Ultimele postări
Loading...
Monday, 14 April 2014

Chiftele de orez, ștevie, praz-de post

O altă rețetă (personală) de primăvară, colorată, bogată și apetisantă.
De post și pentru vegani/vegetarieni. Intoleranții la gluten pot pune făină de mazăre/soia/năut.
Optime aperitive la orice fel de petrecere (mai ales cu servire a bufet/self-service).
Sunt foarte crocante, mai ales inițial; formidabile ca aperitive la orice petreceri. Le poți face cu 1 zi înainte.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: Variabil 10 min fiert + 15 preparat + 15 fiert= 40 min
Porţii: Cam 25 biluțe 

Ingrediente
  1. 100 g orez. E foarte bun şi dintr-ăla mai ieftin, în cazul ăsta
  2. 50 g ștevie (7 frunze circa)
  3. 1 praz micuț
  4. 3 - 4 linguri făină de grâu. Depinde
  5. 1/2 linguriță boia de ardei iute + 1 linguriță piper
  6. 1 + 1/2 cană ulei de floarea soarelui pentru prăjit
  7. sare după gust
  8. Opțional: 1 lingură semințe de in
Mod de preparare
  1. Pune orezul la fiert într-o cratiţă adăugând o 150 ml de apă (să cuprindă bine orezul şi să rămână un deget ( = unitate de măsură :p) deasupra orezului. Lasă să fiarbă pentru 10-13 minute (foc slab). Acoperit. Când e gata, opreşte focul iar dacă apa s-a evaporat lasă descoperit să se răcească. Dacă mai este puţină apă lasă acoperit până se răceşte. Orezul trebuie să fie lipicios, NU USCAT!
  2. Spală ștevia, prazul; scurge-le bine. Taie-le mărunt
  3. După ce s-a răcit orezul, toarnă-l într-un lighean. Adaugă celelalte ingrediente (ștevia, prazul, făina, mirodeniile, semințele, sarea ) amestecă foarte bine şi vezi dacă se leagă şi se pot modela.
  4. Dacă nu, mai adaugă făină de grâu până se leagă. Modelează ce forme vrei: rotunde, de mici, plate. Cum îţi vine la îndemână
  5. Se prăjesc în ulei mult, vreme de 4 - 5 minute/sau la cuptor. Însă durează mult mai mult și sunt foarte uscate. Nu sunt fan.
Menţiuni
  • Servite calde sau reci sunt extrem de bune. Alături de o salată. Sau de roșii, castraveți, ceapă.


2 comentarii:

  1. Pe astea le fac sigur!!! Am stevie si sunt chiar curioasa. Imediat ce se termina cu bunatatile de Pasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sunt ceva ce trebuie să încerci. Pe bune că merită. Sper că ai avut modul să le probezi. Mulţumesc.

      Delete

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer