Ultimele postări
Loading...
Saturday, 10 August 2013

Pizza prosciutto crudo (jambon)

Cum am mai zis, (recunosc) că nu sunt (eram) specialistă în pizza. Dar, de o bucată de vreme, pot să mă laud că fac o pizza de stă „mâţa-n coadă”!!! Şi nu o zic numai eu. 
Blatul este moale, pufos. Nu-ţi sar plombele (sau diamantele) când rupi cu dinţii. 
Precizare: cuptorul meu este pe gaz, are foc deschis deasupra. Optim ar fi ca cuptorul să aibă foc deasupra şi dedesubt. Cum sunt alea electrice.

Grad de dificultate: mediu
Timp de preparare: variabil 5 frământat + 30 (crescut) + 35 copt
Porţii: 6-8

Ingrediente pentru blat
  1. 300 g făină albă
  2. Opţional: 5 linguri tărâțe de grâu (eu am pus)
  3. 3 cartofi albi (de mărime medie) fierţi şi striviţi = piure
  4. 3 linguri suc de roşii (ketchup) sau una (1) de bulion
  5. 1/2 pacheţel (pachetul are 15 g parcă) drojdie proaspătă sau uscată
  6. 100 ml apă (lapte, iaurt, zer, etc.)
  7. 1/2 linguriţă sare
Ingrediente pentru garnitură
  1. 200 - 300 g caşcaval
  2. 250 g prosciutto crudo (jambon)
  3. 1 ceapă uscată
  4. 4 linguri boabe de porumb
  5. 10 + 2 linguri suc de roşii (sau bulion îndoit cu apă), ketchup iute
  6. 1 lingură de cimbru
  7. Opţional: 1 ardei iute
Mod de preparare
  1. Fierbe cartofii şi fă-i piure 
  2. Pune făina/tărâţea, cartofii, sucul de roşii, sarea şi drojdia înmuiată în apă CĂLDUŢĂ într-un bol/lighean. Frământă (5 minute circa) dând naştere unui aluat care nu va fi deloc consistent. Dacă e prea moale mai pune făină şi invers, apă. Aluatul meu a fost foarte moale, sigur cartofii au avut acest efect. Tot adăugam făină, dar nu se întărea şi am decis să-l las aşa. (Se lipea grozav de mâini). Poate datorită (nu zic din cauza) acestui fapt a ieşit aşa elastic = Fabulos îndrăznesc să zic
  3. Acoperă aluatul şi ţine-l la cald până îşi dublează volumul/creşte
  4. Între timp mărunțește ceapa şi pune-o la călit într-o tigaie cu două linguri de ulei. Vreme de 3-4 min. Adaugă 2 linguri de ketchup/suc de roşii
  5. Rade/taie caşcavalul
  6. Pregăteşte o tavă, unge-o cu ulei (sau unt) din abundență (sau mai bine, pune folie pentru copt) şi când aluatul a crescut destul întinde-l pe toată mărimea tăvii. Cum era foarte moale a trebuit să-l întind cu mâinile direct în tavă. Era tare elastic şi nu voia deloc. A fost destul de greu, dar nu m-am dat bătută
  7. Dă câteva minute la cuptor (3-4) , aprinde focul numai deasupra, dacă ai. Dacă nu, eu mai întorceam foia invers (când nu aveam). Asta din cauză că pun foarte multă garnitură şi riscă că nu se coacă bine la mijloc (deasupra)
  8. Scoate tava, pune bulionul/ketchup-ul deasupra, ceapa călită, boabele de porumb (ardeii iuţi), feliile de prosciutto, brânza şi cimbrul. Eu am pus destul de mult
  9. Dă la cuptor (200 grade) pentru 30-35 minute. Verifică constant
  10. Dacă cuptorul tău are acea opţiune care aprinde un foc deasupra, când e aproape gata pune tava pe rândul de sus şi aprinde focul deschis pentru 1-2 minute
Menţiuni
Pe bune că a fost ceva deosebit de bun. Încearcă!
Dacă-ţi place (şi ţi-am dat o idee) orice iniţiativă: un like/share la pagina Facebook (click şi vei găsi mult mai multe fotografii), un vot (în dreapta sus), un comentariu STRICT la obiect este echivalent cu Mulţumesc.

0 comentarii:

Post a Comment

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.

 
Toggle Footer