Crema de lapte


Crema de lapte şi margarină (unt) cu care se pot face diferite prăjituri. 

Este crema pe care o folosesc cu precădere la mai toate prăjiturile/torturile mele. Seamănă cu crema Chantilly, dar e fără ouă.
Lejeră, ieftină, uşor de făcut, versatilă şi uimitor de gustoasă.

NOTA BENE: rețeta aceasta nu are cantitățile exacte deoarece depinde de gustul fiecăruia.

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 15 minute
Nu dau cantitatea pentru că depinde câte porţii vrei să faci.
În orice caz, ca să iasă o cremă groasă trebuie ca aluatul să fie gros ca cel de la clătite. Nu foarte gros.

Ingrediente
  1. Lapte (pentru vegetarieni/vegani înlocuişete cu apă de la robinet)
  2. Făină de grâu albă (celiacii pot înlocuia făina de grâu cu cea de migdale/soia)
  3. zahăr
  4. unt sau margarină
Mod de preparare
  1. Se amestecă făina cu laptele rece, se adaugă zahărul
  2. Se pune pe foc se amestecă până se îngroaşă  -15 minute circa, dar poate si 20
  3. Se adaugă margarina/untul după gust/necesități. Orice cantitate este okay, chiar și numai 1 lingură de margarina, ori un pachet întreg de unt. 
La jumătate de l de lapte se adaugă 3 linguri de zahăr şi 8 de făină (circa). Depinde de făina ta.
Margarina/untul depinde de gusturi. Repet: poţi pune 100-200-300 grame unt/margarină.

Această cremă poate fi modificată pentru vegani/vegani (persoane care nu mănâncă produse lactate), punând în loc de lapte apă de la robinet şi-n loc de unt margarină vegetală.
Poate fi folosită şi de celiaci punând în loc de făină de grâu făină de soia, migdale, năut.

În această cremă se pot pune diferite mirodenii/esenţe sau alte ingrediente pentru a da un gust diferit la fiecare prăjitură/tort.
  1. Albă ca zăpada (prăjitură cu foi) - Se poate pune esenţă/suc/coajă de lămâie dar ATENŢIE numai DUPĂ ce s-a răcit destul altfel se taie! Nu pune lămâie cât timp este pe foc se întâmplă acelaşi lucru. Mai poţi adăuga coajă de portocale esenţă/suc.

  2. Tort - Poţi face 2-4 culori/gusturi diferite. Împărțind crema în mai multe porţii şi adăugând culori pentru alimente. Poţi adăuga ciocolată topită/cacao când crema este pe foc sau foarte caldă. Ca să-ţi iasă crema roz (înlocuind un pic de lapte) poţi adăuga pur şi simplu suc de sfeclă roşie (îţi garantez că nu-i schimbă gustul/nu se simte deloc sfecla). Poţi pune vanilie şi nucă de cocos, seminţe de mac. Toate după ce s-a răcit crema. Sau tot ce-ţi trece prin minte plecând de la o simplă bază ca aceasta.

  3. Fursecuri - Adaugă în cremă 2-3 linguri cacao cât timp este pe foc sau chiar de la început odată cu făina.

  4. Poţi umple biscuiţi din comerţ (biscuiţi populari). Ceva deosebit.

  5. Kremşnit - Adaugă praf/esenţă de vanilie. 

  6. Sau alte prăjituri pe care nu mi le amintesc pe moment. Voi reveni.   
**
Daca ai apreciat ori ti-a fost de folos, TE ROG da un like, share, lasa un comment (engleza-i la putere - romgleza. :P) sau alatura-te la fomidabila pagina de Facebook. O gasesti tu pe undeva pe aici. Se plimba aiurea. Nu stiu ce-i cu ea. :)
Daca nu ai observat, sunt doua meniuri sus pline cu fel de fel de retete.
Cand cauti ceva pe blog, foloseste diacitrice (ă, â, î, ș, ț). Daca nu gasesti ce te intereseaza, incearca o combinatie de cuvinte cu si fara diacritice: varză varza, roșii rosii, brânza branza.

Nu uita sa ma urmaresti sau sa-mi citesti cartile pe Amazon.
Multumesc, om cu suflet! Pe data viitoare.

Trimiteți un comentariu

14 Comentarii

  1. La 500 ml lapte potrivit ar fi 5- 6 linguri zahar (nu va fi prea dulce pentru ca vom adauga si unt) si 4 linguri faina(suficient ca sa obtinem o crema legata si care sa nu pastreze gustul de faina).Untul ,raportat la cantitatile de faina,zahar,lapte, ar fi ~ 100 g .Daca marim cantitatea de unt trebuie mai mult zahar,atentie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt pe facebook dar ar fi bine sa stii ca la orice retetea toate cantitatile (corecte)sunt necesare mai ales pentru incepatori.Altfel nu vor intelege nimic si vor ocoli reteta ta.Pt.conf,Adi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Adi. Multumesc pentru comentariu. Da, sunt de acord cu tine si-mi cer scuze ca nu sunt cantitatile exacte. Sa zicem ca unele retete sunt pentru avansati si ar trebui sa scriu. Din experienta zic totusi ca uenele retete cu cantitati precise tot nu ies. Bafta multa-n toate.

      Ștergere
  3. O reteta fara rost... Cum naibii SA nu dai cantitati exacte????100 200 300 g unt????? WTF???????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. WTF?????!!!!!
      Doamna sau domnișoara Mari, dacă ați fi avut cantitățile, ați fi fost atât de generoasă în a fi lăsat un comentariu?

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Mă bucur mult să aflu că cineva apreciază.
      Să vă fie de bine.

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Mă bucur enorm să aud asta și vă mulțumesc din suflet pentru mărturie. Sunteți un om generos!
      Să vă fie de bine.

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. Mă bucur că ați găsit-o într-un final.
      Să vă fie de folos și să auzim numai de bine.

      Ștergere

RESPECT este cuvântul de ordine. Aroganța/grandomania, insultele de orice gen, comentariile care NU sunt la obiect nu au ce căuta pe această pagină. Dedic trup şi suflet reţetelor, de aceea orice iniţiativă pozitivă (like, share, comment) este apreciată. Mulţumesc. O viaţă delicioasă îţi doresc. Ps. În caz de nu vezi publicat comentariul tău (1-3 zile), este pentru că nu am acces la internet.