Nu-s mare amatoare de fast food. Ba
deloc chiar... în afară de niște aripioare crocante zic nu la
orice altceva. Shaorma... hmm, nu e deloc pe gustul meu... dar, am
probat acasă și m-am cam îndrăgostit... Sâc greutății ideale. :d
Și cine a zis că Shaorma nu se poate face
acasă!? Ba, se poate foarte bine. Și nu trebuie să cumperi
lipiile, deși e mai practic. :p Dar nu e la fel de sănătos. Cu puțină
răbdare și voință, vei face o shaorma mai bună și mai sănătoasă
ca oriunde. Atenție la siluetă totuși, nu exagera!
Nu este rețeta mea, dar o rețetă
clasică. Nu cred că se pot face în multe feluri.
Nu pot să mă abțin să nu mă
gândesc că sunt exact „turtele” noastre, dar foarte subțiri.
Se pot face la cuptor, dar și la
tigaie = pe aragaz. Eu le-am făcut în tigaie, mult mai
rapid/practic și la fel de sănătos. Tu... vezi cum ți-e mai la
îndemână.
Lipiile se pot folosi la făcut shaorme
varie. Eu am făcut un fel de shaorma cu mici
Grad de dificultate: niciunul
Timp de preparare: variabil
Ingrediente
- 300 g făină de grâu (făina mea se comportă diferit de făina din comerț)
- 1 cub de drojdie = 10 g
- 1 cană apă - 150 ml
- 1 linguriță zahăr
- Eu am pus 1 linguriță boia de ardei iute, dar nu e obligatoriu
Mod de preparare:
- Pune apa la încălzit
- Cerne făina și pune-o într-un bol/lighean
- Dizolvă drojdia cu zahărul și sarea + apă călduță (nu fierbinte! Dacă nu crește este pentru că ai opărit drojdia sau ai folosit apă rece). Pentru că făina mea nu este din comerț, recomand să pui făina și să adaugi apă pe rând, să vezi dacă nu cumva e prea multă apă. Frământă până faci un aluat elastic, nu foarte tare. Dacă-i prea moale mai adaugă făină, dacă-i prea tare câteva picături de apă. Va trebui modelat.
- Acoperă și lasă la crescut într-un loc călduț/încăpere caldă (circa 30 de min)
- Lasă să mai crească puțin (10 min), tot acoperit
- Unge masa de lucru cu ulei, să nu se lipească, ia o bilă de aluat și întinde o foaie de circa 3 mm înălțime de diametrul tigăii tale
- Între timp tigaia a fost încălzită și pui foaia (fără ulei, doar e de teflon, și nu lipește, nu?)
- Lași 2 min, foc slab. (eu am acoperit cu un capac) întorci (acoperi, dacă vrei) și laşi alte 2-4 minute şi e gata
- Se pot folosi imediat la realizarea unor shaorme, cu orice fel de umplutură sau se pot pune în pungi de plastic și ținute la frigider câteva zile. Le vei încălzi la microunde. Dar pentru că sunt foarte ușor de făcut ar fi mai bine să le faci atunci când ai nevoie
Mențiuni
- Poate ți se vor părea tari și dificil de folosit/rulat că se crapă. Dacă nu le prăjești prea tare sunt foarte ușor de rulat. Dacă-s tari ca scândura se vor crăpa, dar chiar și așa le poți pune 1 minut la microunde. Se înmoaie SIGUR!!
- Sau le faci tacos, adică le îndoi în două (ce aiurea sună, nu?! Adică le poți îndoi și-n trei? Se pare că da. :D). Eu am făcut de mai multe ori, și prima dată le-am făcut prea groase și nu se puteau rula bine, de aceea le-am mâncat sub formă de tacos.
- Le poți garnisi cu piept de pui la grătar, boabe de rodii, cartofi prăjiți, sos de usturoi/maioneză, ceapă verde, ardei iuți, roșii, castraveți murați/proaspeți, salată, etc, etc. Sau și cu mici, ca mine. Cu orice vrei și ai. Absolut delicioase.
- Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.