Castraveţi muraţi

Această reţetă este valabilă pentru castraveţii/murăturile care se vor mânca în termen relativ scurt = 2-4 săptămâni. (oricum eu folosesc aceeaşi reţetă la murăturile pentru iarnă).

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15 min
Porţii: depinde
Cantităţile sunt pentru un borcan de 5 kg

Ingrediente
  1. 1,5 - 2 kg de castraveţi mai micuţi (nu ca în imagine. Eu aşa am avut, au crescut ca nebunii)
  2. 3 linguri sare iodată grunjoasă (sau scrie pe ea: pentru murături)
  3. 10 -12 căţei de usturoi
  4. 1 bucată de hrean
  5. 6-8 ramuri de mărar verde sau uscat
  6. 1,5 l apă
Mod de preparare
  1. Spală castraveţii
  2. Curăţă usturoiul, taie căţeii bucăţi
  3. Curăţă hreanul, spală-l şi taie-l pe lung
  4. Prepară mărarul
  5. Într-un borcan aşează ordonat un strat de castraveţi, apoi pui niţte rămurele de mărar, 2-3 căţei de usturoi, 1 bucată hrean, apoi Din nou castraveţi, ca mai sus, până umpli borcanul. Faci straturi adică.
  6. Pui sarea, apă cât cuprinde (cam 1,5 l). Ar fi indicat ca borcanul să aibă capac pentru că va trebuie să „vânturi” apa zi de zi. Dacă are capac ermetic îl poţi întoarce de 2-3 ori pentru a evita să se îngroașe apa.
Menţiuni

Se murează în circa 3-4-5 zile. În cazul în care vrei să se mureze mai repede, tai capetele la castraveţi şi faci o tăietură pe mijlocul castravetului, pe lung, fără să-l despici total. Dar va trebui să-i consumi într-o săptămână, altfel se strică. 

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) (sau un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii