Cum să faci brânză de vaci acasă

Varianta 1 (ştiu mai multe. Poate le voi posta pe toate. Voi vedea. Dacă cineva îmi cere expres.)

Bănuiesc că multe lume ştie cum se procedează, nu? Pe mine m-au învăţat părinţii. Pe la 6 ani deja ştiam ce şi cum. Asta pentru că mereu "mă ţineam" după ei. Tare-mi mai plăcea să ştiu le fac pe toate oamenii "mari".
Scriu pentru cine nu are idee. 
Dintr-un (1) litru ies cam 150 g brânză. Nu e mult dar este optimă pentru a face o mâncare pentru copilul tău (de exemplu). Eu fac spaghete dulci cu ea, plăcinte, gogoşi. 

Ai nevoie de: (cantităţile sunt relative, vezi tu. Cu cât ai mai mult lapte, cu atât iese mai multă brânză. Logic, nu?!)
  1. 1 l lapte de casă. Ce-nseamnă? Lapte care să nu fie pasteurizat = crud. Direct de la vacă (nu din magazin)! Vezi in piata la batrani
  2. O bucată de tifon de circa 50 cm (vezi imagine). Tifonul este un material cu găuri mici, similar unei perdele (de pe timpuri). Dacă nu ai tifon, este bună şi o bucată de perdea îndoită/pusă-n mai multe straturi, ca să nu iasă brânza.
Mod de preparare
  1. Pune laptele într-un vas, posibil din sticlă (mama punea în borcane mari, imense). Optim ar fi să fie şi din lut ars/ceramică. Evită inoxul, aluminiu, plasticul, etc. Lasă recipientul într-un loc cald până devine iaurt. Timpul este VARIABIL, depinzând de 3 factori: calitatea/grăsimea şi cantiatatea laptelui + căldură. Oricum, în circa 12 ore (o noapte SIGUR) este „prins”. Aşa se numeşte. NU ŢINE la soare, Doamne
    fereşte, sau direct pe o sursă de căldură. Dacă stai la bloc, încearcă să ţii în aragaz. Nu ştiu, zic. Eu l-am ţinut chiar pe aragaz. Fiind gras şi destul de cald, s-a prins în vreo 8 ore (a devenit iaurt). Dar poate dura şi 24 de ore. Trebuie să faci mare atenţie că se poate altera. De ce? Păi, prea multă căldură... sau laptele nu e bun. Cum ştii dacă e alterat? Se simte după miros şi, evident, după gust. Eu gust mereu înainte de a face brânza. Dacă e alterat fac baie la picioare cu el. SERIOS!!! 
  2. Din tifonul de care am vorbit poţi face un săculteț = un fel de plasă (sac), asta dacă ai ai intenție să faci des. Este foarte practic. Eu...... nu l-am găsit pe al meu. Cred că e în congelator. L-oi fi pus direct cu brânză. NU-MI amintesc. Mai fac şi dintr-astea. .D În orice caz, nu l-am găsit  şi-am improvizat (am destul tifon prin casă, norocul meu)
  3. Când s-a prins (trebuie să fie ferm. Adică iaurt gros, nu subţire. Ah... nu pot să explic bine, nici pozele nu sunt clare destul. Oricum trebuie să fie gros, dacă nu e destul nu iese NIMIC. Mai lasă câteva ore, altfel îl strici) îl pui la încălzit. ESENŢIAL. Nu trebuie să-l înfierbânți, doar să-l încălzești. Cum ştii când e cald destul? Bagi degetul (unul)!!! Mama a fost foarte insistentă cu „treaba asta” şi-am învăţat bine.
    De ce cald şi nu fierbinte sau rece? Simplu: dacă e fierbinte (prea cald), brânza va trece uşor prin tifon (chiar dacă crezi că e imposibil, eu am experimentat chestia asta de foarte multe ori) şi nu rămâi cu nimic. Dacă e rece... nu trece deloc, zerul nu se scurge. Se scurge puţin, picături, şi atât. Poţi să aştepţi mult şi bine să faci brânză. IOC.
  4. Iei săculteţul/sacul sau tifonul, îl pui într-o oală, dacă nu ai pe nimeni să te ajute (ca mine). Când eram acasă, la părinţi, treaba asta se făcea în doi! Unul ţinea săculteţul şi altul turna. Erau şi 15 litri de lapte odată! Deci îl aşezi în oală şi torni iaurtul/laptele prins ÎN EL. Nu pe lângă. :D. Dacă ai puţin (ca în imagine), este foarte uşor. Legi frumos la gură şi-l atârni între picioarele unui taburet. Laşi să curgă zerul într-o oală/vas. Asta ca să eviţi ca zerul să se scurgă pe pereţi/uşe, altfel de suprafeţe.
Îmi vine să râd. Ce mai explicații/modalități. Dar astea sunt posibilităţile mele. Dacă nu ţi-e clar ceva nu ezita să mă-ntrebi. 

ATENŢIE: nu arunca zerul. Conţine foarte multe substanţe hrănitoare şi calciu. Foloseşte-l când frămânți pâine/gogoşi/cozonac/plăcinte/chec, etc. Sau la clătite/pancakes. Te asigur că nu influențează gustul cu NIMIC (în rău). Dacă nu, poţi face baie cu el. Nu glumesc. Eu îl pun în cadă, dacă nu am ce face cu el repede, în loc de lapte. Hrăneşte şi catifelează pielea!!! Dar, de obicei îl conserv la congelator pentru când îmi va servi la frământat.



**
Daca ai apreciat ori ti-a fost de folos, TE ROG da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea. :)
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț). Daca nu gasesti ce te intereseaza, incearca o combinatie de cuvinte cu si fara diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza.

Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

4 Comentarii

  1. Daca lasi laptele intr-un vas de sticla intr-un loc cald, nu se face iaurt!!! Iaurt se face cu enzime de iaurt din iaurt...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai incercat vreodata?! De cand ma stiu am facut iaurt asa, insa cu lapte proaspat de vaca. Nu ai nevoie de enzime. Poti sa-l numesti "chisleag", lapte acru sau iaurt. Depinde de punctul de vedere.

      Ștergere
  2. 'bagi degetu' si ce ? sa fie mai rece , la fel ca degetu , mai cald , sa te friga ? ca altfel bagi degetu de geaba !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bagi degetul sa vezi daca e cald, rece sau frige. "Nu trebuie să-l înfierbânți, doar să-l încălzești. Cum ştii când e cald destul? Bagi degetul (unul)!!!" Imi cer scuze daca nu se intelege, personal mi se pare clar, insa asa este cand stii despre ce vorbesti (in minte e cristal). Bafta.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.