Ultimele postări
Loading...

Piure roşu cu cârnat

Îmi cer scuze pentru nume, dar nu mi-a venit unul mai „acătării” în minte.

Nici nu-mi amintesc de când nu am mâncat un piure. Şi doar ador cartofii. Dar pentru că vreau să vin cu reţete un pic mai originale decât piure-ul a trebuit să renunţ.
Astăzi am simţit un miros apetisant pe scările blocului şi mi-a venit automat în minte garnitura pe care o făceam pe vremea comuniștilor la piure-ul obişnuit. Ce bun mai era! Atunci foloseam carne de porc afumată sau cârnat făcut în casă. Personal nu mă dau în vânt după cârnat. Mereu mi se făcea rău când eram mică: nu reuşeam să mânânc mai mult de o bucăţică mică, mică. Acum pot mânca 2 bucăţele. Se vede că am îmbătrânit şi corpul s-a resemnat. :D
Probabil ai făcut de multe ori ce-ţi propun mai jos, n-am de unde să ştiu. O scriu pentru cine nu este familiarizat cu acest tip de garnitură.
Bineînţeles, se ştie că prăjeala face rău. Nu serviţi zi de zi. Oricum fiecare e liber să mănânce ce şi cum vrea. Nu?! Asta-i părerea mea.
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 30 + 5 min
Porţii: 2-3 (depinde cât de mâncăcios eşti)

Ingrediente
 1. 10 cartofi albi de mărime mijlocie
 2. 1 pahar lapte cald =100 ml (sau 1 pahar din apa în care au fiert cartofii)
 3. 1 linguriţă sare
Pentru garnitură
 1. 200 g cârnat/carne de porc afumată (eu am pus cârnat picant)
 2. 2 cepe galbene sau o legătură de cepe verzi (5-6 micuţe, cu tot cu foi)
 3. 2-3 linguri bulion – sau 6-8 linguri ketchup (nu sunt adepta ketchup-ului din comerţ. Prea multe E-uri şi varie chimicale)
 4. 5 linguri ulei
 5. Opţional 1/2 linguriţă boia de ardei iute
Mod de preparare
 1. Spală foarte bine cartofii (în mai multe ape) şi pune-i la fiert (cu tot cu coajă) 30 min circa. Trebuie fierți foarte bine (eu am fiert şi roşii şi morcovi împreună)
 2. Între timp prepară garnitura. Curăţă, spală ceapa. Taie-o peştişori (julienne) sau cuburi (cum vrei, nu are importanţă). Pune-o la călit într-o tigaie în ulei. 3 min. Adaugă cârnatul tăiat felii sau cum pofteşti tu, apoi bulionul şi lasă alte 4 min. NU PUNE sare, cârnatul e deja foarte sărat. După gustul meu oricum. Tu orienteză-te
 3. Curăţă cartofii, striveşte-i cu ustensila adecvată. Sau cu mixerul/robotul. Adaugă laptele călduţ/apa fierbinte (Important= scrie aici de ce, nr.6), sarea. Amestecă şi acum ai două opţiuni:
 1. Porţionezi şi pui deasupra câteva linguri de garnitură cu cârnat.
 2. Amesteci garnitura cu pure-ul, direct în oală. Evident, gustul va fi identic; doar aspectul va fi diferit. Roşcat. Foarte apetisant. (Noi alternam: o dată prima variantă, altă dată a doua)
Menţiuni
 1. Este extrem de delicios, plăcut mirositor şi vesel colorat. Mi-era foarte dor. Cred că n-am mâncat de când aveam 18 ani (am 37 acum).
  Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) un like la pagina Facebook (click) este echivalent cu Mulţumesc.

0 comentarii:

Post a comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer