Ultimele postări
Loading...

Compot de caise


Sau zarzări, noi am făcut de ambele feluri
Bănuiesc că toată lumea ştie să facă un compot conservă. Nu?!
Dar... nu toţi s-au născut învăţaţi.
Această modalitate este aceea pe care o foloseşte familia mea (cu mult succes) de zeci de ani. Probabil ai auzit şi de altele.
Preparat în felul de mai jos, fără niciun fel de conservanţi, aditivi şi varie, compotul poate şi 3-4 ani. Dar ce rost are să faci conserve dacă nu le mănânci?

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 90 min.
Porţii: 10 borcane de 800 g circa

Nu voi da cantităţile ce vezi în imagini că te-ai înspăimânta. Anul acesta zarzării au rodit foarte mult, exagerat chiar, şi am profitat.
Proporţiile/cantităţile pot varia de la caz la caz. Cui îi place mai dulce, cui nu prea (mie de ex.) Deci vezi tu ce gusturi ai. Nu trebuie să le respecţi întocmai.

Ingrediente
  1. 3 kg caise/zarzări
  2. 1 kg zahăr sau după gust. La un borcan de 800 g pui o lingură plină de zahăr
Mod de preparare
  1. Prepară mai întâi (sau între timp) borcanele. Spălându-le şi lăsându-le să se usuce bine (undeva la căldură cu gura-n jos). Verifică dacă capacele se închid ermetic, dacă nu - trebuie să cumperi noi deoarece compotul se va altera rapid
  2. Spală zarzării (elimină codiţele, dacă au) şi pune-i în borcane. Eu le pun pline ochi (adică mai mult fructe decât apă). Nu eliminăm sâmburii
  3. Pune 1 lingură de zahăr deasupra, apoi apă cât cuprinde. Închide borcanul ERMETIC (fundamental).
  4. După ce ai terminat de făcut toate borcanele, trebuie să le pui la fiert. Aşa cu totul. Într-o cratiţă largă (cât să stea borcanele în picioare), pune o cârpă pe fund, umple-o pe jumătate cu apă şi aşează toate borcanele închise ermetic (câte încap adică). Pune-o pe foc domol şi lasă să fiarbă vreo 15 min. Ai grijă că dacă focul e tare se crapă borcanele. După ce a început să fiarbă apa laşi 15 min. Nu în total!
  5. Când sunt gata, laşi puţin să se răcească apa (cam 30 min) apoi le scoţi/iei uşurel cu mănuşi/cârpe (Fă mare atenţie să nu te arzi) şi le pui într-o cutie/ladă tapetată cu o pătură. Aşează toate borcanele şi înveleşte-le foarte bine. Le vei lăsa cel puţin o noapte (10-12 ore) sau mai mult (într-o încăpere oarecum călduroasă) până se răcesc. Noi le lăsăm 2 zile circa. Apoi le poţi muta pe un raft. Nu la rece, nu la cald, dar ferite de lumină (la întuneric). Într-o debara, de ex., un raft acoperit cu o perdea groasă netransparentă, etc. Temperatură normală (nu lângă caloriferul cald, sobă, unde bate soarele, etc.). Dacă ai mai multe borcane şi nu ţi-au încăput în oală poţi să le pui DAR să nu fie apa fierbinte, călduţă e ok, că pocnesc. Ai mare grijă.
Menţiuni
Familia mea foloseşte această metodă (100% naturală, cum am zis mai sus) la toate compoturile şi nu am avut un singur borcan care să se altereze.

0 comentarii:

Post a comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer