Ficăței cu must, curry, chimion

Se știe că ficatul nu place multora dintre noi. Nici mie nu-mi place, dar mănânc destul de des. Astăzi am vrut să-ncerc ceva original/îndrăzneț și am folosit must, dat fiind faptul că acum e vremea lui și se găsește din abundență pe toate străzile (literar).
Nu a fost deloc amărui, ba din contră: a ieșit aromat, fraged, deloc înecăcios sau sfărâmicios. Va plăcea oricui!
Neapărat să-ncerci! Nu, nu te-mbeți; chiar și copiii pot mânca, deoarece alcoolul se evaporă prin fierbere.
Optimă idee pentru celiaci.
Reușita acestei rețete consistă în timpul de macerare (Fundamental!!!) Cu cât lași mai mult, cu atât e mai bine.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: Variabil = 10 min preparare + 15 min timpul de coacere + 1 oră timpul de macerare
Porţii: 3-4

Ingrediente
  1. 500 g ficăței de pui (proaspeți sau congelați) sau, de ce nu, alt tip de ficat, după gust/plăcere/necesități/posibilități
  2. 1 pahar must (eu am pus roșu, mi se pare muult mai parfumat) = 100 ml
  3. 2 linguri boabe de chimion
  4. 10 boabe de piper negru
  5. 2 lingurițe praf de curry
  6. 5 - 6 căței de usturoi
  7. 2 ardei iuți (dacă nu-ți place picant, nu pune)/1 linguriță semințe/ boia de ardei iute
  8. 2 linguri ulei de alune/migdale/susan, dacă nu ai este ok și cel de măsline/floarea soarelui
  9. 1 linguriță sare grunjoasă
Mod de preparare
  1. Spală, curăță și taie ficățeii

  2. Curăță cățeii de usturoi, taie-i grosolan
  3. Pune ficățeii într-un vas/bol, etc, adaugă mustul, sarea, 3 căței de usturoi tăiat grosolan, 1 lingură chimion, praful de curry, boabele de piper; amestecă, acoperă și lasă la macerat cel puțin 1 oră
  4. Încălzește o tigaie și adaugă celelalte boabe de chimion, lasă 20 de sec să se înfierbânte, amestecă, lasă să prăjească puțin. Să nu cumva să le arzi, sau să iasă fum. Se amărăsc și schimbă gustul întregii mâncări. ATENȚIE mare, deci!
  5. Pune uleiul peste boabe, lasă să se încălzească, adaugă restul de usturoi (rămas de la macerat) tăiat grosolan, lasă (1 min circa) până devine auriu,
  6. Adaugă ficățeii (fără mustul în care a stat la macerat), lasă să se prăjească la foc puternic (3 min). Să devine albicioși. Toarnă mustul în care au fost marinați, acoperă și lasă să se coacă în pace vreo 10 min. Ia apoi capacul jos și lasă să se îngroașe sosul (circa 5-7 min)
  7. Verifică din când în când, să nu se lipească, dar ai grijă cum amesteci, să nu se sfărâme
  8. Servește fierbinte cu mămăligă, orez, piure de cartofi. Sau cum vrei. Delicios ORICUM!!!
Menţiuni


  • Pe bune că a fost ceva deosebit de bun. Îndrăznește
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii