
Reţetă personală de o simplicitate
unică şi de sigur efect. Optimă idee pentru celiaci, vegani,
vegetarieni. Pentru iubitorii de dovlecei, dar nu numai. Şi cei care
nu iubesc dovleceii vor iubi acest „risotto”.
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2-3 persoane
Ingrediente:
- 250 g orez (cu bob rotund ar fi mai indicat, dar merge şi cu bob lung)
- o bucată dovlecel= 200 g (5 felii de 1 cm)
- 3-4 frunze loboda roşie
- 10-15 măsline, de preferat fără sâmburi (mie îmi plac doar cu sâmburi)
- 3 căţei de usturoi
- 1 linguriţă coriandru
- OPŢIONAL: 1/2 pahar vin roşu = 50 ml. Dacă ţii post nu pune
- 2 linguri ulei
- Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Uite aici mai multe explicaţii: Trucuri
- Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute. Eu am adăugat 1 cub de unt la sfârşit (+ 20 g caşcaval ras), îi conferă o textură fantastică şi un gust excepțional. Dacă ţii post sau eşti vegan/vegetarian renunţi. Este foarte bun şi fără.
- Pregăteşte o oală/cratiţă de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
- Curăţă şi taie mărunt ceapa, usturoiul şi pune la călit (în ulei) uşor; cam 1 min. Amestecă. Adaugă boabele de coriandru. Amestecă, lasă 1 min
- Taie dovlecelul în cubuleţe (1 cm). Pune-l în cratiţă peste ceapă şi usturoi (la călit), foc slab, vreme de 6 min, amestecă constant
- Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 2-3 ori= porţie), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă
- Toarnă vinul, măreşte flacăra şi lasă să se evapore amestecând constant
Adaugă măslinele şi pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire), foc domol, circa 10 minute după care verifici dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 (+5 – 10= depinde de gusturi) minute după care verifici din nou. Pentru mai multe explicaţii citeşte aici: Trucuri
- Dacă pui (boia de ardei ute) unt şi caşcaval (recomand cu încredere) le pui doar la final. Amesteci până se topesc/unesc complet, laşi 2 min. să se odihnească. Dar servești fierbinte. Alături de 1 pahar de vin roşu. :D
Menţiuni
Este o reţetă simplă şi la îndemâna
oricui. Un deliciu!
Dacă-ţi place şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc.
Dacă-ţi place şi ţi-am dat o idee, un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.