![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJfUZaOVtR3xhIErzrG3Epd7Zhh_qy4Ud4-ovzW44VXYIHaMmftWmSMvz3KcPhhFkBNImCzcO_PtnoM4Kla2lkpc3gEt_1AM0KXWjoYtdLyEQBSNM8AUunbCsTRonpEDu_Dhh00Vz2jIZA/s200/placinte+cu+branza+%252820%2529.jpg)
Reţeta mamei, da, dar cu ceva
modificări, vei vedea mai jos. Ea le „chema” simplu: PLĂCINTE,
atât.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixGzQ2wfFuzW0AffpHjyCN__BwzB39vm4qaiboS-EDg3FFGwRQUxiUICbl7qILEehA0RxQUmFlrKKduSxoMqjDwrdIxC6Y6RKvnIhNCzHSHAqCpD8z1_gUHrniX2Wef9V7bqQsijdH3UUU/s200/placinte+cu+branza+%25281%2529.jpg)
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil= 15-20 min
frământat + 40 min. dospit + alte 20 min.dospit + 40 min.copt.
Porţii: 8 plăcinte. Pentru mai multe/puţine
dublează/reduce cantităţile.
Ingrediente:
- 1 bucată de drojdie de bere proaspătă. (1 cub)
- 1 cănă lapte
- 3-5 (1 cană) linguri zahăr (mie nu-mi place foarte dulce)
- 2 linguri pline de margarină sau UNT (50 g) (mama punea untură de porc+ulei)
- 1/4 (1 sfert) linguriţă sarePentru umplutură
- 2 linguri stafide
- 1 ou
- 1 lingură coajă de portocală rasă sau 1 esenţă portocale sau rom, după gust.
- 1/4 linguriţă sare
- puţin ou bătut pentru uns + Opţional: seminţe de mac
Am uitat de zahăr: 3-4 linguri - după gust
Mod de preparare:
- Cerne făina de 2-3 ori. Trebuie să fi fost ţinută într-o atmosferă caldă. Nu pe sobă sau calorifer, dar adusă de seara într-o cameră călduroasă. Eu o ţin în bucătărie, deci e okay.
- Pune laptele la încălzit
- Dizolvă drojdia în puţin lapte cald (1/2 pahar) NU fierbinte (dar nici Rece)! Aceasta este cauza numărul 1 pentru care pâinea/cozonacul/aluatul de orice fel etc. nu creşte/dospeşte. Adaugă şi sarea în laptele cu drojdia.
În ligheanul/bolul cu făină pune margarina/untul, zahărul şi toarnă laptele cu drojdia. Amalgamează bine şi-ncepe să frămânţi. Adaugă cât lapte consideri că e necesar până faci o cocă nu foarte tare. Elastică care să-ţi permită să o modelezi. Dacă e prea moale nu poţi face forme; creşte prea repede şi va avea o textură aspră. Dacă e tare coca şi plăcintele vor fi tari. Aşa că, orientează-te.
- Frământă cel puţin 15-20 de minute. Nu este foarte greu, dar destul de plictisitor. Dacă vrei ceva deosebit respecţi paşii. :) Cu cât frămânţi mai mult cu atât vor fi mai fragede.
- Acoperă şi lasă la dospit până îşi dublează volumul. Este esenţial. La căldură, dar nu pe sobă sau lângă/pe o sursă de căldură directă!
-
Când a dospit destul (depinde foarte mult de anumiţi factori: căldură, calitatea făinii, drojdie, temperatura laptelui, timpul de frământat, etc.), împarte aluatul în câte plăcinte vrei să faci. Întinde (o foiae) una câte una, cum fac eu, că n-am răbdare să întind întind o foie dreptunghiulară, şi apoi s-o tai în bucăţi pătrate de circa 8 -10 cm una. Eu le fac cum am văzut la mama. Că aşa-mi plac mie. Nu am grija lor că se desfac. Tu... faci cum vrei. Oricum, dacă nu ai idee de ce şi cum, uită-te la imagini (am postat mai multe pe Facebook). Fă-le toate şi aşează-le ordonat în tavă, dar mai distanțate căci îşi vor dubla volumul
- Bate oul, unge-le pe toate, ajutându-te de o pensulă. Garniseşte cu seminţe de mac DACĂ VREI
- Nu este nevoie să încălzeşti cuptorul. Eu am pus pe treapta din mijloc. Foc tare (200°) pentru 10 de minute. Apoi micşorează flacăra şi lasă alte 20-30 minute.
- Aprinde şi focul deasupra, dacă ai. De 2-3 ori în timpul copturii.
Când vezi că au prins o culoare arămie, ar trebui să fie gata. Scoate-le, stropeşte-le cu puţină apă şi miere (opţional) sau zahăr, acoperă-le cu un şervet să lasă să se răcească vreo 15 min. Dacă ai răbdare!!! Dacă nu... nu. Dar, pe cuvânt, este extrem de periculos să mănânci fierbinte. Hai că nu mori, aşteaptă puţin... DAR ce miros... mmmmmmmmmmmmm
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV8GAD7d-WjQk65E-ZVACHS2dXIxf8UCvl35RMxykSG-RQ2EBg-0Ow5gLeH_P_-En6uEWhRov10La52rnEJz48VOKY8zhqTx1Hs_b4CLsYVH5ZGGDZcDe8wzKut8VciPFnt10KEbU_IOdS/s200/placinte+cu+branza+%252816%2529.jpg)
Menţiuni
Toată lumea a
mâncat aşa ceva, nu? E nevoie de cuvinte? NU!!!!!!!! Cum zic
italienii: „provare per credere”= „dacă nu vezi - nu crezi”
(nu este traducere literară)
Mi-a rămas ceva aluat şi am făcut GOGOŞI!!!
Poftă bună. ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfLYEY-6ypgPRA5WhcbwLu5D3ZbMBWUlqT-lPM6_tTJmzeosbiEmNbfx-95WXctNeHhtHRHddXDqDjrboO7u9zj83Mlzvwu0MqK29XhnE9kBhxNkfImbYSJ5FVsQWEwTlAvub5dbI0TEVH/s200/placinte+cu+branza+%252818%2529.jpg)
"La plăcinte înainte, la război înapoi." Cum zice Creangă.
2 Comentarii
Ah! este cred desertul pe care nu l-as refuza niciodata si de care imi e dor. Sunt invidioasa , i will kill for one !
RăspundețiȘtergereAr trebui să fiu la dietă eu... =p~ Voiam să fac doar vreo 3, aşa, ca să pot posta reţeta. Au ieşit 8. Se vede că n-am făcut de mult. Ţi-aş oferi cu drag.
RăspundețiȘtergereRESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.