Ultimele postări
Loading...
Friday, 6 December 2013

Fasole și costiță afumată

Toată lumea știe să facă mâncărică de fasole, nu?! Oricum ar fi, iată rețeta învățată de la mama mea.
Nu este o rețetă de post. A fost gătită acum mult timp și numai astăzi am reușit să o public.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil
Porţii: 4-6

Ingrediente
  1. 300 g afumătură de porc, eu am pus costiță
  2. 300 g fasole de care ai și-ți place. Eu am pus albă lată
  3. 1 ceapă galbenă
  4. 1 linguriță de zahăr
  5. 1 lingură făină de grâu (celiacii pot pune făină de soia)
  6. 1 linguriță sare grunjoasă
  7. 2 linguri bulion/ 6 linguri de sos de roșii sau ketchup
  8. 1 lingură boia de ardei iute
  9. 400 ml apă/supă de carne/legume(caldă, dacă-i posibil)
Mod de preparare
  1. Prima dată alege, spălă fasolele în mai multe ape. Pune-le la umflat într-un recipient plin cu apă, vreme de cel puțin 5 ore. Le poți lăsa toată noaptea. Mama așa face. Eu am decis dimineața ce să gătesc seara
  2. Pune-le la fiert în apă curată și lasă să fiarbă acoperit 10 min, după care vei schimba apa din nou, și iarăși dacă dorești/ai timp/chef. Se crede că în acest mod fasolele nu vor mai fi bombe de gaze. Hmmm. Eu nu văd nicio schimbare. :p. Ar trebui să fiarbă cel puțin 1 oră. Dar depinde de fasole. Pot fi de anul trecut și vor fierbe mai greu.
  3. Când sunt gata fasolele (mai fierb în mâncărică
    cam 20 min. Orientează-te), spală și taie carnea în bucăți de mărimea care vrei tu
  4. Curăță ceapa și taie-o mărunt. Pune-o la călit în ulei vreme de 2 min, adaugă carnea tăiată bucăți, lasă 5 min amestecând constant
  5. Adaugă apa și lasă să fiarbă vreo 15 min acoperit
  6. Dizolvă lingura de făină în bulionul diluat cu 3 linguri de apă (sau în sosul de roșii) și toarn-o în oală. Amestecă foarte bine și mai lasă să fiarbă 10 min având mare grijă să nu se prindă de fund (din cauza făinii)
Menţiuni
  • Servește cu murături, salată de varză sau cu ce vrei tu.
  • Dacă ții post nu pune carne și va ieși foarte bună oricum.
  • Celiacii pot îngroșa sosul cu doi cartofi fierți făcuți piure sau cu o făină fără gluten (soia, mazăre, linte, etc).
  • Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus) este echivalent cu Mulţumesc.

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer