Dejun - Lapte cu paine

Nu este o reteta, evident, ci doar o idee ce multi oameni (poate) o ignora.
Pe vremea comunistilor, painea si laptele erau bunuri greu de reperat.
Trebuia sa stai ore-n sir sa iei 1 litru de lapte sau o paine. In unele orase, precum Romanul, oamenii se asezau in sirul indian de seara. Faceau cu randul: 3 ore un membru al familiei, apoi un altul si tot asa.
Eu am fost crescuta la tara, lapte am avut tot timpul, nu era nevoie sa stau la rand 20 de ore sa am un litru de lapte.

Dar nu eram fan, sa fiu sincera. Cred ca am mancat prea mult cand eram un bebelus. Nu stiu, zic.
In orice caz, uneori imi venea pofta de lapte cu paine.

Lapte cu mamaliga era la ordinea zilei, lapte cu paine era mai mult un moft, ca un desert. Asa simteam eu.

De cateva ori pe an, am aceasta pofta: sa mananc lapte cu paine.
Am avut paine facuta in casa (cu seminte varie) si uite-asa am facut micul dejun. Satula de toate mancarurile preparate de sarbatori... simplitate, rapiditate si satietate.
Nu stiu daca ai incercat vreodata, dar daca ideea iti surade, nu ezita, E o experienta ce merita incercata.
Mai ales daca ai paine de cateva zile si nu prea ai la ce o folosi (am multe retete cu paine de cateva zile).
Poti degusta la micul dejun, in loc de cereale cu lapte. Cerealele pot contine o groaza de chimicale, painea, daca-i facut in casa mai ales, este un produs natural. Poti invata copiii, cine stie, poate o sa le placa.

In perioada sarbatorilor avem mult cozonac pe care nu reusim sa-l mancam, daca nu vrei sa faci un tort de cozonac (este o reteta pe blogul meu, cauta), il poti inmuia in lapte in loc de mic dejun sau o simpla gustare.
Personal, consider ca evitam sa facem risipa si demonstram ca suntem persoane responsabile.
Evident, fiecare are propriul mod de a face/gandi.
Ori poate nu ai nimic altceva in casa si ti-e foame rau. Incearca, posibil sa-ti placa.
Dar daca te dor dintii? Sau ai fost la dentist si nu voie sa mananci decat supe? Daca incalzesti putin laptele, paine (cozonacul) se inmoaie si nu trebuie ros. Deci idee si pentru batranii care nu folosesc dentiere. Zic.

Iti doresc digestie usoara si zile senine.

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice inițiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (sau un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

  1. Daaaaa, e bun. Eu il mananc de regula seara, cald, aproape fierbinte. Da o stare de bine in corp, si un somn linistit.Cred ca inconstient, recunoastem hrana primara pe care o asociem cu siguranta si caldura bratelor mamei.... Adela

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragă Adela, îmi face plăcere să te cunosc și să te citesc. Ești foarte generoasă și-ți voi fi veșnic recunoscătoare. Așa îl mănânc și eu! Sunt absolut de acord. Asta facem fără doar și poate.

    RăspundețiȘtergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.