M-am gândit mult dacă să postez rețeta/ideea aceasta.
Nu aș vrea să am pe cineva pe conștiință. :D
Totuși, vreau să CRED că cititorii mei sunt oameni cu cap și nu-și riscă pielea aiurea.
Ok?!
Personal ador ciupercile de orice fel,
făcute/gătite în orice mod (frittate, grătar, piure, risotti, creme,
„amestecate”, cu usturoi/fără, paste, pizza, etc. etc). Click pentru rețete.
Bineînțeles că mă
refer la ciupercile comestibile, doar nu-s bolândă...
Dacă aș fi
fost (nebună adică) n-aș mai fi aici să povestesc/scriu rețete,
nu?!
Bine, poate da, că-n ziua de azi... totul merge.
Uriasă ciuperca asta, nu? |
Ciuperca din imagini se numește
„pălăria șarpelui” și habar nu am avut că este
bună de mâncat... până ieri, când cineva mi-a dăruit-o.
Inițial, am crezut că face mișto de mine, dar văzând că insistă să o
gătesc (nici nu mi-a trecut prin minte că ar vrea să mă vadă cu spume la gură), m-am pus pe treabă.
Eram puțin supărată că abia
curățisem bucătăria după ce gătisem alte delicatese (și puțeam
toată a mâncare), dar nu arunc eu mâncarea așa.
Am zis că nu postez rețeta, să nu dau
sugestii greșite oamenilor... dar apoi am decis:
„Dacă nu-mi dau duhul în
noaptea asta (trecută), o postez... că a fost GROZAVĂ”!!!
Băi, nu mi-a venit să cred ce gust
deosebit are.
MAI VREAU!!!
Absolut de încercat!
Dar.. nu te du tu la cules - de ciuperci - (acum e vremea - septembrie-octombrie), dacă nu te bizui.
Dar.. nu te du tu la cules - de ciuperci - (acum e vremea - septembrie-octombrie), dacă nu te bizui.
Cică se
găsesc în cantități industriale (pe alocuri), că lumea nu le
culege de frică că-s otrăvitoare.
Trimite pe cineva care se
pricepe, ai înțeles?!
Nu vreau să te am pe conștiință!!!
Timp de preparare: 15-20 min
Porţii: păi... depinde de câte
pălării ai – ce vezi în imagine a fost super pentru 2 persoane
Ingrediente
- ciuperci ca în imagini (dacă-s mari - uriașe - aruncă tulpina că este foarte dură/lemnoasă, adică nu se poate mânca) sau de care ciuperci vrei și ai
- 1 ou
- 2 - 3 linguri făină de grâu
- 3 linguri lapte
- 1 linguriță sare
- 1/4 linguriță boia de ardei iute - Opțional
- 1/2 linguriță piper - Opțional
- 3-5 linguri ulei pentru gătit
- opțional: 1 praf de usturoi (după ce le-am prăjit), dar ai grijă că influențează gustul final. Am pus doar pe o bucată și, deși era bun, am preferat fără
Mod de preparare
- Curăță ciuperca/ile, spală-le, lasă-le la uscat/scurs (exact invers decât le vezi în imagine :D) sau usucă-le cu hârtie absorbantă.
Am tăiat ciuperca în patru că era imensă și
greu de manevrat
- Prepară un aluat ca la clătite (tip pentru șnițele, dacă vrei. Eu nu-s fan șnițele) din ou, lapte, făină, mirodenii.
Cât de gros?
- Încinge uleiul (de măsline sau de care ai) într-o tigaie
- Trece ciupercile/bucățile una câte una prin aluatul din ou
- Pune-le la fript, foc mediu, 3-5 minute pe fiecare parte (întoarce-le după 3-5 minute și lasă pentru încă 3-5 minute), sau după gust
Eu am preferat să le frig destul de lejer, ca să simt
gustul lor natural/original că mor după ciuperci
Menţiuni
- Gustul? Eu l-am comparat cu gustul și textura păstrăvului, dar fără miros de pește!!! Foarte, foarte delicat, dulceag. Absolut de ÎNCERCAT, dar numai dacă ești sigur că-s ciuperci bune... nu nebune!!!Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp şi chef) este echivalent cu Mulţumesc.
4 Comentarii
Da, este comestibila ! ..eu sunt martorul acestei postari ! :) Shitzel !! Cu sau fara usturoi sau piper !! :)0770 565870 :)
RăspundețiȘtergereHa. Numai acum am citit acest comentariu.
ȘtergereMultumesc pentru marturie si pentru numarul de telefon. Mai este in uz?
Bafta multa.
Da, eu mananc de ani buni. Atat in Romania cat si in Spania unde traiesc lumea nu culege aceste ciuperci ( eu le spun parazoli). Sunt satioase!
RăspundețiȘtergereAdor ciupercile în general. De câte văd una în natură, îmi vine s-o culeg și s-o gătesc instant. Păcat că nu le cunosc și, fără îndoială, m-aș otrăvi pe loc.
ȘtergereMă bucur că dvs. profitați de darurile generoase ale mamei natură.
Să mâncați și pt mine, vă rog.
Mulțumesc pentru mărturie.
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.