Risotto vin rosu, afumătură

Carnea de porc nu este sănătoasă. Afumătura nici atât.. dar ce bună e!!! Mănânc rar, dar ori de câte ori o fac, mă minunez de gustul aromat. Sunt legată sentimental de această „emoţie”.
Doar nu traim cat muntii, nu?

Reţetă personală de o simplicitate unică şi de sigur efect. Trebuie să încerci! Optimă idee pentru celiaci.

Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii pentru 2-3 persoane

Ingrediente
  1. 250 g orez (cu bob rotund ar fi mai indicat, dar merge şi cu bob lung)
  2. 3-4 plante/frunze de lobodă roşie. În piaţă cred că se vând la legături. O legătură ajunge, mă gândesc; nu ştu sigur: nu cumpăr niciodată şi nici nu mă uit. Cam 40-60 g
  3. 1 ceapă uscată/verde
  4. 3 căţei de usturoi
  5. 1/2 pahar vin roşu = 50 ml
  6. 2 linguri ulei
  7. Sare după gust (ai grijă la carne, poate să fie foarte sărată. A mea era de casă)
  8. Apă (supă) caldă cât cuprinde orezul
  9. Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute
Mod de preparare:
  1. Pregăteşte o oală de mărime mijlocie (ca în imagine). Pune uleiul la încălzit
  2. Curăţă şi taie mărunt ceapa, usturoiul şi pune la călit (în ulei) uşor; cam 2 min. Amestecă
  3. Spală şi taie loboda cum vrei tu (mai micuţ, nu ca la raţe, cum fac eu :D). Pune-o în cratiţă peste ceapă şi usturoi (la călit), foc slab, vreme de 2 min, amestecă
  4. Pune orezul (eu pun cam cât iau într-o mănă de 2-3 ori= porţie), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă
  5. Toarnă vinul, măreşte flacăra şi lasă să se evapore amestecând constant
  6. Pune apă/supă cât să cuprindă orezul (fundamental). Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire), foc domol, circa 10 minute după care verifici dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Se lasă alte 5+5 (depinde de gusturi) minute după care verifici din nou
(Următoarele precizări/instrucţiuni le găsiţi la toate reţetele mele de orez, sunt fundamentale)
Procedeul acesta este fundamental pentru cei care sunt la primele arme în bucătărie. Dacă turnăm prea multă apă de la început, în afara faptului că se va lungi timpul de coacere riscăm să facem supă de orez şi vom fi foarte dezamăgiţi. Am făcut greşeala asta de multe ori. Dar cu timpul am învăţat să apreciez măsurile. Greşesc doar dacă vreau. :D



Menţiuni
  • Este o reţetă simplă şi la îndemâna oricui. Extrem de plăcută la gust. Serveşte fierbinte.
**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț), daca nu gasesti, incearca fara.
Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii