Fasole cârnat, praz, chimion

Sunt oameni care nu prea mănâncă fasole, sincer, nici eu nu mă dau în vânt după ea.
Nu știu exact de ce, când eram mică o iubeam. Avea mama o rețetă de te lingeai pe botic.
Și eu o prepar cam cum făcea ea, dar ea nu punea niciodată carne/derivate, era mâncare de post ce se făcea cu prevalență vinerea.
Astăzi am adus câteva modificări la rețeta pe care am publicat-o acum câtva timp.
Ca să fac mâncărica mai „închegată” am folosit cartofi făcuți piure. Deci rețeta este pt celiaci. Dacă nu ești celiac poți folosi făină, e mai comod. 

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil
Porţii: 4-6

Ingrediente
  1. 300 g fasole de care ai și-ți place. Eu am pus albă lat
  2. 200 g cârnat de porc/vită afumat
  3. 1 ceapă galbenă
  4. 1 bucată de praz (1/2)
  5. 2 cartofi făcuți piure (dacă nu ești celiac folosește 2 linguri de făină de grâu/soia/mazăre, etc)
  6. 1 linguriță sare grunjoasă
  7. 1 linguriță chimion
  8. 2 linguri ulei
  9. 200 ml suc de roșii/2 linguri bulion
  10. Opțional, dar indicat 1 lingură boia de ardei iute
  11. 200 ml apă/supă de carne/legume(caldă, dacă-i posibil)
Mod de preparare
  1. Prima dată alege, spălă fasolele în mai multe ape. Pune-le la umflat într-un recipient plin cu apă, vreme de cel puțin 5 ore. Le poți lăsa toată noaptea. Mama așa face. Eu am decis dimineața ce să gătesc seara
  2. Dacă pui cartofi piure (pt a îngroșa mâncărica), pun-ei la fiert și pe ei. Fă-i piure
  3. Pune-le la fiert în apă curată și lasă să fiarbă acoperit 5- 10 min, după care vei schimba apa din nou, și iarăși dacă dorești/ai timp/chef. Eu am făcut-o de 4 ori. De data asta nu a mai fost risc de explozie. Ar trebui să fiarbă cel puțin 1 oră. Dar depinde de fasole. Pot fi de anul trecut și vor fierbe mai greu.
  4. Când sunt gata fasolele (mai fierb în mâncărică cam 20 min. Orientează-te), spală și taie cârnatul în bucăți de mărimea care vrei tu

  5. Curăță ceapa și taie-o mărunt. la fel faci cu prazul. Pune totul la călit în ulei vreme de 2 min, adaugă cârnatul tăiat bucăți, lasă 5 min amestecând constant. Adaugă chimionul, boiaua
  6. Adaugă apa, piure-ul de cartofi, fasolele, amestecă foarte bine și lasă să fiarbă (foc slab) vreo 15 min acoperit
  7. Verifică de sare, adaugă sucul de roșii, amestecă și mai lasă 5 min. Dacă cumva este prea uscată și se prinde, mai adaugă câteva linguri de apă/supă
Menţiuni
  • Servește cu murături, salată de varză murată (cum am făcut eu) sau cu ce vrei tu.
  • Pentru alte rețete similare de post sau nu, vizitează meni-ul din prima bară de sus (mijloc) „Îndrăznețe”. (nu se prea observă).
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. N-am pus niciodata chimion la mancarea de fasole, dar am sa incerc, cred ca ii confera o aroma deosebita !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e! Tot probez mirodenii diverse în mâncăruri și când sunt mulțumită de rezultat, public. dacă nu sunt... tac chitic. :D (f)

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.