Ultimele postări
Loading...
Monday, 29 July 2013

Chiftele de năut cu spanac

Am adus mult spanac de la ţară şi nu mai ştiam cum să-l pregătesc în mod original. M-am gândit la năut şi la faptul că nu este foarte folosit în bucătăria românească şi s-ar potrivi perfect cu spanacul. 

Reţetă de post şi pentru vegetarieni, vegani. Celiacii pot folosi făină de soia în locul făinii de grâu. Crocante iniţial, moi după circa 1 oră. Optim aperitiv pentru orice petrecere cu servire la bufet/self service.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: 15 preparat + 15 prăjit= 30 min
Porţii: 28 chifteluţe = Cam pentru 4 persoane

Ingrediente
  1. 300 g de năut Sau o conservă de 400 g (aceasta fiind deja fiartă este mult mai practică)
  2. 100 g spanac (foi crude) = 2 mâini pline
  3. 1 ceapă de mărime medie
  4. 1 linguriţă boia de ardei iute sau 1 ardei iute. Eu am pus ambele pentru că ador picantul
  5. 1 lingură/iţă curry
  6. 5 căţei de usturoi sau 1 linguriţă praf/deshidratat
  7. 3-4 linguri făină de grâu. Depinde. Celiacii pot folosi făină de soia în loc.
  8. 1 + 1/2 cană ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  9. 1 linguriţă sare (după gust)
Mod de preparare
  1. Dacă năutul nu e fiert, pune-l la înmuiat cu o seară înainte (ţine-l minim 4 ore la umflat). Apoi pune-l la fiert într-o oală adăugând 2 căni de apă. Lasă să fiarbă pentru 15-20. Acoperit. Când e gata, opreşte focul, scurge-l şi lasă-l să se răcească
  2. Între timp spală, scurge şi taie spanacul cât mai mărunt posibil
  3. Curăţă şi ceapa şi taie-o mărunt
  4. Când năutul s-a răcit, toarnă-l într-un lighean. Cu un tocător (sau cum se numeşte ustensila din imagine) mărunţeşte/striveşte cât poţi de bine toate boabele
  5. Adaugă celelalte ingrediente (făina, mirodeniile, spanacul, ceapa, sarea) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela.
  6. Dacă nu, mai adaugă făină de grâu/soia până se leagă. Modelează ce forme vrei: rotunde, de mici, plate. Cum îţi vine la îndemână
  7. Prăjește-le în ulei mult pe toate părţile, vreme de 4 - 5 minute
    În alternativă le poţi prăji la cuptor. 
Menţiuni
Sunt bune servite calde sau reci cu sosuri variate, ketchup, etc. Optime ca aperitive la petreceri.


Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la postări sau pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii/idei), un vot (în dreapta sus) (sau un mic comentariu la obiect) este echivalent cu Mulţumesc. 


0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer