Idei/trucuri/sugestii în bucătărie

Idei/trucuri/sugestii pentru rezultate excelente în bucătărie.

Articol interactiv, deschis în permanenţă. Voi adăuga pe rând tot ce-mi voi aminti.

1. Cum se măsoară pasta la italieni:
a) pentru pasta scurtă (pennette, penne, bucatini, fusili) etc etc. Se ia farfuria în care vei pune mâncarea gătită şi torni pasta cu punga cât crezi că reuşeşti să mănânci. Atenţie că pasta fiartă se umflă puţin (destul).
b) Idem pentru tagliatele
c) Pentru pasta lungă (spaghetti, vermicelli, etc) se ia cu mâna şi se strânge între arătător şi degetul mare. Ca în imagini. Cam aia ar fi o porţie. 

2. Pentru ca pasta (pastele) să fie cât mai gustoase şi pline de suc (sos) se scoate pasta cu 3-4 minute înainte de a fi gata şi se toarnă în tigaie/wok unde este sosul. (ragù, roşii, amatriciana, busuioc, etc. etc. etc.) Se lasă să-şi termine coptura în sos. Se mai adaugă din apa în care au fiert. Deci, dacă un fel de pastă necesită de 7-8 minute pentru a fi fierte în cazul acesta le vei ţine doar 3-4 minute în apă şi 3-4 minute în suc. Am învăţat trucul acesta de la mari şefi italieni. Niciodată să nu turnaţi sosul peste paste, direct în farfurie. Decât dacă preferaţi aşa.

3. Reţeta de orez/pilaf/risotto perfectă. Universal valabilă.  Se pune la călit un căţel de usturoi în cămaşă, se lasă 15 secunde, se scoate, se pune ceapa tăiată foarte mărunt la călit 30 de secunde după care se toarnă orezul. Se amestecă foarte bine şi se toarnă 100 ml vin alb (sau după caz, roşu/spumant/şampanie, bere) lăsând să se evapore. Focul este la maxim. Amestecă din când în când şi stai lângă plită. Se poate arde imediat.  Între timp se pune supa/apa, cu care intenţionezi să coci orezul, la încălzit. În general pentru 2 porţii de orez îţi trebuie cam 300 ml apă/supă. Depinde de gusturile tale. Când s-a evaporat vinul/berea se toarnă apa/supa deasupra atât cât să cuprindă orezul tot. Când verifici şi vezi că nu e copt mai adaugi puţină apă/supă/lapte şi tot aşa până e gata. Metoda este infailibilă. Degeaba citeşti o reţetă unde scrie 400 ml apă , o torni toată (aşa zice reţeta, nu?!) şi faci borş cu orez. Hmm. Învaţă să apreciezi cantităţile.  

4. Dacă nu îţi place să simţi usturoiul între dinţi când găteşti ceva pune-l întreg, în cămaşă chiar (necojit), şi când serveşti scoate-l afară.

5. Eu am învăţat, practicând mult de tot, că dacă acoperi orice mâncare economiseşti cam 10 - 15% din timp/gaz/energie. Plus că anumite mâncăruri se coc mult mai bine. Italienii nu ar face niciodată aşa ceva. E ca o blasfemie să acoperi orezul/risotto, de ex.

 6. Piure. Pentru un piure incredibil de pufos şi de o culoare frumoasă foloseşte întotdeauna laptele cald/fierbinte. Dacă-l pui rece culoarea va fi un pic grie... hmmm şi nu-i prea apetisant. Dacă nu vrei (sau nu ai în casă pe moment; cum mi s-a întâmplat mie de multe ori) să foloseşti margarină/unt poţi folosi ulei (de măsline în special). Rezultatul e surprinzător.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii