Sigur se găseşte în supermarketuri.
 2. 1 ceapă galbenă mică
 3. 150 g costiţă afumată
 4. 2 linguri ulei măsline sau de care ai
 5. 300 ml apă/supă fierbinte (1+1/2 cană ;am pus eu)
 6. 1 căţel de usturoi pisat/tăiat sau pudră (nu este obligatoriu dar e mai bun)
 7. sare după gust
 8. Opţional - 1 ardei iute.
  În imaginea a 2 vei nota un pahar de vin: nu l-am pus în final pentru că mi-era frică că întăreşte carnea.
Mod de preparare 
 1. Taie ceapa mărunt. Prepară costiţa. Taie-o în bucăţi de mărimea care vrei, sunt sigură că poţi!!! A mea avea mai mult slănină pe ea aşa că am făcut-o cuburi mai mărişoare
 2. Pune uleiul într-o oală, adaugă costiţa şi lasă la prăjit vreme de vreo 5 minute amestecând constant să nu se ardă.
 3. Când a căpătat o crustă cărămizie (nu neagră că atunci e carbonizată! :) ) adaugă ceapa şi usturoiul (ardeiul tăiat mărunt), amestecă foarte bine. Lasă să se înmoaie niţel. Cam 2-3 minute. De obicei fac invers: întâi ceapa apoi restul.  
 4. Adaugă orezul spălat în prealabil. Al meu nu necesită spălare şi recunosc că deseori nu-l spăl nici pe celălalt. Nu am văzut NICIODATĂ un bucătar italian să facă asta. Dar.. la noi totul e posibil aşa că fii atent un pic la orez: controlează-l de impurităţi stranie. Lasă cam 2 minute, amestecă des că se prinde. 
 5. Adaugă apa/supa călduţă/fierbinte atât cât să acopere conţinutul din oală. Citeşte aici pentru a vedea cum se face un orez demn de un mare chef. Amestecă, acoperă. Lasă focul foarte slab. 7- 8 minute. Verifică gradul de coacere. Dacă nu e copt şi apa s-a evaporat mai adaugă 1/2 cană. Amestecă acoperă din nou. Lasă alte 4-5 minute. Şi tot aşa.
  Serveşte cu murături, gogoşari etc. etc. Super gustos! Se ştie că cine vine făcut cu afumătură nu poate fi rău la gust... nici să vrei nu-ţi iese rău!
Menţiuni: 
Ai notat poate că eu fac mai mereu 2 porţii deşi sunt singură. Hmm. De multe ori chiar mănânc 2 porţii. Nu mănânc pâine şi nici între mese aşa că sunt flămândă ca un câine mai mereu. Totuşi, de multe ori, rămâne o porţie, ca în acest caz. Aşa că seara am încălzit ce a rămas punând nişte sos de soia şi curry + 3 linguri apă. A fiert din nou vreo 3 minute şi a ieşit ceva formidabil. Noi nu prea folosim sos de soia în bucătărie şi sincer, după ce am văzut ce conţine, e mai bine aşa. Dar (din nou) merge din când în când. Vai ce-aş mai fi mâncat o porţie aşa! (sunt la dietă). :)

Pentru mai multe imagini vizitează albumul de pe pagina Facebook: "De gustibus non est disputandum"


0 comentarii:

Post a comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer