Premiză: Nu zic că este o
reţetă ci o idee deoarece foitajul e cumpărat. Să nu care
cumva să-mi sară cineva în cap cum că „toată lumea ştie să
cumpere nişte aluat”. :D
Pe ambalajul de la foitaj nu scrie
nicăieri că ar conține ingrediente de frupt, așadar este o idee
de post și pentru vegani/vegetarieni.
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 + 40 min
(coacere)
Ingrediente
- 400-600 g aluat de foitaj (NU foi de plăcintă)
- 300 g ghebe (deja fierte)
- 2 cepe uscate
- 6 căței de usturoi
- 1 cană sau supă (200 ml)
- 3 linguri ulei
- 1 linguriță piper negru
- 2 linguriţe sare
Mod de preparare
- Dezgheaţă aluatul de foitaj la temperatura camerei (3-4 ore) sau scoate-l de seara din congelator punându-l în frigider
- Curăță cățeii de usturoi, spală-i și toacă-i mărunt (sau strivește-i), pune-l la călit vreme de 1 min. Ai grijă să nu se ardă că nu-i bine
- Curăţă, spală, taie ceapa (peştişori sau cuburi), pune-o la călit într-o tigaie mai adâncă, unde ai pus uleiul (de care vrei: eu am pus de măsline). Ţine-o vreo 5 minute
- Pune cana cu apă la încălzit după ce ai dizolvat 2 (3) linguri de făină de grâu, lasă să fiarbă până se îngroașă (5-6 min)
- Alege o tavă pe măsura foitajului. Pătrată sa
u rotundă, NU contează. Dacă e prea mare tava întinde puţin foitajul, nu-i bai - Toarnă ciupercile peste crema aceasta (similară cu besciamella), adaugă piperul, verifică de sare
- Toarnă crema+ciupercile peste aluatul de foitaj întins pe toată lungimea tăvii
- Nivelează cu o lingură
- Dacă ţi-a rămas aluat pot să faci nişte fâşii (imagine) şi să le pui deasupra. Sau poţi tăia forme de care vrei şi ai. Dar nu este fundamental
- Dă la cuptor pentru 35 de min; Primele 10 minute foc tare. Apoi foc mediu. Eu nu deschid NICIODATĂ uşa cuptorului în timpul coacerii. Mă uit prin geam şi „nimeresc” destul de bine. Ar fi de preferat ca în ultimele 5 minute să dai drumul la focul de deasupra şi să-l stingi pe acela de jos. Depinde de ce fel de cuptor ai. Al meu e pe gaz, are foc numai jos, deasupra are grill şi cum naiba
s-o fi numind flacăra aia deschisă care stă în uz mai puţin de 30 de secunde. Depinde de cât oxigen are. Dacă ai cuptor cu foc deasupra şi dedesubt, ai grijă să nu se ardă. Numai tu ştii cum coace cuptorul tău. Stai lângă, până înveţi toate trucurile
- Când consideri că e gata opreşte focul şi lasă în cuptor alte 10 min, cel puţin. Uşa închisă, natural. Asta ca să nu se lase.
- Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.