Pălăria șarpelui panè

M-am gândit mult dacă să postez rețeta/ideea aceasta. 
Nu aș vrea să am pe cineva pe conștiință. :D 
Totuși, vreau să CRED că cititorii mei sunt oameni cu cap și nu-și riscă pielea aiurea. 
Ok?! 


ciuperca - palaria- sarpelui-prajita pane



Personal ador ciupercile de orice fel, făcute/gătite în orice mod (frittate, grătar, piurerisotti, creme, „amestecate”, cu usturoi/fără, paste, pizza, etc. etc). Click pentru rețete.  

Bineînțeles că mă refer la ciupercile comestibile, doar nu-s bolândă... 
Dacă aș fi fost (nebună adică) n-aș mai fi aici să povestesc/scriu rețete, nu?! 
Bine, poate da, că-n ziua de azi... totul merge. 

Ciuperca comestibila-alba-mare-palaria-sarpelui
Uriasă ciuperca asta, nu? 

Ciuperca din imagini se numește „pălăria șarpelui” și habar nu am avut că este bună de mâncat... până ieri, când cineva mi-a dăruit-o. 
Inițial, am crezut că face mișto de mine, dar văzând că insistă să o gătesc (nici nu mi-a trecut prin minte că ar vrea să mă vadă cu spume la gură), m-am pus pe treabă. 
Eram puțin supărată că abia curățisem bucătăria după ce gătisem alte delicatese (și puțeam toată a mâncare), dar nu arunc eu mâncarea așa. 

Am zis că nu postez rețeta, să nu dau sugestii greșite oamenilor... dar apoi am decis: 
 „Dacă nu-mi dau duhul în noaptea asta (trecută), o postez... că a fost GROZAVĂ”!!!

Băi, nu mi-a venit să cred ce gust deosebit are. 
MAI VREAU!!!
Absolut de încercat!
Dar.. nu te du tu la cules - de ciuperci - (acum e vremea - septembrie-octombrie), dacă nu te bizui. 
Cică se găsesc în cantități industriale (pe alocuri), că lumea nu le culege de frică că-s otrăvitoare. 
Trimite pe cineva care se pricepe, ai înțeles?! 
Nu vreau să te am pe conștiință!!!  







Grad de dificultate: niciunul
Timp de preparare: 15-20 min
Porţii: păi... depinde de câte pălării ai – ce vezi în imagine a fost super pentru 2 persoane

Ingrediente 
ciuperca mare alba-pe fond-negru-palaria sarpelui 
  • ciuperci ca în imagini (dacă-s mari - uriașe - aruncă tulpina că este foarte dură/lemnoasă, adică nu se poate mânca) sau de care ciuperci vrei și ai
  • 1 ou
  • 2 - 3 linguri făină de grâu
  • 3 linguri lapte
  • 1 linguriță sare
  • 1/4 linguriță boia de ardei iute - Opțional
  • 1/2 linguriță piper - Opțional 
  • 3-5 linguri ulei pentru gătit
  • opțional: 1 praf de usturoi (după ce le-am prăjit), dar ai grijă că influențează gustul final. Am pus doar pe o bucată și, deși era bun, am preferat fără

Mod de preparare 

Ciuperca-trasa-prin-aluat-ca-de-clatita-cu-ou
Ăsta-i după ce ai făcut aluatul de clătite, nu reușesc să mut poza


  • Curăță ciuperca/ile, spală-le, lasă-le la uscat/scurs (exact invers decât le vezi în imagine :D) sau usucă-le cu hârtie absorbantă. 
Am tăiat ciuperca în patru că era imensă și greu de manevrat
  • Prepară un aluat ca la clătite (tip pentru șnițele, dacă vrei. Eu nu-s fan șnițele) din ou, lapte, făină, mirodenii. 
Cât de gros? 


Asta depinde de gusturile tale. Mie nu îmi place foarte gros. Vreau să simt ciuperca, nu oul!  


Tigaie patrata neagra cu ciuperci


  • Încinge uleiul (de măsline sau de care ai) într-o tigaie 
  • Trece ciupercile/bucățile una câte una prin aluatul din ou 
  • Pune-le la fript, foc mediu, 3-5 minute pe fiecare parte (întoarce-le după 3-5 minute și lasă pentru încă 3-5 minute), sau după gust 
Palaria sarpelui pane prajita pe o farfurie

Eu am preferat să le frig destul de lejer, ca să simt gustul lor natural/original că mor după ciuperci




Menţiuni
  • Gustul? Eu l-am comparat cu gustul și textura păstrăvului, dar fără miros de pește!!! Foarte, foarte delicat, dulceag. Absolut de ÎNCERCAT, dar numai dacă ești sigur că-s ciuperci bune... nu nebune!!! 

    Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp şi chef) este echivalent cu Mulţumesc.


Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Da, este comestibila ! ..eu sunt martorul acestei postari ! :) Shitzel !! Cu sau fara usturoi sau piper !! :)0770 565870 :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha. Numai acum am citit acest comentariu.
      Multumesc pentru marturie si pentru numarul de telefon. Mai este in uz?
      Bafta multa.

      Ștergere
  2. Da, eu mananc de ani buni. Atat in Romania cat si in Spania unde traiesc lumea nu culege aceste ciuperci ( eu le spun parazoli). Sunt satioase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ador ciupercile în general. De câte văd una în natură, îmi vine s-o culeg și s-o gătesc instant. Păcat că nu le cunosc și, fără îndoială, m-aș otrăvi pe loc.
      Mă bucur că dvs. profitați de darurile generoase ale mamei natură.
      Să mâncați și pt mine, vă rog.
      Mulțumesc pentru mărturie.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.