Sfaturi utile pentru incepatorii in bucatarie

As dori sa explic cateva lucruri despre retetele mele in general, personal cred ca se pot aplica la orice reteta.
Cum gatesc de cand eram foarte mica, totul mi se pare usor de facut si spun sincer ca deseori nu cantaresc greutatile cu cantarul, dar cu o cana/pahar etc.
Cand nu public retetele, pun totul "la ochi" si mi-au iesit intotdeauna. Dar inteleg ca incepatorii pot avea probleme cu masuratorile. Imi pare rau pentru asta. Eu zic ca practica este mama invataturii: daca nu ti-a iesit o data, ia aminte ce cantitate ai gresit (ori ai pus prea mult, ori prea putin) si data viitoare schimba tactica. Incearca pana-ti iese, nu te da batut usor. Am avut si eu cateva mancaruri pe care nici cainii nu le-au mancat, dar asta pentru ca mereu incerc ceva inedit si foarte indraznet.
Nu, nu am publicat retetele alea, stai pe pace. :p Nu vreau sa otravesc pe nimeni.

Postul asta pentru ca deseori aud oameni care nu fac o mancare intr- o zi din lipsa unui ingredient oarecare.
De exemplu telina. Pai telina nu este absolut necesara decat daca e salata de telina. Sau daca din toata mancarea aia telina este ingredientul ce preferi cel mai mult.



Personal, nu ma lipsesc de ceapa intr-o reteta ce prevede ceapa (borsuri si rosotto-uri in special).
Concluzia este: daca chiar nu ai un anumit ingredient in acel moment, nu te da in anul mortii, se poate si fara! Evident ca gusturile se schimba, dar crede-ma pe cuvant cand zic ca uneori ori nu conteaza, ori e chiar mai buna. Depinde foarte mult de gusturi sau pretentii.

1. Aproape toate ingredientele sunt interschimbabile. Adica se pot inlocui sau elimina total. Asta bineinteles depinde de ceea ce vrei sa faci. Incerc sa fiu cat mai clara posibila.
Dau cateva exemple:
  • Supa de varza cu pui - In loc de pui poti pune carne de vacuta, porc, peste (numai ca asta se pune la final). Sau nu pune carne deloc. In asa fel faci o mancare de post (vegana). 
  • Omleta picanta cu muschi si carnat - Poti pune numai carnat, numai muschi sau orice fel de carne (ai grija ca daca-i de vacuta sau gaina/rata batrana, trebuie fiarta in prealabil in jur de 30 de minute.
  • Pizza cu telemea de bivolita - In loc de telemea de bivolita poti pune orice fel de telemea, cascaval, mozzarella. Branza topita nu se topeste pe pizza. Curios, nu?
  • Cartofi cu varza in sos de bulion - Poti elimina sosul de rosii in primul rand, lasand evident cartofii si varza. In al doilea poti eliman varza, lasand cartofii si sosul de rosii. In al treilea rand poti elimina cartofii, lasand varza si sosul de rosii.
  • Paste de primavara (de post/vegan) - Nu ai loboda? = Nu pui. Nu ai stevie? = Nu pui. Nu ai usturoi verde? = Pune un catel de usturoi taiat marunt sau pisat sau deloc. Gustul se schimba total totusi, dar daca nu-ti place si chiar nu ai in acel moment, nu plange si nu-ti smulge parul, se poate si fara! Nu ai ceapa verde? = Pui o ceapa uscata. Si tot asa.
  • Sarmale ciuperci si dovlecei - Daca nu ai dovleac, nu pui. 
Este clar sper, in caz de ceva lasa-mi un comentariu sau scrie-mi pe Facebook. Imi cer scuze de pe acum daca nu raspund imediat. 

2. In borsuri poti pune sau nu bors. Dar in acest caz se va numi supa. Persona imi plac supele mai mult decat borsurile. Dar in loc de bors poti pune iaurt, zeama de lamaie/sare de lamaie, sau o groaza de suc de rosii care deseori e acru. Nu bulion, bulionul e dulce in general.

3. Sarea se pune dupa gust. Deseori o mancare lipsita de gust e din cauza lipsei de sare. Personal mananc foarte putin sarat. Aproape orice mancare sau paine/cozonac prevede sare, daca nu-i pe retata, s-a uitat. Daca nu poti manca sare, Nu pune.

4. Daca intr-o reteta de paine/cozonac lipseste drojdia din ingrediente inseamna ca autorul a uitat sa o scrie. Mi s-a intamplat si-mi cer scuze. Multumesc celor care m-au anuntat. Drojdia nu este interschimbabila, nu este nimic altceva care face painea sa creasca. Exista bicarbonat, amoniac si alti agenti de crestere, dar astea sunt mai mult pentru dulciuri. In paine/cozonac trebuie drojdie.

5. Intr-o reteta picanta, poti elimina ardeiul iute daca nu-ti place picant. Asta-i valabil si pentru usturoi si ardei in general.

6. Orice reteta cu carne poate deveni o reteta de post/vegana/vegetariana, eliminand carnea total.
Exemple:
Linte cu carnat - Elimina carnatul.
Mancarica de legume cu carnat -  La fel.
Varza calita cu carne - Elimina carnea. Te asigur ca este delicioasa si fara.

7. Dulciuri. Daca un dulce prevede amoniac ca agent de crestere, NU inlocui cu bicarbonat. Viceversa este posibila, dar in cazuri speciale. Personal as respecta reteta, dar daca esti indraznet (ca mine) incerci de curiozitate. Numai nu plange daca nu-ti iese, mai ales daca ai oaspeti.
Exemple:
  • Alba ca zapada - Daca pui bicarbonat foile raman tari. O prietena nu intelegea de ce nu-i iese. Asta era explicatia. 
  • Fursecuri - Ca mai sus. 
  • Ceea ce poti elimina sau inlocui din dulciuri. Unu la mana, orice dulceata se poate fie elimina sau inlocui cu zahar, sau alta dulceata, sau chiar fructe proaspete.
  • Dulce cu caramel - Reteta mea prevede gem de struguri, dar poti pune orice altfel de gem/dulceata.
  • Chec cu morcovi si muguri de pin - Poti elimina mugurii de pin fara probleme. Adauga in loc seminte de floarea soarelui, dovleac, etc. Dar nu este necesar. Este super si fara. Mai poti elimina si cacaoa, de tot, sau pune ness, chiar si ness din orz, adica fara cafeina. Ness = Cafea instant.
8. In loc de cafea instant poti adauga o cescuta de cafea foarte tare. Adica facuta din 3 linguri de cafea de exemplu. Poti refolosi cafeau/zatul pentru a face o cafea lunga pentru tine. Nu ai mure? Pune capsuni sau zmeura. 



9. Orice tip/forma de pasta poate fi inlocuita cu tipul/forma preferata de tine. Nu-i asculta pe italieni si nu te lauda ca ai pus penne in carbonara. Sunt capabili sa te linseze. Tu pune ce-ti place si ai in casa. Nu renunta sa faci o mancare pentru ca reteta prevede fusili si tu ai numai spaghetti.
Dar exista o restrictie. La pasta rece sau salata de paste. Nu poti inlocui penne-le sau fusilli-i (elice?), rigatoni cu paste lungi (spaghetti, linguine, papardelle, bucatini, etc.)
Insa pentru pastele dulci cum se fac numai in Romania, poti pune paste scurte in loc de bucatini sau macaroane cum se numesc la noi. Adica reteta asta - Spaghetti branza dulce si miere/zahar. Daca nu ai auzit si mancat niciodata, te invit sa incerci. Este deosebit de bun.

10. Orice paste din grau pot fi inlocuite cu paste din orez/porumb. Valabil pentru intolerantii la gluten/celiaci.

Cam atat deocamdata. Probabil voi reveni cu astfel de sfaturi daca-mi vin in minte sau imi cere cineva.
Atentie la alergii si intolerante.

**
Daca ai apreciat, te rog da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea.
Vezi ca sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete, daca nu ai observat.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț), daca nu gasesti incearca fara.
Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii