Risotto cu ghebe, rosii

Rezultat excelent depinde mult de calitatea orezului. În general nu dau banii pe mărci faimoase dar în cazul acesta fac destule excepţii. În orice caz, caută un orez decent, cel care ţi se potriveşte ţie.
Reţetă de post, rapidă, deosebită. De post, oprimă pentru celiaci. Inspirată din bucătăria italiană + chineză. Variantă personală. Risotto delicat, dulceag. Deosebit de bun.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 min
Porţii: 2

Ingrediente:
  1. 250 g orez bob rotund (1+1/2 cană)
  2. 1 ceapă galbenă
  3. 100 g ghebe uscate sau proaspăte sau la borcan/conservă
  4. 50 g măsline feliate (în imagine sunt întregi pentru că aşa îmi plac mie)
  5. 1 lingură bulion sau 4 linguri de suc de roşii
  6. Opţional:1 ardei iute
  7. 1 cană apă/supă
  8. 2 linguri ulei măsline
  9. 1 căţel de usturoi/praf
  10. sare după gust
Mod de preparare: Citeşte aici cum se face un pilaf perfect.
  1. Dacă ai ghebe uscate pune-le la înmuiat în puţină apă caldă. Nu arunca apa, îţi va servi. Eu le ţin cam 20 minute, chiar mai puţin, depinde de cât de repede vreau să-l fac. Cu cât stau mai mult la înmuiat cu atât se umflă mai mult.
  2. După ce ghebele sunt gata, taie ceapa peştişori sau cubuleţe şi pune-o la călit foarte puţin (1-2 minute) pe foc slab. Dacă pui usturoi acum e momentul. Taie-l/striveşte-l cu dosul cuţitului/pisează-l şi pune-l odată cu ceapa. Să nu cumva să se ardă
  3. Când ceapa devine aurie (1-2 minute) pune ciupercile , ciupercile, orezul şi amestecă foarte bine vreme de 1 minut
  4. Pune supa/apa caldă (+ apa de la ciuperci) atât cât să acopere orezul. Amestecă, acoperă şi lasă focul slab. Cam 10 min
  5. Adaugă bulionul şi mai lasă 5 minute, tot acoperit. Dacă e uscat mai adaugă ceva apă/supă caldă (1-3 linguri, depinde. Citeşte aici trucurile)
  6. Eu nu stau lângă foc (cam am idee de cât şi cum) dar sunt atentă să nu se ardă. Citeşte articolul despre orez ce am ataşat mai sus.
  7. Când e gata, depinde de gustul tău, se stinge focul, se lasă acoperit alte 2-3 minute.
  8. Se porţionează şi se poate împresura caşcaval (dacă nu ţii post), grana padano, 
Menţiuni:
Dacă nu ai ghebe poţi pune orice ciuperci doreşti, dar să aibă gust puternic/intens. Alea din comerţ de la noi sunt INSIPIDE, dar nu sunt rele.

Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) sau un mic comentariu la obiect (dacă ai timp) este echivalent cu Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii