Nu mă-ntreba de unde vine numele sau
ce înseamnă. Nu ştiu. Probabil este un regionalism. M-a învăţat
mama să-i fac, acum câteva zile. Ea a învăţat de la bunica şi
tot aşa. Este o ereditate.
Numele se referă mai mult la formă
decât la reţeta în sine. Zic asta pentru că pocăneţii pot fi
făcuţi din orice aluat dulce (cozonac moldovenesc, în special).
Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 25 min frământatul
+ 50 timpul de creştere + 40-45 min timpul de coacere
Ingrediente
- 1 kg de făină de grâu albă
- coaja de portocale/lămâie rasă
- 1 cană zahăr
- 2-3 ouă
- 2 linguriţe scorţişoară
- drojdie cât o nucă
- 1 linguriţă sare
- 1 cană ulei (70 -100 ml)
- 1 ou pentru uns. Facultativ seminţe varie
- 1 lingură de miere + 5 linguri apă pentru uns după ce le-ai scos din cuptor
Mod de preparare
- Făina, ouăle, zahărul trebuie ţinute într-o încăpere călduroasă (Nu direct lângă sursa de căldura dar să nu fi ele rece) vreme de 6-7 ore. Eu le prepar de seara.
- Pune laptele/iaurtul la încălzit. SĂ NU FIE FIERBINTE!
- Cerne făina de vreo 3-4 ori
- Poţi bate ouăle separat (cu zahărul) dar eu le-am pus aşa
- Pune totul într-un lighean (în afară de lapte şi drojdie),
- Drojdia pune-o la înmuiat cu sarea şi o cană de lapte (călduţ), apoi toarn-o în lighean peste celelalte ingrediente
- Adaugă laptele, pe rând, cât consider necesar pentru a face o cocă elastică, nu foarte tare
- Frământă circa 25 de minute
- Împarte aluatul în porţii egale de circa 100 de grame
- Ia o bucată. Frământ-o din nou şi începe să faci un rul de circa 25-30 cm (uită-te la imagini), după care împleteşti capetele de 2 ori, apoi le treci pe dedesubtul parţii rotunde care a rămas. Pui într-o tavă tapetată cu hârtie şi aştepţi vreo 30 să crească. Nu faci ambele tăvi odată (decât dacă îţi încap 2 tăvi în cuptor) pentru că una va creşte prea tare şi nu e bine. Le faci pe rând deci
- Le pui la cuptor (foc mediu= 180°) pentru 35-40 min. Între timp mai verifici fără să deschizi cuptorul. Când sunt rumenite deasupra sunt gata.
- Le scoţi şi le stropeşti cu apă şi miere, le acoperi cu un şervet curat şi le laşi să se răcească cel puţin 15 min
Sunt absolut delicioşi! Pufoşi şi
parfumaţi.
Femeia din imagine este mama. Mi-a arătat cum se fac că nu mai auzisem niciodată de "pocăneţi".
Femeia din imagine este mama. Mi-a arătat cum se fac că nu mai auzisem niciodată de "pocăneţi".
0 Comentarii
RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.