Înainte să plec în
Italia am vorbit cu o soră (călugăriţă) care mi-a zis aşa:
„când ajungi în Italia primul lucru pe care să-l ceri este
Tiramisù” Am întrebat-o ce era dar nu a vrut să-mi zică.
Ajunsă în Italia,
am avut norocul să am parte chiar de aşa ceva şi atunci am înţeles
de ce până şi o călugăriţă adora acestă prăjitură divină.

Întoarsă în
România m-am adaptat cerinţelor şi pieţei. Aşadar, la această
reţetă am folosit frişcă. Naturală, (smântână 30%). Am avut
probleme cu ea. A trebuit să o "bat" foarte mult şi tot nu a ieşit
cum trebuie. E greu de crezut că era 30% (grăsime). Cumnata mea face cu frişcă
vegetală (şi biscuiţi populari) şi iese nemaipomenit.
Ingredientele
originale erau: cafea, mascarpone cu ouă, savoiardi (pişcoturi),
cacao amară.
Este o prăjitură
strict pentru adulţi (în cazul în care foloseşti marsala/lichior, cafea). După
cum se ştie, este un dulce fără foc. Rapid, uşor de făcut,
delicios dar incredibil de caloric. Impact vizibil incredibil.
Eu îl fac aşa cum
o friulană m-a învăţat. A fost cel mai bun Tiramisù ce am mâncat
în toată existenţa mea. (Friuli este lângă Veneto).
Grad de dificultate:
redus
Porţii: depinde, în
cazul acesta: 3 - 4
Ingrediente
- 18 savoiardi (pişcoturi)= 3 pungi de câte 6 pişcoturi fiecare
- 500 ml smântână, 2 linguri zahăr = frişcă
- 1 pahar (50-80 ml) cafea foarte concentrată, AMARĂ, adică neîndulcită
- 30 ml marsala (vin licoros tipic sicilian) Lacrima lui Ovidiu ar fi o variantă românească dar cam dulce.
-
Mod de
preparare
- Fă cafeaua. Dacă ai moka este super. Eu am pentru 4 persoane şi mi-a rămas o cafea. Deci ar fi cam 3 cafele espresso. Nu trebuie să aibă zaţ. Şi TREBUIE să fie rece. Fundamental altfel se fac pişcoturile mămăligă (instant). Pune-o într-un recipient mai lărguţ să se răcească mai repede.
- Desfă pungile cu pişcoturi. Prepară toate ingredientele. Varsă marsala într-un recipient mai lărguţ (ca să intre pişcotul întreg). Prepară vasul în care vei pune prăjitura.
- Pişcoturile absorb cafeaua foarte repede aşa că, ai grijă. Îl întorci pe o parte şi pe alta destul de repede şi îi aşezi unul lângă altul. Termini primul strat, adaugi frişcă/cremă. Dacă primul strat este pus orizontal, al doilea strat trebuie să fie vertical, şi din nou orizontal
- Deasupra pui cacao
Menţiuni
Eu nu am un vas special pentru Tiramisù, l-am pus într-o cutie amărâtă pentru că frişca nu era foarte stabilă. Aş fi vrut să-l pun pe un platou dar curgea frişca şi am schimbat în ultimul moment. Nu mai am nicio bază pe smântâna românească.
- Pentru copii poţi însiropa pişcoturile în siropuri varie (portocale, zmeură, căpşuni, etc) sau compoturi.
- Nu recomand crema de mascarpone cu ouă pentru că salmonela este o boală cumplită. Ouăle crude sunt la risc. Mai bine mascarpone fără ouă, simplu sau amestecat cu frişcă.
- Se poate face şi cu iaurt şi fructe proaspete. Eu am făcut şi cu sirop/compot de ananas şi iaurt (fără zahăr). Vezi imagine
În loc de cafea se poate folosi ness sau cafea de orz. Am făcut cu tot ce se poate imagina. Toate versiunile sunt foarte bune dar nu se compară cu originalul.
Pentru vegani/vegetarieni (de post) în loc de pişcoturi foloseşte biscuiţi populari sau petit beurre. Înlocuieşte frişca din smântână cu frişcă vegetală. Nemaipomenit de bun şi economic.

4 gălbenuşuri
4-5 linguri de zahăr
1 cutie de
mascarpone (500 g)
Se bat gălbenuşurile
cu zahărul până devin spumă fixă. Se adaugă mascarpone-le cu
lingura, una câte una, şi se amestecă ori cu mixerul ori la mână,
cu telul. Fără grabă. Este delicioasă şi se poate folosi la
foarte multe dulciuri cu straturi. Dar e riscantă din cauza ouălor.
Eu am renunţat deşi eram înnebunită. Sănătatea este pe primul
plan, pentru mine. :)
4 Comentarii
Îmi place introducerea!
RăspundețiȘtergereOricum, yummy!
(f) Indeed.
ȘtergereInteresant! Nu stiam ce inseamna tiramisu !
RăspundețiȘtergere:>)
ȘtergereRESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.